A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A magyar bajnok MTK Hungária együttese szerda este nyolc órakor a finn HJK Helsinki ellen kezdi meg idei szereplését a Bajnokok Ligájában. A kék-fehéreknek hazai pályán mindenképpen győzniük kell, lehetőleg minél több góllal, Finnországban ugyanis senki sem mehet biztosra. Mindenesetre a magyar szurkolók optimisták, kétgólos hazai sikert jósolnak, az északi szimpatizánsok pedig finn győzelemben, minimum döntetlenben reménykednek.

Az MTK - egyre színvonalasabb - honlapján tette fel a kérdést szurkolóinak: "Milyen eredményt fogunk elérni a BL-selejtező első mérkőzésén?" A drukkerek majd 70 százaléka - szerda délig - kétgólos MTK-sikerre voksolt, egyötödük egygólos győzelmet vár, s mindössze 11 százaléknyian számítanak ikszre, netán vereségre.

Az [origo] most is tartó voksolásán nem az eredményre, hanem a "szurkolói aktivitásra" voltunk kíváncsiak: a több mint három és fél ezer szavazó 39,4 százaléka a tévében nézte - volna - a nagy derbit (jelen állás szerint nem közvetíti az MTV a mérkőzést), ugyanennyien pedig csak legyintettek a magyar BL-nyitány kapcsán ("ugyan már", 39,5%). 17%-nyian a végeredményre kíváncsiak, nagyon kevesen (128-an, 3,6%) pedig azt mondják, este kilátogatnak a BL-meccsre.

S vajon mire számítanak az ellenfél drukkerei? Kedd délután a finn csapattal együtt megérkeztek a HJK szimpatizánsai is a Hidegkuti-stadionba. A mintegy tizenöt fős finn különítmény nagyon jó hangulatban tekintette meg a csapat első magyarországi tréningjét. A drukkerek sörrel a kezükben, énekelgetve figyelték kedvenceik minden mozdulatát, s közben az esélyeket latolgatták: "Nagyon jókat hallottunk a magyar bajnokról" - nyilatkozta az MTK honlapjának az egyik finn szurkoló. "A csapatot tizenöten kísértük el Budapestre, abban a reményben, hogy előnyt tudunk szerezni a visszavágóra. Reálisan nézve a döntetlennek már örülnünk kellene, ám mi bízunk a fiúkban."

A finn fanatikusok azt is elárulták, hogy a HJK-nál a legnagyobb közönségkedvenc egyértelműen Juho Mäkelä és a magyar kapus Babócsy "Vilnrotter" András. Az MTK-ban nevelkedett Fekete László várhatóan csak csereként kap lehetőséget a Helsinki kezdőcsapatában, a kapuban viszont Babócsy fog állni, akit - édesanyja után - azért hívnak Finnországban Vilnrotternek, mert a skandinávok nemigen tudják kiejteni a nevét.

A hálóőr bevallotta: nem követi figyelemmel a magyar bajnokságot, így nem tudja megmondani, melyik csapat az erősebb. A HJK a finn bajnokságban a dobogóról csak ritkán szorul le, s ezért Babócsy úgy véli: az MTK-nak a továbbjutásért mindenképpen meg kell majd küzdenie. A kapus szerint az ő részükről idegenben a döntetlen már jó eredménynek számítana, de természetesen győzni jöttek Magyarországra.

A finnek kedden a mérkőzés helyszínén, a Hidegkuti-stadionban mindössze egyszer edzettek. A csapat angol edzője, Keith Armstrong szintén örülne már egy iksznek is, ám még egy 0-0-val is elégedett lenne. "Persze, ha sikerülne gólt szereznünk, és úgy születne döntetlen, az feltétlenül többet érne, mint a gól nélküli eredmény" - szögezte le a tréner. Armstrong szerint az MTK erős csapat, játékosai taktikailag és technikailag is képzettek.

A mérkőzéshez kapcsolódó hír még, hogy az MTK vezetése - ahogy az már a nemzetközi mérkőzéseken szokássá vált a Hungária körúton - megajándékozza a vendégcsapat tagjait. A HJK és a mérkőzés vezetői kristályvázát kapnak, a játékosoknak pedig egy-egy Magyarországról szóló, angol nyelvű könyvet ajándékoz Fülöp Ferenc klubigazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!