Vágólapra másolva!

A G14 tiltakozik a zsúfolt a versenynaptár miatt

- Amennyiben a Bayern München bejut a BL-döntőbe és finalista lesz a Német Kupában, egy müncheni válogatott játékosnak az Európa-bajnokságig 131 nap alatt 34 mérkőzést kell játszania - hívta fel a figyelmet a versenynaptár zsúfoltságára Erich Ribbeck, a német válogatott szövetségi kapitánya.

A 2000/2001-es német bajnokság augusztus 12-én kezdődik, négy nap múlva a válogatott Spanyolország ellen játszik. Az őszi idény december 9-én zárul, a nemzeti tizenegy még karácsony előtt (december 14-20.) ázsiai túrán vesz részt. Január 12-én már folytatódnak a Bundesliga küzdelmei - 30 éve nem volt ilyen rövid a téli szünet -, de a szövetség vezetői azon gondolkoznak, hogy jó lenne egy-két tavaszi fordulót decemberre előrehozni. Ha a német csapat kijut az olimpiára, az ott szereplő játékosok szeptember 15. és október 1. között sem pihenhetnek.

Nem lesz jobb a helyzet a 2001/2002-es szezonban sem, a japán - dél-koreai közös rendezésű világbajnokság miatt. Július 26-én rajtol a bajnokság, a rövid téli szünet után január 11-én folytatódik. A Bajnokok Ligája döntőjére május 15-én, két héttel a vb nyitánya előtt kerül sor.

A többi európai országban is hasonló gondokkal küzdenek, ezért a G14-ek - köztük a német Bayern München, az angol Manchester United, a spanyol Real Madrid és az olasz Milan - azt szeretnék, ha az olimpia alatt nem lennének BL-mérkőzések. Ezen kívül a válogatott találkozókra két terminust kellene kijelölni, októberben és május-júniusban játszanának a nemzeti tizenegyek.

A G14-ek szerint a válogatott mérkőzések bevételeinek felét a kluboknak kell kapniuk a nemzeti szövetségektől. Az egyesületek ezt az összeget az új tehetségek nevelésére fordítanák.

(MTI)

Ajánló:

A "nagypálya" az UEFA honlapján

Mindent egy helyen az Eb-ről