Vágólapra másolva!
A francia bajnokságban rengeteg afrikai futballista szerepel, ám az elmúlt években az RC Lens a többi egyesület közül is kiemelkedett a fekete kontinensről érkezett játékosok létszámát tekintve. A Sang et Or így aztán kétévente, az Afrika-kupa miatt rendszeresen kénytelen volt nélkülözni alapembereit; a klub vezetősége éppen ezért a mostani átigazolási időszakban már nem elsősorban az afrikai focistákra hajtott rá, sőt...

Az elmúlt szezon eseményei jól példázzák az RC Lens és az afrikai labdarúgók ellentmondásos kapcsolatát: a Sang et Or várakozás felett szerepelt a bajnokság elején, és decemberben még a hatodik helyen állt a pontvadászatban, vagyis elérhető közelségbe került az európai kvalifikáció lehetősége.

Januárban azonban következett az Afrika-kupa, ahová hat lens-i futballista is elutazott, köztük olyan kulcsjátékosok, mint Rigobert Song, John Utaka, Pape Bouba Diop vagy Adama Coulibaly. A gárda pedig nélkülük már nem tudott olyan jól szerepelni, visszaesett a tizedik helyre, és az afrikai kontinensbajnokság után már csak a nyolcadik pozícióig tudott visszakapaszkodni a tabellán.

Az előző idényben összesen 12 afrikai labdarúgó szerepelt a keretben, többségük alapembernek számított hazája válogatottjában, és jó néhányan a Lensban is meghatározó játékosok voltak. A nyári átigazolási szezonban aztán egy érdekes tendenciát lehetett észrevenni az egyesületnél: mintha a klubvezetés szerette volna egy kicsit (elnézést a furcsa kifejezésért) "európaibbá" tenni a csapatot: a távozók többsége elsősorban az afrikaiak közül került ki, míg az érkezők nagyobb része hazai labdarúgó volt.

Eladták például azt a Rigobert Songot, aki az előző idényben alapember volt a védelem tengelyében, és a csapat egyik legjobb játékosának számított. A 107-szeres kameruni válogatott középhátvédért a török Galatasaray SK másfél millió eurót fizetett, ami bizony jól jött az egyesületnek, de így is sokan meglepődtek azon, hogy egy ilyen kulcsfigurától megvált a gárda. Pedig nem ő volt az egyetlen, akire nem tartottak igényt a Félix Bollaert stadionban: szintén távozott a szenegáli középpályás, Pape Bouba Diop, aki pedig éveken keresztül volt meghatározó alakja a Lensnak: ő először a Portsmouth FC-nél szerepelt próbajátékon, de végül a Fulham FC többet ígért neki, így aztán a londoniaknál írt alá négyéves szerződést.

Honfitársát, a szintén védő Abdoulaye Diagne-Fayét az élvonalba frissen feljutott Istresnek adták kölcsön, és így máris hárommal csökkent a klub afrikai focistáinak létszáma. A vezetők szeretnének még megszabadulni a francia születésű, de elefántcsontparti válogatott Dagui Bakaritól, aki előbb majdnem az RC Strasbourg-ba került kölcsönbe, most pedig a Tottenham Hotspurnél szerepel próbajátékon, mint ahogyan Angliában, a másodosztályú Nottingham Forestnél próbálkozik a szenegáli Pape Sarr is.

Az érkezési oldalon eközben mindössze egyetlen afrikai focistát lehetett regisztrálni: a Le Mans UC gaboni válogatott, ám Franciaországban született és nevelkedett támadóját, Daniel Cousint. Rajta, és az SC Bastiától megvett brazil védőn, Hiltonon kívül azonban csupa francia futballistát igazolt le a gárda. A legnagyobb fogás kétségtelenül az Olympique Lyon középpályása, Eric Carriere volt, akiért a hírek szerint közel hárommillió eurót fizettek a bajnokcsapatnak. A játékmester azzal az egyedülálló rekorddal büszkélkedhet, hogy sorozatban négy aranyérmet nyert a Ligue 1-ben, hiszen a Lyonnal begyűjtött három bajnoki cím előtt az FC Nantes-tal is az élen végzett.

Arra mondjuk kicsi az esély, hogy az ötödik aranyérmet is begyűjti, de Lensban együtt futballozhat majd egykori csapattársával, Nicolas Gillet-vel, a középhátvédet ugyanis a Kanáriktól vették meg. Carriere négy-, Gillet pedig hároméves kontraktust írt alá, az AS Monacótól megszerzett Eric Cubilier viszont egyelőre csak egy esztendőre kötelezte el magát, igaz, a szerződésben szereplő záradék szerint a Lensnak további opciója van vele kapcsolatban.

A magát három évre a Lenshoz kötő Jérome Leroy különleges motivációktól hajtva írt alá a Sang et Orhoz: a középpályás ugyanis a városhoz közel található településen, Béthune-ben látta meg a napvilágot, szülei manapság is ott éltek, és ez volt a legfontosabb indok a csapatkeresésnél. "Az, hogy a Lensba igazoltam, a legcsodálatosabb ajándék, amit adhatok az édesanyámnak" - fejtette ki a futballista, aki azért a sportbéli szempontokról sem feledkezett meg. Elmondása szerint a klubnál jobbak a körülmények, mint a Paris-SG-nél vagy az Olympique Marseille-nél (Leroy mindkét egyesületnél megfordult), és biztos benne, hogy az eredmények is megfelelőek lesznek.

Mindent egy helyen az Eb-ről