Vágólapra másolva!
Az RCD Mallorca számára az előző idény valóságos rémálommal ért fel, hiszen a piros-feketék pocsékul kezdték a bajnokságot, és már november elején edzőt váltottak. De hiába tért vissza az egykori sikeredző, Héctor Cúper, vele is kis híján kiestek a baleáriak, akik csak az utolsó fordulóban tudták bebiztosítani bennmaradásukat. A nyáron ugyan a vezetőség mindent elkövetett, hogy megerősítse a játékoskeretet, de egyelőre úgy tűnik, a vérfrissítés nem használt a gárdának.

Tavaly nyáron Samuel Eto'o az FC Barcelonához igazolt. Amennyire örültek ennek a ténynek a katalánok hívei, annyira szomorkodtak kedvencük távozása miatt a RCD Mallorca szurkolói, hiszen attól tartottak, együttesük a kameruni nélkül visszasüllyed a kiesőzónába. Igazuk lett, hiszen a piros-feketék nem tudták megfelelően pótolni a gólvágót, így a tragikus évkezdés után hiába cseréltek már november elején edzőt, a helyzet nem javult.

Az együttest néhány éve a KEK-döntőjébe vezetett argentin mester, Héctor Cúper ugyanis a kispadról képtelen gólokat lőni, az továbbra is a játékosok feladata lett volna. Ők pedig finoman szólva nem remekeltek, így az utolsó fordulók előtt szinte reménytelen volt a csapat helyzete: négy játéknappal a zárás előtt a Mallorca négypontos hátrányban volt a már bennmaradást jelentő helyen álló Levantével szemben, ráadásul Cúper csapatának sorsolása sem volt éppen kedvező, így a szurkolók szinte csak a csodában bízhattak. Nos, a csoda megtörtént, hiszen az utolsó négy találkozóján veretlen maradt az együttes, összesen nyolc pontot gyűjtött, és két egységgel megelőzte a Levante UD-t, azaz bennmaradt. Az öröm majdnem akkora volt a klub háza táján, mint annak idején a KEK-döntőbe jutás vagy a bajnoki bronzérem megszerzése után, és maga Cúper is úgy vélte, ez a 17. hely legalább annyit ér, mint 2001-es harmadik pozíció.

A vezetőség és Cúper is azzal töltötte a nyarat, hogy az új bajnokságra olyan csapatot építsen a Son Moix stadionban, amely nem a kiesés ellen küzd majd, hanem stabilizálja helyét a középmezőnyben. Ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, mivel több kulcsember is távozott a holtidényben az együttestől. Két veterán, a középhátvéd Miguel Ángel Nadal és a középpályás Marcos de la Fuente visszavonult, a balhátvéd Poli a Deportivo Alavéshez, a fiatal csatár, Jesús Perera pedig a Celta Vigóhoz szerződött. Az előző idényben több kölcsönjátékos is segítette a Mallorcát, közülük Jorge López a Valenciához, Bernardo Romeo pedig a Hamburger SV-hez tért vissza (hogy aztán továbbadják a CA Osasunának). Szintén kölcsönben volt Mallorcán Mark Iuliano is, ám a Juventus FC továbbra sem tartott igényt az egykori olasz válogatott játékosra, így a spanyolok végleg megvették őt a torinóiaktól.

Kölcsönbe érkezett viszont egy másik középső védő, az argentin Eduardo Nicolás Tuzzio, akit a River Plate bocsátott a piros-feketék rendelkezésére 2006 májusáig. Szintén Argentínából érkezett Jonas Manuel Gutiérrez is, akit a Vélez Sarsfieldtől vett meg a klub. Hogy Cúper mennyire elégedetlen volt a csapat védelmével, azt jelzi: Tuzzión kívül további három hátvéd érkezett a nyáron a csapathoz. Fernando Navarrót az FC Barcelona, Alessandro Potenzát pedig az FC Internazionale adta kölcsön egy évre, Francisco Macielt viszont végleg megvette a Mallorca, a másodosztályú Real Murciától. Visszatért a szigetre a saját nevelésű Toni Prats, aki a legutóbbi hét szezonban a Real Betis kapusa volt, a középpályát pedig a Real Madridtól kikölcsönzött Borja és a Sampdoriától érkezett Cristiano Doni hivatott acélosabbá tenni.

Na de mi a helyzet a csatársorral? - merülhet fel a kérdés, hiszen támadók tekintetében már tavasszal sem állt jól a gárda, ráadásul azóta távozott Romeo is. Nagy sztár érkezéséről nem számolhatunk be, de azért érkezett két játékos is a legelső sorba. A görög Lambrosz Hutoszt az FC Internazionale adta kölcsön, Yordi pedig a Getafétól jött. A keretre mindent lehetett mondani a bajnoki rajt előtt, csak azt nem, hogy erősebb, mint a tavalyi, így a szurkolók komoly aggodalommal várták a nyitányt.

Balsejtelmeik be is igazolódtak, hiszen a Mallorca körülbelül úgy kezdte a szezont, mint a tavalyit: pocsékul. Az első két fordulóban sem gólt, sem pontot nem szerzett az együttes (igaz, az ellenfél az RC Deportivo és az FC Barcelona volt), a harmadik játéknapon pedig 5-2-re verte Cúper csapata a Real Sociedadot, így akár úgy is tűnhetett, elindulnak felfelé a piros-feketék. Nos, inkább lefelé indultak, hiszen a következő öt mérkőzésen összesen két pontot sikerült szereznie a gárdának, amely így nyolc fordulót követően mindössze öt ponttal (és hét szerzett, valamint 17 kapott góllal) dicsekedhetett, és a tabella utolsó helyén állt. A következő két meccsen négy pontot is sikerült gyűjteni, de a helyzet továbbra is rendkívül aggasztó a klub számára. Lehet, hogy akárcsak tavaly, az idén is edzőt váltanak novemberben? A szurkolók minden bizonnyal még ebbe is beleegyeznének, ha a trénercsere azt jelentené, hogy csapatuk az idény végén ismét megszerzi a 17. helyet.

Mindent egy helyen az Eb-ről