Vágólapra másolva!

Történelmet írt a svéd nevelőklub

A skandináv országok bajnokságai közül a svéd pontvadászat kezdődött leghamarabb, és az első forduló rögtön olyan eseményt hozott, amire korábban nem volt példa: az újonc IF Brommapojkarna ugyanis megnyerte története első találkozóját az élvonalban. Az egyesület ugyan korábban még sohasem szerepelt a legjobbak között, ennek ellenére nem csak hazájában, hanem egész Európában jól ismerik, elvégre a kontinens egyik leghíresebb utánpótlás-nevelő klubjáról van szó.

Az IF Brommapojkarna nevű egyesület 1942-ben alakult, mégpedig a Stockholmtól kissé nyugatra található Bromma nevű településen, amely manapság már szinte teljesen egybeépült a svéd fővárossal, még ha közigazgatásilag önállónak is számít. Az amatőr klub először akkor került az érdeklődés középpontjába hazájában, amikor 1960-ban az akkor még mindig aktív, legendás focista, Gösta "Knivsta" Sandberg lett a csapat edzője, és ezt követően a futballszakosztály lassan elindult felfelé a ranglétrán - olyannyira, hogy 1970-ben profivá vált, és csatlakozott a svéd ligához. Ez persze csak annyit jelentett, hogy immár nem a regionális bajnokságban, hanem a harmadik vonalban szerepelhetett a csapat, amely a későbbiekben maximum a másodosztályig jutott el - egészen mostanáig.

Ennek ellenére a Brommapojkarna mégis az egyik legnevesebb svéd klub lett, köszönhetően példás utánpótlás-nevelésének, amely a hetvenes évek elején a későbbi szövetségi kapitány, Tommy Söderberg vezérletével indult be igazán. A szakember két időszakban dolgozott a Brommapojkarnánál: 1973 és 1977 között, majd pedig 1982-től 1986-ig, és a klub először 1976-ban nyerte meg az U19-es bajnokságot hazájában. A hetvenes években egyre több korosztályos válogatott került ki a csapatból, a legtehetségesebb játékosok pedig rendre már ifistaként máshová igazoltak, így a gárda nem tudott a harmadosztálynál feljebb lépni.

Az első, nemzetközileg is elismert futballista, aki innen került ki, a magyar származású középpályás, Anders Limpar volt, aki "csak" 20 esztendősen szerződött más egyesülethez, hogy aztán pályafutása során szerepeljen az Arsenal FC-ben is, és játsszon az 1994-es világbajnokságon is. Ilyen nagy formátumú játékost azóta sem nevelt a klub, de így is összesen 75 korosztályos válogatott került ki a soraiból.

A kilencvenes évek végén több külföldi sztárcsapat is vett innen ifjúsági korú labdarúgót: Bojan Djordjic a Manchester Unitedbe, Nils-Eric Johansson a Bayern Münchenben, Daniel Sjölund pedig a Liverpool FC-be igazolt tinédzserként a Brommapojkarnából, és bár egyikük sem futott be akkora karriert, mint tehetségük predesztinálta volna őket, de Sjölund például ma is tagja a finn válogatottnak, a másik két focista pedig az angol másodosztályban játszik. De a Brommapojkarna nevelése volt például a jelenlegi svéd válogatott keret tagja, Daniel Majstorovic is, aki az FC Basel légiósa. Az egyesület utánpótlásánál zajló munka jellemzésére elég csak pár adat: jelenleg a Brommapojkarnának minden korosztályt figyelembe véve összesen 242 különböző csapata és közel 3000 igazolt játékosa van.

Mindezzel együtt is meglepetést jelentett, hogy tavaly a másodosztályban végig ott volt az élmezőnyben a csapat, és bár a közvetlen feljutásról lecsúszott, a harmadik hely azt jelentette, hogy a a BK Häckennel osztályozót játszhatott, amelyet sikerrel is vett, így története során először feljutott az Allsvenskanba. Nem mellékesen egyébként tavaly a klub U19-es csapata bajnoki címet, és a korosztályos gárda legtehetségesebbnek tartott tagja, Albin Ekdal (aki júliusban lesz 18 esztendős) már a felnőttek között szerepel. Várhatóan persze nem fog sokáig, hiszen a Chelsea FC már két évvel ezelőtt felfigyelt rá, és 2005-ben szerette volna megszerezni - de Ekdal akkor még nemet mondott a londoniaknak.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!