Vágólapra másolva!
A Radikal című lap a Fenerbahce, a Galatasaray és a Besiktas labdarúgócsapatának másodosztályba sorolását követeli a legújabb törökországi futballbotrány után.

A szombati - a Fenerbahce bajnoki címe miatt már tétnélküli - Galatasaray-Fenerbahce találkozó botrányos körülmények között fejeződött be. A házigazdák 2-1-es vereségével végződött meccs után a hazai drukkerek széktámlákkal, mobiltelefonokkal, kövekkel dobálták meg a rivális együttes játékosait, illetve a tombolókat megfékezni akaró rendőröket.

Ezenkívül rakétákat lőttek be a játéktérre, melyeket a helyi lapok szerint a beléptetésnél várható szigorú ellenőrzések miatt már napokkal korábban becsempésztek a lelátóra.

A botrány után 15 rendbontót vettek őrizetbe, 18 rendőr szorult kórházi ellátásra, egyiküknél fennáll a veszély, hogy megvakul.

Forrás: EPA

"Ezen az estén meghalt a futball", írta a Hürriyet című lap, a Radikal szerint pedig "csak akkor lesz rend a török labdarúgásban, ha a három nagy isztambuli csapatot, a Galatasarayt, a Fenerbahcét és a Besiktast visszasorolják a másodosztályba. Pár ezer őrült biztos őrjöngve tombolna az utcán, de az ország örömmel fogadná a döntést, a török futball pedig esélyt kapna a túlélésre."

Forrás: EPA

A török válogatott a magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepel és első három hazai mérkőzését semleges pályán, a közönség kizárásával köteles megrendezni, mert a 2006-os németországi vb előtt a Svájc elleni pótselejtező isztambuli visszavágóját követően a kiesés miatt elkeseredett hazai futballisták és vezetők megtámadták, és bántalmazták a svájci együttes tagjait.

A magyarokat már saját stadionjukban, szurkolók előtt fogadhatják.

Mindent egy helyen az Eb-ről