Vágólapra másolva!
A Perui Nemzeti Válogatottak Szövetségének elnöke élesen bírálta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfői döntését, melynek értelmében a jövőben a tengerszint felett 2500 méternél magasabban nem rendezhetnek nemzetközi mérkőzéseket. A sportvezető kilátásba helyezte, amennyiben nem lesz változás, a perui csapat nem vesz részt a június 26-án kezdődő Copa Americán.

"Ez a határozat elsősorban az argentin, valamint a brazil csapatnak kedvez. Júlio Grondona és Pelé nyomására döntött úgy a FIFA, ahogy döntött" - nyilatkozta Juvenal Silva. Az argentin szövetség elnöke, aki egyben a FIFA alelnöke, valamint a brazil futball-legenda több nyilatkozatában támogatta a határozat létrejöttét.

Silva kifejtette, ilyen hátrányos megkülönböztetés nem létezhet a futballban: "Diszkriminálják az andokbeli országokat. Ilyen alapon kimondhatják azt is, hogy csak a szőkék, barnák vagy éppen a feketék futballozhatnak" - mondta. Az andokbeli nemzetek közössége (CAN) - amelynek Kolumbia, Peru, Ecuador és Bolívia a tagja - kedden tiltakozott a FIFA döntése miatt.

Joseph Blatter FIFA-elnök hétfőn jelentette be, hogy az általa vezetett szervezet az orvosi bizottság útmutatására döntött a kérdésben, ugyanis a testület szerint nemcsak sportszerűtlen a vendégcsapattal szemben ilyen magasságban játszani egy találkozót, hanem a sportolók egészségét is veszélyezteti.

A múltban jobbára Bolívia használta ki különleges helyzetét, amikor is a 3600 méter magasan fekvő fővárosában, La Pazban játszotta le világbajnoki selejtezőit. A riválisok játékosai ott rendre oxigénhiánnyal küszködtek, így a hazaiak a körülményeket tekintve jelentős előnnyel várhatták az összecsapásokat. Perunak szintén több 3000 méter magasan fekvő arénája van.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) megfigyelőt küld a Copa Américára: Urs Siegenthaler, a DFB svájci munkatársa az argentin és a brazil együttes összes mérkőzését a helyszínen tekinti meg.

"Nagyon fontos, hogy a világ legjobb csapatairól naprakész információkkal rendelkezzünk" - mondta Hans-Dieter Flick, a német válogatott másodedzője. "Urs az összes meccs felvételét elhozza, melyeket a DFB szakértői csoportja majd alaposan elemez. Ennek a munkának is óriási a jelentősége, hiszen a nemzetközi futball változásaihoz nekünk is alkalmazkodnunk kell, csak akkor lehetünk sikeresek, ha minden új taktikai elemet ismerünk, mert csak így tudunk az esetleges módosításokra megfelelően felkészülni."

Mindent egy helyen az Eb-ről