Vágólapra másolva!
A lengyel futballt a kilencvenes évek közepéig könnyen lehetett a magyarhoz hasonlítani: egyik ország "aranycsapata" sem tudott világbajnoki címet nyerni, és a vasfüggöny leomlását követően mindkét nemzet futballja jelentősen visszaesett. Míg azonban a magyar foci meg is maradt ezen a szinten, addig a lengyeleknek sikerült előrébb lépniük, hiszen a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt szerepeltek, és alighanem a 2008-as Eb-n is ott lesznek.

A viharos történelmű országban csak a XIX. század elején terjedt el a labdarúgás, szinte hihetetlen módon az első bajnokság - amelyet 1920-ban rendeztek - is félbeszakadt a lengyel-szovjet háború miatt. Az akkori kiírás szerint a klubok területi alapon (krakkói, lvovi, lódzi, poznani és varsói) mérkőztek volna egymással. Az első lengyel bajnok az 1921-es nyolc fordulóból álló pontvadászatot veretlenül abszolvált Cracovia Kraków lett, amelyet a magyar Pozsonyi Imre irányított. Az országban a kupaküzdelmek 1926-ban kezdődtek, az első sorozatot a Wisla Kraków nyerte, miután a döntőben 2-1-re legyőzte a Sparta Lvovot. Lengyel sajátosság, hogy a következő kiírásra 1950-ig kellett várni...

A honi pontvadászatban a kezdeti években a jelenleg Ukrajnához tartozó Lviv (akkoriban Lvov, lengyelesen Lwów) csapata, a Pogon volt a legsikeresebb, a klub 1922-ben, 1923-ban, 1925-ben és 1926-ban is diadalmaskodott. A harmincas években a Ruch Chorzów vette át a marsallbotot, amely 1933 és 1936 között zsinórban négy aranyérmet nyert. Az első fővárosi bajnokcsapat a második világháború utáni első szezont legjobban teljesített Polonia volt.

A hatvanas években a Górnik Zabrze volt az egyeduralkodó, az egyesület hívei 1963 és 1972 között hét bajnoki elsőséget ünnepelhettek. Egy bő évtized után a Górnik ismét visszaküzdötte magát a lengyel klubfutball csúcsára, 1985-től szériában négy bajnoki trófeát állíthatott vitrinjébe (összesen 14 sikerével - a Ruchhal holtversenyben - a legsikeresebb lengyel egylet). A közelmúlt a Wisla sikereitől volt hangos, a krakkóiak 2000 és 2005 között csak a 2002-es szezonban szorultak a második helyre.

Az országos kupa történetében a Górnik az örökranglista második helyén áll, a zabrzeiek hat győzelmével szemben a fővárosi Legia 12 kupagyőzelmet tud felmutatni. A nemzetközi porondon a kelet-európai országok közül a lengyeleknek termett a legkevesebb babér, az ország kupacsapatai közül a legnagyobb sikert a Górnik Zabrze érte el, amely 1970-ben a KEK döntőjéig jutott.