Vágólapra másolva!
Nehéz elhinni, hogy az elmúlt évtized egyik legkiemelkedőbb argentin középpályása, Fernando Redondo mindössze 29 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában, de a labdarúgó 1999-ben lépett utoljára pályára a nemzeti csapatban - miközben 2000-ben a Bajnokok Ligája legjobbjának választották meg. Redondónak 2003-ban, 34 esztendősen sérülés miatt kellett visszavonulnia, de jelenleg is markáns véleménye van a világ labdarúgásáról.

- Nem bánja, hogy nem szerepelhetett többször az argentin válogatottban?
- Azt a döntésemet nem bántam meg, hogy lemondtam a válogatottságot, de az nem igaz, hogy nem akartam játszani a címeres mezben. Egy focista számára a legnagyobb dolog, ha a hazáját képviselheti, de nem mindenáron.

- Voltak nézeteltérései Daniel Passarellával (az emlékezetes hosszú haj-affér - a szerk.), és akkor mondta le a válogatottságot, de a későbbi kapitányoknál nem merült fel, hogy ismét szerepeljen a címeres mezben?
- A Passarellával kapcsolatos dolgokba nem akarok ismét belemenni. Az utódja, Marcelo Bielsa ugyan párszor még meghívott a csapatba, de később a térdsérülésem miatt nemet kellett neki mondanom. Nem akartam úgy játszani a válogatottban, hogy nem vagyok 100 százalékos állapotban.

- José Pekerman többször is elmondta, hogy csodálja az ön játékát.
- Nem szeretek azon gondolkodni, hogy mi lehetett volna. Mire Pekerman lett a szövetségi kapitány, addigra felettem már eljárt az idő - már nem élveztem a játékot, és nem is lettem volna hasznos a válogatott számára. Ha az ember nem tudja a maximális teljesítményt nyújtani a pályán, akkor már csak néző lehet.

- Leo Messi Maradonára emlékezteti önt?
- Messi egy fantasztikus futballista, és ezt minden mérkőzésen megmutatja. Nem tudom, hogy össze lehet-e őt hasonlítani Maradonával, aki mindig is külön klasszist képviselt. De Messi egyike azon játékosoknak, akik mindig képesek valami meglepetést okozni a pályán, és hatalmas tehetség.

- A Real Madridban futballozó Fernando Gagót szokták önhöz hasonlítani...
- Gagónak remek tulajdonságai vannak: képes diktálni a mérkőzés ritmusát, és higgadtan futballozik. Szeretem, ha minden akció átmegy a középpályán, de egyre kevesebb olyan labdarúgó akad, aki képes ilyen játékra. Éppen ezért örülök, ha olyan focisták tűnnek fel, mint Gago, vagy Ever Banega a Boca Juniorsban.

- Mi a véleménye a Juan Román Riquelmét ért kritikákról, amiket a vébé után kapott?
- Az emberek mindig többet várnak tőle, hiszen kivételes képességű futballista, de egyáltalán nem játszott rosszul a világbajnokságon. Természetesen futballozhatott volna jobban is, hiszen képes rá, de a sportág legnagyobb tornáján nem könnyű kiemelkedőt nyújtani.

- Ha ön lenne az argentin szövetségi kapitány, akkor kit szerepeltetne a középpályán?
- Azt hiszem, Gago és Estebán Cambiasso biztosan ott lenne a csapatomban, akárcsak Riquelme. Ha nála van a karmesteri pálca, akkor sokkal jobban játszik az együttes: Riquelme képes megfelelően gyorsítani vagy lassítani a játékot, és rengeteg gólhelyzetet teremt. A Barcelonánál szerintem elsősorban azért nem tudott beilleszkedni, mert az edző, Louis van Gaal nem azt kérte tőle, amire képes. A Villarrealnál és a Boca Juniorsnál viszont megtalálták a helyét, és ez meg is látszott az eredményeken. Kár, hogy a spanyoloknál megint problémái lettek a trénerrel.

- Gondolja, hogy a taktika vissza tudja fogni a tehetséget?
- Már a legfiatalabb korosztályos együttesekben is a győzelem az elsődleges szempont. A védők egyáltalán nem mennek előre, nem vállalják a kockázatot a győzelem érdekében. Emlékszem, amikor az Argentinos Juniorsban ifjúsági csapatában azt nézték, hogy ki milyen teljesítményt nyújt, nem pedig azt, hogy az együttes nyert-e. Ha a védő egyszerűen kivágta a labdát, akkor az edző alaposan leteremtette. Ha manapság egy utánpótlás-mérkőzést nézek, akkor gyakran azt látom, hogy a hátvéd anélkül próbál menteni, hogy érdekelné: csapata megőrzi-e a labdát. Én személy szerint nem a merev szisztémákban, hanem a játékosokban hiszek.

Best of Redondo:


- Tehát az edzők a hibásak?

- Természetesen akadnak trénerek, akik nekem tetsző módszereket követnek, és nagyon sok múlik a játékosokon is. Amikor a Real Madridhoz igazoltam, Jorge Valdano volt a csapat mestere, és szinte tökéletesen futballoztunk. Aztán érkezett Fabio Capello, és teljesen más taktikát alkalmazott, sokkal kevésbé kidolgozott, ugyanakkor közvetlenebb szisztémával játszottunk. Ez a stílus nekem nem nagyon tetszett, és nem is élveztem így a játékot. A csapat viszont jól futballozott, és Capello fokozatosan el is hagyta ezt a szisztémát. De ha azt kérte volna tőlem, hogy emberfogással kövessem valamelyik ellenfelet 90 percen keresztül, akkor nemet mondtam volna neki.

- Mi a véleménye a jelenlegi argentin válogatottról, Alfio Basilével a kispadon?
- Tisztelem a szakvezető erős személyiségét, és hogy egyszerű módon képes elmondani a véleményét. Azt mondják róla, hogy nem foglalkozik eleget a taktikával, és nem szokta megnézni az ellenfél mérkőzéseit, de egy edző számára a legfontosabb, hogy tiszteljék és higgyenek neki, ami nála megvan. Hiszek a mostani csapatban, és úgy gondolom, hogy ez az együttes revánsot vehet az 1994-es vébén történtekért.

- Diego Maradona azt mondta, hogy az a gárda jobb volt, mint amelyik 1986-ban megnyerte a világbajnokságot...
- Azt nem tudom, de az 1994-es együttes mindig támadni akart, és rengeteg alternatívája volt, olyan sztárokkal, mint Gabriel Batistuta vagy Diego Simeone. Maradona eltiltását azonban nem tudtuk feldolgozni: Diegóval a pályán nem volt riválisunk.

Forrás: World Soccer

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről