Vágólapra másolva!
Az Európában szereplő brazil támadók közül mostanában alighanem a Sevilla FC focistája, Luís Fabiano van a legjobb formában, hiszen az andalúziai klub csatára 14 találattal - társbérletben - vezeti a Primera División góllövőlistáját. Luís a selecao legutóbbi vb-selejtezőjén, Uruguay ellen duplázni tudott, és bízik benne, hogy a továbbiakban is rendszeres szereplő lehet a válogatottban - egészen a 2010-es világbajnokságig.

- Ön szerint ki a legjobb csatár a spanyol élvonalban?
- Véleményem szerint kétségtelenül Samuel Eto'o. Tudom, hogy Ronaldinho és Lionel Messi sokkal több figyelmet kap, de aki folyamatosan kíséri a Primera División eseményeit, az tudja, hogy Eto'o milyen fontos a Barcelona számára. Nagyon tetszik a stílusa, és remek játékosnak tartom.

- Hogyan viseli, hogy a Sevilla FC egy spanyol kiscsapatból lassan nemzetközi sztárklubbá érik?
- Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy részese lehetek ennek a fejlődésnek. Való igaz, hogy a Sevilla a nemzetközi porondon egyre több elismerést kap, és a sikerek sem maradtak el, de ahhoz, hogy valóban nagycsapatnak tartsanak minket, talán a bajnoki cím megnyerése szükséges. Nagyon örülök, hogy góljaimmal trófeákhoz segíthettem az együttest.

- Fiatal korában ki volt a példaképe?
- Mindig is Romário volt az idolom. Az 1994-es világbajnokságon óriási szerepe volt abban, hogy a brazil válogatott 24 év után ismét aranyérmet nyert. Ő egy igazi zseni volt a tizenhatoson belül, és a legelképesztőbb az volt a játékában, hogy látszólag a legnagyobb könnyedséggel szerzett fantasztikus gólokat. Elég megnézni azt a találatot, amit az 1994-es vébén a hollandok elleni negyeddöntőben ért el.

- Mi volt eddigi pályafutásának legemlékezetesebb momentuma?
- Erre könnyű válaszolni: az Uruguay elleni világbajnoki selejtezőn szerzett két gólom tavaly ősszel. A találkozó a korábbi klubom, a Sao Paulo FC stadionjában volt, és a találatokkal nyolc év először tudtuk legyőzni az egyik tradicionális riválisunkat, ráadásul egy nagyon fontos tétmérkőzésen. Tavaly számomra kicsit korábban volt karácsony!

- Nem bánta meg, hogy elhagyta a Sao Paulót? Visszatérne a klub kedvéért Brazíliába?
- Szó sincs arról, hogy megbántam volna, hiszen manapság egy játékos számára elengedhetetlen, hogy Európába szerződjön, ha a legmagasabb szinten akar futballozni. A Sao Paulo FC mindig is kedves marad a szívemnek, de ez nem jelenti azt, hogy csak ehhez a csapathoz térnék vissza Brazíliába. Nem jelentene problémát más patinás csapatban szerepelnem, de ez egyelőre még csak a távoli jövő zenéje.

- Brazíliában is nagyra tartották, ugyanakkor úgy gondolták, hogy túlságosan is temperamentumos futballista. Azóta megváltozott a magatartása?
- Igen, az idő és a tapasztalat sok mindenre megtanított. Kétségtelen, hogy fiatalon sokszor fegyelmezetlen voltam, és nehezen viseltem, ha a védők sokat szabálytalankodtak velem. A játékostársaim szerint azonban manapság már sokkal higgadtabb vagyok a pályán.

Forrás: EPA

- Gondolja, hogy a remek formáját egészen a 2010-es vébéig meg tudja tartani?
- Bízom benne, hogy még ennél jobb teljesítményre is képes leszek, de a világbajnoki keretbe való bekerüléshez az első számú kulcs a kiegyensúlyozottság. A vébéig még két év van hátra, és igyekszem lépésről lépésre megélni ezt az időt. Ahhoz, hogy ott legyek Dél-Afrikában, előbb a selejtezőkön kell megtartanom a helyem a kezdő tizenegyben, ami nem egyszerű feladat.

- Mi a véleménye a többi focistáról, akik szintén a kilences számú mezre pályáznak a selecaóban?
- Azt gondolom, hogy a szövetségi kapitány számára rengeteg kiváló középcsatár áll rendelkezésre, gondoljunk csak Vágner Love-ra, Afonso Alvesre vagy Fredre. Nem hiszem, hogy a selecao csatárhiányban szenvedne, hiába írja ezt sok újságíró a hazámban. Tény, hogy a brazil bajnokságban mostanában nem olyan magas a színvonal, legalábbis az alapján, amit a tévében látok belőle, de talán csak egy rosszabb periódusról van szó.

Forrás: www.uefa.com

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!