Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa legerősebb bajnokságainak álomtizenegyét. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett persze) mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda.

Egy év alatt óriási változás történt a spanyol bajnokságban, és ez leginkább a két sztárklub, a Real Madrid és az FC Barcelona eredményein, illetve teljesítményén látszik: míg tavasszal a madridiak remekeltek, és ennek köszönhetően megnyerték a bajnoki címet, addig ősszel a királyi gárda csak bukdácsolt, ellenben a katalánok egészen fantasztikus teljesítményt nyújtottak.

Álomcsapatunk összeállításánál ennek megfelelően nem volt egyszerű a dolgunk, de végül úgy döntöttünk, hogy a Barca remeklését valamivel kénytelenek vagyunk kissé erőteljesebben figyelembe venni - már csak azért is, mert a gárda azért tavasszal sem volt olyan rossz, mint amennyire a Real szenved ősszel. Ennek köszönhetően a gárda taktikai felállását is a katalánokhoz igazítottuk, és csapatunk 4-3-3-as rendszerben futballozik.

Az egyik madridi labdarúgó, akit még így is betettünk álomcsapatunkba, az Iker Casillas, aki lassan kezdi kibérelni magának az egyes számú mezt. A spanyol válogatott portására is igaz, hogy inkább tavasszal védett kiemelkedő formában, és az ősszel bizony sokszor (az egész Real Madridhoz hasonlóan) előfordult vele, hogy gyengébben teljesített, de például a Barcelona elleni derbire összekapta magát, és azon a találkozón már ismét "San Ikerként" teljesített.

Ami a védelmet illeti, itt még nem érzékelhető a Barcelona fölénye (bár a katalánok nem csak a legtöbb gólt szerezték az ősszel, hanem a legkevesebbet is kapták), hiszen csak egyetlen focistát válogattunk be, aki a Barcában szerepel - ráadásul az év első felében még Sevillában kergette a labdát. Daniel Alves persze nem a klasszikus jobbhátvéd, hiszen rendre feltűnik a pálya szinte minden pontján, és elsősorban nem a védekezés az erőssége, viszont hatalmas munkabírással rendelkezik.

Balhátvédünk is gyakran csatlakozik a támadásokhoz: a Villarreal játékosa, Joan Capdevila négy gólt is szerzett 2008-ban a bajnokságban, ráadásul kettőt rangadón (betalált a Real Madrid és a Valencia ellen is). A két szélsőhátvédünk tehát rendkívül támadó felfogású, így ezt kompenzálandó középre két kőkemény bekket tettünk: a Villarreal argentin futballistája, Gonzalo Rodríguez egy súlyos sérüléséből felépülve januárban tért vissza a pályára, azóta kihagyhatatlan a Sárga Tengeralattjáróból, és nagy szerepe volt abban, hogy az együttes ezüstérmes lett a bajnokságban, és jelenleg is ott van az élmezőnyben.

A másik középhátvéd személye talán kisebbfajta meglepetés, de a Deportivo játékosa, Albert Lopo az egész évben egyenletes teljesítményt nyújtott, és az előző szezonban például a Don Balón osztályzatai alapján például ő volt a liga harmadik legjobb hátvédje - Daniel Alves és a nyáron Angliába távozott Fabrizio Coloccini mögött. A védősortól előre már a Barca futballistái uralják az együttest, és csak két labdarúgó van, aki jelenleg nem a katalánoknál szerepel.

A Villarreal futballistája, Marcos Senna egyértelműen az év egyik legjobbja volt Spanyolországban: az előző szezonban a Don Balónnál például az ő átlagosztályzata volt a legmagasabb, és az ősszel sem lehetett rá panasz. Mellette viszont már két barcelonai játszik, igaz, egyikük, Seydou Keita tavasszal még a Sevilla FC-ben játszott. Nyáron aztán megvette a Barca, ahol a komoly konkurencia miatt valamivel kevesebb lehetőséget kap, de amikor játszik, akkor rendre kiválóan teljesít - ráadásul nagyon fontos gólokat szerez.

A középpályás-trió harmadik tagja egy tősgyökeres katalán: Xavi tavasszal ugyan kissé elmaradt a tőle megszokott játéktól, az év második felében viszont mindenért kárpótolta a klub híveit, ráadásul szerződését is meghosszabbította, és így alighanem karrierje végéig marad a Barcában.

Forrás: Getty Images

Xavi az Eb-n a legjobb játékos lett, és a jó formája azóta is kitart

A támadósorban volt a legnehezebb dolgunk, hiszen a 2008-as esztendőben egészen fantasztikus csatárteljesítményeket láthattunk a Primera Divisiónban. Ugyanakkor a választott taktikánk kissé kötötte a kezünket, és csak egyetlen vérbeli középcsatárt tehettünk be az együttesbe. Ruud van Nistelrooy sérülése miatt nem jöhetett szóba, de még így is olyan sztárok között kellett döntetünk, mint David Villa, Sergio Agüero, Diego Forlán vagy Samuel Eto'o - és végül a szerzett gólok száma alapján utóbbi játékost választottuk.

A kameruni futballista egy súlyos sérülésből felépülve tért vissza a pályára 2007 decemberében, de 2008-as teljesítményén nem látszott meg a kihagyás: az esztendőben összesen 29 gólt ért el! Az nem volt kérdés, hogy a bal oldalán klubtársa, Andrés Iniesta szerepel majd, hiszen a Barca egyik legsokoldalúbb futballistája sérüléséig (ami miatt októbert követően már nem lépett pályára) egészen fantasztikus teljesítményt nyújtott.

A jobb oldalon viszont megint dilemmába ütköztünk: a természetes választás az ugyancsak barcelonai Lionel Messi lett volna, de az argentin tavasszal nem játszott csúcsformában, ráadásul sokat volt sérült. Így aztán lehet, hogy sokan megütköznek rajta, de végül nem őt jelöltük a csapatba, hanem a madridi Gonzalo Higuaínt, aki egyrészt 2008-ban öttel több gólt ért el, mint Messi, ráadásul tavasszal sorsdöntő találatokat szerzett, amelyek nagyban hozzájárultak a Real bajnoki címéhez.

A Primera División 2008-as álomcsapata: Casillas (Real Madrid) - Daniel Alves (Sevilla, FC Barcelona), Lopo (Deportivo), G. Rodríguez (Villarreal), Capdevila (Villarreal) - Xavi (FC Barcelona), Senna (Villarreal), Se. Keita (Sevilla, FC Barcelona) - G. Higuaín (Real Madrid), Eto'o (FC Barcelona), Iniesta (FC Barcelona).

Korábbi álomcsapataink
1999: Dutruel - Míchel Salgado, Najbet, F. Soler - Luis Enrique, Guardiola, Rivaldo, Sávio - Figo, Raúl, C. López.
2000: Casillas - Angloma, Najbet, Roberto Carlos - Mendieta, Poschner, Guti, Djalminha, Kily González - Figo, Catanha.
2001: Canizares - Puyol, Ayala, Téllez, Roberto Carlos - Figo, Makelele, Mosztovoj, Vicente - Diego Tristán, Raúl.
2002: Canizares - Puyol, Ayala, Juanito, Roberto Carlos - Joaquín, Baraja, Aimar, Musampa - Kovacsevics, Makaay.
2003: Casillas - Míchel Salgado, Puyol, Ayala, Roberto Carlos - Joaquín, Baraja, Sergio, Zidane - Eto'o, Ronaldo.
2004: Casillas - Curro Torres, Puyol, Marchena, Van Bronckhorst - Joseba Etxeberría, Baraja, Ronaldinho, Vicente - Eto'o, Ronaldo.
2005: Casillas - Puyol, G. Rodríguez, Juanito, Van Bronckhorst - Xavi, Riquelme, Ronaldinho - Forlán, Eto'o, Ronaldo.
2006: Pinto - Daniel Alves, Sergio Ramos, Pablo, Antonio López - Raúl García, Deco, Borja Oubina, Ronaldinho - Villa, D. Milito.
2007: Casillas - Sergio Ramos, Garay, Puyol, Capdevila - Messi, Raúl García, Marcos Senna, Iniesta - Forlán, Van Nistelrooy.

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről