Vágólapra másolva!
Nem jelent túl biztos állást a jelenlegi idényben edzőnek lenni a Serie A-ban: még a szezon fele sem telt el, és máris majdnem a klubok fele menesztette szakvezetőjét. A többi topligában eddig sokkal kevesebb edzőcsere történt - a jelek szerint Olaszországban kifejezetten türelmetlenek a trénerekkel szemben.

A hét végén a 16. fordulót rendezték az olasz bajnokságban, és a Serie A 20 klubja közül nyolcnál már nem az az edző ült a kispadon, akivel elkezdték a szezont. Ez rekordnak számít, hiszen a bajnokság történetében korábban sohasem fordult elő, hogy az idény ilyen korai szakaszában ennyi szakvezetőnek felmondjanak.

A 2009-2010-es bajnokságban az AS Roma nyitotta a sort, amely már a második forduló után felállította a kispadról Luciano Spallettit, azóta hét egyesület követte a rómaiak példáját, a Siena pedig máris a harmadik edzőjét fogyasztja.

Itt először azt a Marco Baronit nevezték ki, aki a klub utánpótláscsapatánál dolgozott, de egy hónap után visszaküldték a tartalékokhoz annak érdekében, hogy szerződtessék a rutinosabb Alberto Malesanit.

A Serie A edzőcseréi ebben a szezonban:

AS RomaLuciano SpallettiClaudio Ranieri2.
AtalantaAngelo GregucciAntonio Conte4.
NapoliRoberto DonadoniWalter Mazzarri7.
BolognaGiuseppe PapadopuloFranco Colomba8.
LivornoVittorio RussoSerse Cosmi8.
SienaMarco GiampaoloMarco Baroni9.
PalermoWalter ZengaDelio Rossi13.
SienaMarco BaroniAlberto Malesani13.
CataniaGianluca AtzoriSinisa Mihajlovic15.

A klubok neve után a korábbi, majd az új edző neve olvasható, végül pedig az, hogy melyik fordulót követően került sor a váltásra.



A többi topligához képest ez a szám kiemelkedően magas: Angliában és Franciaországban ebben az idényben még csak egyetlen edzőcsere történt, Spanyolországban is csupán három klub váltott.

A Bundesligában már több trénernek mondtak búcsút, de még Németországban is mindössze négy klubnál dolgozik más szakember, mint az idény rajtjánál (igaz, a Bochumot már a harmadik edző irányítja).

A Serie A-ban tehát majdnem ugyanannyi egyesület váltott, mint a másik négy bajnokságban együttvéve, de a mostani idény az előzőhöz képest is hektikusabb: akkor összesen nyolc klubnál történt edzőcsere - ezt a csapatok most kevesebb, mint fél idény alatt hozták.

A 2008-2009-es idényben a Primera División ugyan az edzőcseréket tekintve megelőzte az olaszokat, akkor Spanyolországban kilenc csapat váltott trénert, egy szezonnal korábban viszont szintén a Serie A vitte a prímet (9). Ez a nagyságrend egyébként az elmúlt években viszonylag állandó: a 2004-2005-ös idénytől kezdve Olaszországban rendre nyolc-kilenc edzőcsere történt, ami általában a legtöbb volt a topligák között.

Jogos tehát a kérdés, mi lehet az oka annak, hogy Itáliában ennyire türelmetlenek az edzőkkel szemben - különösen úgy, hogy szabályok értelmében egy szezonban csak egy klubnál dolgozhatnak. Ennek köszönhető egyébként, hogy Luciano Spalletti neve nem merült fel római menesztése után egyik olasz klubnál sem - nem csoda, hogy elfogadta a Zenit Szankt-Petyerszburg ajánlatát.

Ezzel együtt az olasz egyesületek nem szívesen alkalmaznak külföldi szakembert: jelenleg csak a portugál José Mourinho dolgozik az Internél, illetve a szerb Sinisa Mihajlovic a Cataniánál - bár utóbbit akár tiszteletbeli olasznak is felfoghatjuk, hiszen játékos-pályafutása nagy részét a Serie A-ban töltötte, edzői diplomáját is ott szerezte.

Utóbbi egyébként lényeges kérdés: Olaszországban ugyanis nagyon komolyan veszik az UEFA Pro Licence-t, és az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) évente több szakembernek adja ki az élvonalbeli munkához szükséges papírokat: csak 2008-ban több mint 30-an végeztek, köztük olyan korábbi remek játékosok, mint Alessandro Costacurta, Moreno Torricelli vagy Ciro Ferrara - utóbbinak egy év sem kellett, hogy a Juventus kispadján találja magát.

Olaszországban tehát nagyon könnyű megfelelő utánpótlást találni egy menesztett edző helyére, ami mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a klubvezetők gyorsan váltanak. Egy másik fontos tényező pedig az, hogy az olaszoknál (és ez igaz a spanyolokra is) a klubok irányítása általában egy elnök kezében van, akinek gyakran szinte teljhatalma van. Franciaországban, Angliában vagy Németországban általában sokkal demokratikusabban működnek a klubok - itt szinte elképzelhetetlen az, hogy egy elnök, mint például a Palermo vezetője, Maurizio Zamparini, egy-egy rosszabb eredmény után azonnal meneszti az edzőt. A palermóiak a 2005-2006-os idény óta minden szezon során végrehajtottak legalább egy edzőcserét - de volt, hogy kettőt is.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről