Vágólapra másolva!
2009-ben is minden héten összeállítottuk a hét világválogatottját, s a végeredményeket összegezve elkészítettük az év legjobb tizenegyét is, amelybe a minden trófeát begyűjtő FC Barcelonából öten kerültek be. A csapatban ott van a Real Madrid világklasszisa, Cristiano Ronaldo is, lemaradt viszont Didier Drogba, Fernando Torres, Wayne Rooney és Francesc Fabregas.

Mindegyik poszton azt a játékost választottuk, aki év során a legtöbb nevezést gyűjtötte, azonos számú jelölés esetén pedig azt vettük figyelembe, hogy ki az, aki egyenletesebben és magasabb színvonalon teljesített.

Kapus:

Shay Given (ír, Manchester City): Általában a kapusoknál a legszorosabb a verseny, ám ezúttal könnyű volt végeredményt hirdetni, mert csak egyetlen olyan játékos akadt, akit az év során háromszor is kiválasztottunk. Given sokak szerint Mark Hughes egyetlen jó igazolása volt a Manchester Citynél, az ír kapus egész évben kiemelkedően védett. A képzeletbeli kispadra egy magyar játékos is odakerülne, hiszen a Sunderlandben védő Fülöp Márton kétszer is az álomcsapatunk tagja volt 2009-ben.

Hátvédek:

Daniel Alves (brazil, FC Barcelona): A védelem jobb oldalán nem történt változás 2008-hoz képest, hiszen megint Daniel Alves bizonyult a legjobbnak. A verseny azonban rendkívül szoros volt, hiszen a katalánok labdarúgójának a honfitársa, az Internazionaléban szereplő Maicon szintén három nevezésig jutott. Mi a BL-diadal miatt döntöttünk Alves mellett, de ez is jól mutatja, hogy a brazil válogatott mesterének, Dungának milyen nehéz dolga van, amikor ki kell jelölnie a kezdőcsapatát.

Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona): Valószínűleg a katalán drukkerek sem gondolták, hogy tavaly nyáron a klubhoz visszatért, saját nevelésű középhátvéd ilyen jó teljesítményt nyújt az év során. Piqué négyszer is ott volt az álomcsapatunkban, nem véletlenül: kiválóan, és középhátvéd létére kifejezetten eredményesen futballozott, betalált például a Real Madrid elleni rangadón is, a válogatott színeiben pedig négy gólt ért el 2009-ben.

Jonny Evans (északír, Manchester United): A középhátvéd posztján Piqué mögött kettős holtverseny alakult ki, hiszen Evans mellett az FC Porto erőssége, Bruno Alves is három nevezést gyűjtött be. Végül a manchesteri játékos mellett tettük le a voksunkat, mert ő a nemzetközi porondon is kiválóan futballozott, míg Bruno Alves éppen a MU elleni BL-találkozón vétett sorsdöntő hibát.

Joan Capdevila (spanyol, Villarreal): A spanyol válogatott védő lassan kibérli álomcsapatunkban a balhátvéd pozícióját, hiszen már sorozatban harmadszor kerül be ezen a poszton a legjobbak közé. Capdevila idén ötször volt ott a hét tizenegyében, megelőzve így a szintén remekül teljesítő, és négy nevezésig jutó John Arne Riisét.

Középpályások

Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United, Real Madrid): A 2008-as év aranylabdása 2009-ben is kiváló teljesítményt nyújtott, azonban ezúttal jobban meg kellett küzdenie a csapatba kerülésért. A szélsők körében ugyanis rajta kívül a CSZKA Moszkva szerb labdarúgója, Milan Krasic is három nevezésig jutott, ám kettejük közül jelenleg kétségtelenül a portugál futballista a nagyobb klasszis.

Forrás: AFP

Ronaldónak nem okozott gondot a klubváltás: a MU után a Realban is pazarul teljesített

Xavi (spanyol, FC Barcelona): A katalán gárda saját nevelésű csillaga sokak szerint legalább annyira megérdemelte volna az Aranylabdát, mint Lionel Messi. A France Footballnál végül harmadik lett, nálunk viszont ő volt a legjobb: posztoktól függetlenül egyetlen játékos sem akadt, aki nála többször került volna be a hét álomcsapatába. Összesen hat alkalommal választottuk ki remek teljesítménye alapján, így aztán az év csapatában is megkérdőjelezhetetlen a helye.

Mesut Özil (német, Werder Bremen): A török származású futballista az év egyik felfedezettje. Döntőt játszott az UEFA-kupában, bemutatkozott a német válogatottban, az utánpótláscsapattal pedig Európa-bajnokságot nyert, és esztendő során összesen öt alkalommal választottuk be a hét álomcsapatába. Ezzel olyan kiválóságokat előzött meg a középső középpályások körében, mint a négy nevezéssel rendelkező Steven Gerrard, vagy a háromszor kiválasztott Frank Lampard és Francesc Fabregas.

Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona): A Barca fantasztikus középpályás sorának talán legsokoldalúbb játékosára sem lehetett panasz idén: szükség esetén bal oldali támadóként is tökéletesen megállta a helyét. Nálunk a középpályán kap helyet, mivel háromszor is a heti álomcsapatunk tagja volt, és ezen a poszton ezt senki sem mondhatta el magáról.

Csatárok:

Grafite (brazil, Wolfsburg): A zöld-fehér csapat hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy idén megnyerte a német bajnoki címet, és Grafite ehhez jelentős mértékben hozzájárult a góljaival. Nem csoda, hogy a brazil támadót négyszer is beválasztottuk All-Star-csapatunkba, amit egyetlen másik csatár sem mondhatott el magáról.

Forrás: AFP

Grafite volt a legjobb csatár: négyszer került be heti álomcsapatunkba

Lionel Messi (argentin, FC Barcelona): A másik támadó kiválasztása sem volt bonyolult feladat, annak ellenére, hogy klasszisok egész sora jutott el három nevezésig. Köztük volt például Didier Drogba, Fernando Torres, Wayne Rooney vagy Mario Gomez - azonban Lionel Messi is, így egyértelmű volt, hogy kire voksolunk. Mégis csak furcsa lett volna, ha az év során minden egyéni trófeát begyűjtő klasszis kimarad a 2009-es év világválogatottjából.

A korábbi évek [origo]-s álomcsapatai:
2004: Buffon - Maicon, Terry, Álvaro, Van Bronckhorst - Ljungberg, Lampard, Seedorf, Ronaldinho - Adriano, Eto'o.
2005: Casillas - Maicon, Cris, Carragher, Roberto Carlos - Camoranesi, Ballack, Lampard, Ronaldinho - Adriano, Rooney.
2006: Lehmann - Oddo, F. Cannavaro, Gallas, Arruabarrena - Cristiano Ronaldo, Gerrard, Kaká, Schweinsteiger - Klose, Henry.
2007: S. Frey - Panucci, Juan, Goian, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Fabregas, Riquelme, Seedorf - Messi, Rooney.
2008: Friedel - Daniel Alves, Panucci, Westermann, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Gerrard, Hamsík, Ribéry - Toni, Villa.

A hivatásos labdarúgók (FIFPro) szavazatai alapján decemberben az UEFA is kihirdette az év csapatát: Casillas (Real Madrid) - Daniel Alves (Barcelona), Terry (Chelsea), Vidic (Manchester United), Evra (Manchester United) - Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Gerrard (Liverpool), Cristiano Ronaldo (Manchester United, majd Real Madrid) - Messi (Barcelona), Torres (Liverpool).

www.global-soccer-eu

Mindent egy helyen az Eb-ről