A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság kudarcát követően felmerült ugyan annak a lehetősége, hogy Fabio Capello távozik az angol válogatott éléről, de az olasz edző végül további bizalmat kapott. Azóta viszont kijelentette, hogy 2012-ben biztosan feláll a kispadról, az FA pedig szeretne angol szakembert kinevezni a helyére. A választék azonban nem túl nagy.

Az angol válogatott élére először 2001-ben került külföldi szakember, amikor az FA a svéd Sven-Göran Erikssont bízta meg a feladattal. Vezérletével a nemzeti csapat magabiztosan vette a kvalifikációs sorozatokat, azonban egyik nagy tornán sem jutott tovább a negyeddöntőnél: a 2002-es és 2006-os világ-, a 2004-es Európa-bajnokságon is a nyolc között esett ki. Az ellenfél szövetségi kapitánya mindegyik esetben a brazil Luiz Felipe Scolari volt, nem csoda, hogy 2006 nyarán az FA megpróbálta őt szerződtetni, ám végül az angol Steve McClarent választotta.

Vele esett meg az a szégyen, hogy a csapat nem jutott ki a 2008-as kontinensviadalra, így az FA megint külföldi kapitányt keresett: így került a kispadra Fabio Capello, akivel azonban Dél-Afrikában megint csak leszerepelt a válogatott.

A Premier League-ben csak öt angol edző dolgozik

Az olasz szakember kevéssel a dél-afrikai torna előtt hosszabbította meg szerződését, amely 2012-ig érvényes, azonban nemrégiben határozottan kijelentette: az Európa-bajnokság után biztosan távozik posztjáról.

Angliában persze rögtön megindult a találgatás, hogy ki kerül majd a helyére, és a pletykáknak új lökést adott, hogy az FA által kifejezetten a válogatott ügyeinek intézésére frissen létrehozott, Club England nevű szervezet ügyvezető igazgatója, Adrian Bevington augusztusban úgy nyilatkozott: véleménye szerint a következő szövetségi kapitánynak angolnak kell lennie.

A helyzet persze nem ilyen egyértelmű, az FA szakmai igazgatója, Sir Trevor Brooking ugyanis már árnyaltabban fogalmazott. "Természetesen jó lenne egy angol edző a válogatott élére, de nem tudhatjuk, hogy az adott pillanatban ki áll rendelkezésünkre. Lehet, hogy az összes jelöltünknek futó szerződése lesz valamelyik klubnál, szóval nem jelenthetjük ki, hogy csak angol szakember jöhet szóba".

Brooking diplomatikusabb hozzáállása érthető, elvégre sokan úgy vélik, hogy az angol edzők jelenleg nincsenek a csúcson. Jelenleg a Premier League 20 klubja közül csak ötnek van hazai mestere, ők értelemszerűen egytől egyig esélyesek is.

Forrás: AFP

A bukmékerek a legnagyobb favoritnak a Tottenham Hotspurt irányító Harry Redknappet tartják, aki mindig is hangsúlyozta, hogy felkérés esetén nem mondana nemet az FA-nek, ugyanakkor véleménye szerint egy fiatalabb szakembert jobban illene a válogatott élére.

Ő maga a Sunderland trénerét, Steve Bruce-ot említette, aki természetesen nagyon örült a felvetésnek. "Életem legbüszkébb időszaka lenne, ha a hazám válogatottját irányíthatnám, azzal együtt, hogy mindenki tisztában van a pozíció hátrányaival" - utalt az angol szövetségi kapitányokat óhatatlanul érő negatív kritikákra.

Bruce-nak 2012-ig szól a jelenlegi szerződése, azonban igazi sztárcsapatnál még sohasem dolgozott, és jelentős sikereket sem ért el, de ugyanez elmondható az angol sajtó harmadik kedvencéről, Sam Allardyce-ról is. Ő 2006-ban már ott volt a jelöltek között, de az FA akkor McClarent választotta, így megint örömmel vállalná a megmérettetést, ha lehetősége lenne rá. Valószínűleg ugyanígy érez a Blackpool trénere, Ian Holloway is, akinek azonban még annyi nemzetközi tapasztalata sincsen, mint Redknappnek vagy Allardyce-nak.

Hodgson mellett a rutin, Pearce mellett a folytonosság szól

A jelenleg a Premier League-ben dolgozó angolok közül egyedül Roy Hodgson tette próbára magát külföldön, ráadásul nem is sikertelenül. Nyert svéd és dán bajnokságot, irányította az Internazionalét, ráadásul szövetségi kapitányként is tevékenykedett, Svájcot kijuttatta az 1994-es vébére és az 1996-os Eb-re is. Az előző szezonban a Fulhammel az Európa Liga fináléjáig menetelt, ami után megválasztották az év edzőjének Angliában, majd a nyáron a Liverpool szerződtette, pedig az angolok vb-kudarcát követően sokan már szövetségi kapitányként látták.

Capello azonban maradt, így Hodgson aláírt a Vörösökhöz, mégpedig három évre, vagyis jövő nyáron élő szerződése lesz a liverpooliaknál. Ezzel együtt a bukmékerek Redknapp után őt látják a második legnagyobb esélyesnek.

Forrás: [origo]

A fogadóirodáknál az U21-es válogatott irányító Stuart Pearce csak mögötte áll a sorban, pedig sok jel mutat arra, hogy rá érdemes nagyobb összeget tenni. A 48 esztendős szakember az utánpótláscsapat vezetése mellett egyben Capello asszisztense is, vagyis jól ismeri a fiatal játékosokat is.

Arról nem is beszélve, hogy a 21 éven aluliakkal nem is szerepel rosszul: 2007-ben elődöntős volt az Eb-n, két évvel később ezüstérmes, az aktuális kiírásban pedig októberben Románia ellen játszik csapata a továbbjutásért. A Psycho becenévre hallgató Pearce ráadásul kifejezetten népszerű a drukkerek körében, egykori 78-szoros válogatottként (amelynek során volt a nemzeti tizenegy csapatkapitánya is) sok hívet szerzett magának. Az FA az ő kinevezésével demonstrálhatná, hogy igyekszik a más nagy európai futballnemzeteknél (Németország, Franciaország) gyakori szakmai folytonosság elvét követni.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!