A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A nyári Európa-bajnokság résztvevőinek a szezon vége előtt most van utoljára lehetőségük arra, hogy pályára küldjék válogatottjukat, ám a legtöbb szövetségi kapitány ezt nem finomhangolásra, hanem kísérletezésre használja fel. Kiderül, mire megy a számos sebből vérző angol válogatott a Premier League és a Bundesliga gólkirályjelöltjével rohamozó hollandok ellen, és hogy a franciák be tudják-e a bizonyítani Platininek, hogy felveszik a versenyt az egekbe magasztalt a németekkel.

A klubok mindent megtesznek azért, hogy kitöröljék a februári barátságos válogatott mérkőzéseket a nemzetközi naptárból, és a legfrissebb hírek szerint az UEFA-val már meg is egyeztek erről. Most azonban a válogatottak többsége még pályára lép, és az alkalom jelentőségét növeli, hogy a szezon végéig a szövetségi kapitányoknak nem lesz több lehetőségük arra, hogy együtt dolgozzanak a játékosokkal, mivel a következő hivatalos FIFA-játéknap csak májusban lesz.

Angol csatársor gólok nélkül

Ennek megfelelően a nyári Európa-bajnokságon szereplő mind a 16 válogatott pályára lép, és hat olyan találkozóra is sor kerül, amely akár az Eb-n is megismétlődhet.

A kérdés az ilyen előkészületi mérkőzéseken szinte mindig az, hogy melyik a hasznosabb: kísérletezni, vagy csapatépítésre használni fel az alkalmat. A legtöbb országban a jelek szerint az előbbit választják, már csak azért is, mert rengeteg alapember nem áll válogatottja rendelkezésére. Az angoloknál ráadásul még azt sem tudni, hogy az a kapitány irányítja-e majd a csapatot az Eb-n, aki most, hiszen Fabio Capello lemondása után Stuart Pearce-t egyelőre csak ideiglenesen nevezték ki.

A korábban az angol U21-es válogatottat vezető szakember nincsen könnyű helyzetben, hiszen olyan klasszisokra nem számíthat, mint Frank Lampard, Rio Ferdinand, John Terry vagy Wayne Rooney. Igaz, akad, aki úgy véli, hogy éppen ideje volt a vérfrissítésnek, hiszen nem véletlen, hogy az angolok rendre leszerepeltek a nagy tornákon. A hollandok ellen főleg a csatársorban lesz nagy a kontraszt a két csapat között: az ellenfél színeiben ott lesz a a Bundesliga és a Premier League góllövőlistájának éllovasa, vagyis Klaas-Jan Huntelaar és Robin van Persie, akik ketten együtt már 55 gólt szereztek a válogatottban, míg a másik oldalon Danny Welbeck, Daniel Sturridge és Frazier Campbell rohamozhat, összesen négy válogatottsággal és gól nélkül.

Forrás: AFP
Terry most nem állhat Van Persie útjába

Az angolokat egyedül az vigasztalhatja, hogy Steven Gerrard 2010 novembere után ismét játszhat a válogatottban, valószínűleg ő kapja meg a Terry-affér óta még nagyobb jelentőségűnek tartott csapatkapitányi karszalagot, bár Pearce nem árulta el, hogy kit fogja megbízni ezzel a feladattal.

Végre meccset rendeznek a varsói Nemzeti stadionban

Az Anglia-Hollandia összecsapás akár döntőnek is beillene az Európa-bajnokságon, de ugyanez elmondható a Németország-Franciaország találkozóról is, amelyet Brémában rendeznek. A helyszínnek azért van jelentősége, mert máshol aligha fordulna elő, hogy a németek kapuját Tim Wiese védje. A Werder Bremen játékosa alaphelyzetben csak harmadik számú kapus, de most Joachim Löw szeretné őt is kipróbálni. Nem ez lesz az egyetlen kísérletezés, hiszen a válogatott pályaedzője, Hansi Flick a keddi sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy a védelem tengelyében Mats Hummels és Holger Badstuber szerepel majd, részben kényszerű okokból, hiszen a standard középhátvéd, Per Mertesacker sérülés miatt hiányzik. Akárcsak Philipp Lahm és Bastian Schweinsteiger, illetve a franciáknál is akadnak hiányzók, elsősorban a csatársorban. Karim Benzema és Loic Rémy is sérült, így Laurent Blanc meghívta a keretbe Louis Sahát is, aki 2006 óta mindössze egyszer volt válogatott.

Blanc csapata immár 17 mérkőzés óta veretlen, és ezt a sorozatot szeretné folytatni. A francia kapitány úgy fogalmazott, "az egész világ azt várja, hogy komoly vereségbe" szaladnak bele, ez pedig számukra plusz motivációt jelent. A kapitány röviden reagált Michel Platini, az európai szövetség francia elnökének nyilatkozatára is, aki a Die Welt című napilapban áradozott a német válogatottról, honfitársairól viszont azt mondta: a csapatban csupán két-három jó játékos szerepel, a többit közepesnek ítéli. Blanc annyit fűzött hozzá a kritikához, hogy az UEFA elnökének kijelentése "kissé szélsőséges" volt.

Forrás: AFP
Platini nem elégedett az utódokkal

Az Európa-bajnokság házigazdái közül a lengyelek választottak nehezebb ellenfelet, a varsói Nemzeti Stadiont ugyanis Portugália ellen avatják fel. A torna nyitómérkőzésének helyszínt adó létesítményt mér fél éve át kellett volna adni, de a hatóságok biztonsági okokból még február elején sem engedték, hogy itt rendezzék a lengyel Szuperkupa-döntőt. A találkozóra minden jegy elkelt, a hazai drukkerek azonban lehet, hogy nem láthatják legjobb formában lévő focistájukat, Robert Lewandowskit, aki sérüléssel bajlódik, és kihagyta a hétfői edzést. A másik oldalon viszont az okozhat gondot a koncentrációban, hogy két nappal a válogatott meccs után a portugál bajnokságban Porto-Benfica rangadó lesz - előbbi csapatból hárman, utóbbiból pedig ketten vannak ott a keretben.

A spanyolok távolról is ölelik Torrest

A címvédő spanyolok Málagában játszanak Venezuela ellen, a meccs nagy kérdése, hogy Vicente del Bosque kit szerepeltet a csatársorban, illetve hogy egyáltalán lesz-e a csapatban középcsatár, hiszen David Villa sérült, a barcelonai Pedro és a Chelsea-ben gyenge formát mutató Fernando Torres pedig meghívót sem kapott. Ismét bizonyíthat viszont a Valencia játékosa, Roberto Soldado, aki utoljára 2007-ben volt válogatott, míg az Athletic Bilbao erőssége, Iker Muniain most debütálhat.

Más kérdés, hogy Spanyolországban általános a nézet, hogy Fernando Torres úgyis ott lesz majd az Eb-n a csapattal. "Senki sem vonja kétségbe, hogy vissza fogja nyerni az önbizalmát, és innen is küldök neki egy nagy ölelést, mert nagyon fontos tagja a válogatottnak" - nyilatkozta például Santi Cazorla, míg Soldado kijelentette: "Fernando Torres alapember volt a csapatban, és biztos vagyok benne, hogy ismét az lesz".

Az olaszoknál is a csatársor összeállítása jelenti a legnagyobb problémát, hiszen Cesare Prandelli nem számíthat a sérült Antonio Cassanóra és Giuseppe Rossira sem, Mario Balotellit pedig fegyelmezési okokból nem hívta meg. Így aztán a korábban az utánpótlás-válogatottban villogó, és mostanában az AS Romában eredményesen futballozó Fabio Borini is bekerült a keretbe, de az olasz újságírók szerint az Egyesült Államok elleni meccsen Genoában Alessandro Matri és Sebastian Giovinco kap majd lehetőséget.

A szerdai találkozók közül a Románia-Uruguay mérkőzést Kassai Viktor, a Dánia-Oroszország összecsapást pedig Vad István vezeti majd.

A szerdai program

Grúzia - Albánia 15 óra
Lettország - Kazahsztán 15
Moldova - Fehéroroszország 16
MAGYARORSZÁG - Bulgária 18
Montenegró - Izland 18
Izrael - Ukrajna 18
Ciprus - Szerbia 18
Románia - Uruguay 19
Luxemburg - Macedónia 19
Tunézia - Peru 19
Málta - Liechtenstein 19:30
Törökország - Szlovákia 19:30
Dél-afrikai Köztársaság - Szenegál 19:35
Dánia - Oroszország 19:45
Chile - Ghána 20
Svájc - Argentína 20:30
Ausztria - Finnország 20:30
Horvátország - Svédország 20:30
Görögország - Belgium 20:30
Németország - Franciaország 20:45
Észak-Írország - Norvégia 20:45
Szlovénia - Skócia 20:45
Olaszország - Egyesült Államok 20:45
Lengyelország - Portugália 20:45
Írország - Csehország 20:45
Wales - Costa Rica 20:45
Anglia - Hollandia 21
Spanyolország - Venezuela 21:30



www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!