Vágólapra másolva!

Félmeztelen oroszlán, bajszos jalapeno - a focivébék kabalái

Manapság már természetes, hogy egy focivébének kabalafigurája van, azonban az 1966-as torna előtt egyetlen viadal sem rendelkezett ilyennel. World Cup Willie azonban utat nyitott a focizó narancsnak, a pálcikaemberkének és a nadrág nélküli oroszlánnak.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy kik szerepelnek majd a 2014-es világbajnokságon (egyelőre csak a rendező Brazília részvétele biztos), azt viszont már nyilvánosságra hozták, hogy mi lesz a vébé kabalája. Két év múlva egy háromöves tatúval találkozhatunk majd rendszeresen, amely tetszik is a brazil közvéleménynek - a nevével kapcsolatban azonban már vannak problémák.

Nem tetszik a tatu neve

A háromöves tatu (latin nevén tolypeutes tricinctus) egy Brazíliában őshonos veszélyeztetett faj, így nem meglepő, hogy ezt az állatot választották kabalafigurának. Ráadásul az angolul armadillónak nevezett élőlénynek van egy olyan tulajdonsága, ami még alkalmasabbá teszi, hogy kapcsolatba hozzák a labdarúgással: veszély esetén behúzódik a páncéljába, összegömbölyödik, úgy néz ki, mint egy labda. Így aztán amikor nemrégiben az egyik népszerű brazil tévéműsorban az egykori világklasszis, Ronaldo bejelentette, hogy a háromöves tatu lesz a vébé kabalája, mindenki elégedett volt.

Persze a FIFA semmit sem bízott a véletlenre, a választást ugyanis hosszas kutatás előzte meg, hat különböző brazil ügynökséget kértek fel arra, hogy ajánljanak kabalaállatot, majd a döntés előtt a fő célközönség, az 5 és 12 év közöttiek körében is felmérést végeztek. A kabala elnevezése azonban már gondot jelent: a nemzetközi szervezett egy szakértőkből álló bizottság ajánlása alapján három névre szűkítette a lehetőségeket, és ezek közül a nagyközönség választhat az interneten és a brazíliai médián keresztül. A három lehetőség (Amijubi, Fuleco és Zuzeco) azonban nem nyerte el a közvélemény tetszését, és egy online petíción máris több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek be annak érdekében, hogy a kabala más nevet kaphasson.

Forrás: AFP

Willie volt az első

A világbajnokságok történetében az 1966-os torna volt az első, amelynek saját hivatalos kabalája volt. Az angliai viadal előtt az FA egy szabadúszó grafikust, Reg Hoye-t (aki elsősorban gyermekkönyvek illusztrációjával foglalkozott) kérte fel, hogy tervezze meg a kabalát, ő pedig az akkor 12 éves kisfiáról, Leóról mintázva kitalálta World Cup Willie-t, az oroszlánt. Willie brit zászlóba öltözött, ami azért érdekes, mert a vébé rendezője nem az Egyesült Királyság, hanem csak Anglia volt, ennek ellenére a kabala hatalmas kereskedelmi siker lett - gyakorlatilag innen lehet számítani, hogy a nagy sportesemények során ajándéktárgyak tömkelege kerül a piacra.

Innentől kezdve minden vébének volt kabalája, mégpedig a rendező ország valamely jellegzetességére alapulva. Willie után visszatértek az emberfigurákhoz: az 1970-es mexikói tornán egy mexikói válogatott mezt és sombrerót viselő kisfiú, Juanito; 1974-ben az NSZK-ban két német mezes srác, Tip és Tap; 1978-ban pedig egy argentin válogatott mezben, a gauchókra jellemző nyakkendőben és kalapban dekázó fiú, Gauchito volt a kabala.

Forrás: AFP

Az 1982-as, spanyolországi torna jelentett változást, hiszen itt nem egy ember, hanem egy spanyol mezben látható és a kezében labdát szorongató, antropomorfizált narancs, Naranjito volt a kabalafigura. A növényi vonal 1986-ban folytatódott, ekkor ugyanis egy bajszos, sombrerós jalapeno-paprika lett a jelkép, akit Piquének hívtak, majd az 1990-es, olaszországi tornán újabb váltás történt. Ekkor ugyanis az olasz nemzeti színekben pompázó pálcikaemberke, Ciao volt a kabala, hogy négy évvel később átadja a helyét a focizó kiskutyának, Strikernek.

Forrás: AFP

A nadrág nélküli oroszlán

Ezzel visszatért az állatos koncepció, ami alól mindössze egyetlen kivétel volt: a 2002-es, japán és dél-koreai közös tornán három futurisztikus, elképzelt lény (Ato, Kaz és Nik) volt a kabala, akikre azonban szerencsére már szinte senki sem emlékszik.

Forrás: AFP

Annál inkább az 1998-as franciaországi viadalon látott gall kakasra, Footixre, vagy a 2006-os, németországi tornát jelképező oroszlánra, Goleóra, akinek ráadásul egy beszélő labda, Pille volt a társa. Goleót egyébként rengeteg kritika érte: egyrészt azért, mert az oroszlánnak nem sok köze van Németországhoz, másrészt mert nem volt rajta nadrág.

Forrás: AFP

A legutóbbi, dél-afrikai világbajnokság kabalájával már nem voltak ilyen problémák: Zakumin, a leopárdon már nemcsak mez, hanem nadrág is volt. Ráadásul köré teljes eredettörténetet kerítettek, amely szerint június 16-án született (ez a nap Dél-Afrikában az ifjúság napja néven ünnep), és 2010-ben volt 16 esztendős. Természetesen szeret focizni, mindig van nála labda, és általában követi az ösztöneit és megérzéseit, ami néha furcsa dolgokat produkál - ezért festette zöldre a haját.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!