Vágólapra másolva!
A megható emlékezéssel induló Liverpool-Manchester United angol rangadót a majdnem egy órát emberelőnyben játszó vendégek nyerték 2-1-re egy vitatható tizenegyessel, amelyet Robin van Persie értékesített. A nap másik kiemelt meccsén az Arsenal a 82. percben szerzett góllal mentett pontot a Manchester City otthonában.

Bár a Liverpool és a MU szurkolói eddig meglehetősen ellenséges viszonyban voltak, a kezdőrúgás előtt mindkét tábor a Hillsborough-tragédiában elhunyt 96 Liverpool-drukkerre emlékezett, ez volt ugyanis a két csapat első rangadója, mióta nyilvánosságra hozták az új részleteket az 1989-ben történtekről.

Ebből kiderült, hogy nem a Liverpool-szurkolók voltak felelősek a tragédiért, és a mostani emlékezésnek az volt az egyik célja, hogy normalizálja a két szurkolótábot viszonyát, a manchesteriek ugyanis sokszor gyalázták a liverpooliakat azzal, hogy megölték a társaikat a Hillsboroughban, míg a Vörösök hívei válaszként rendre az 1958-as, müncheni légikatasztrófát idézték fel, amelyben a MU csapatából és stábjából összesen huszonhárman haltak meg.

A vasárnapi meccs előtt a két csapatkapitány, Steven Gerrard és Ryan Giggs 96 luftballont engedett a magasba, míg két lelátón is az Igazság feliratot formázó koreográfiát készítettek a Liverpool-szurkolók. A meccsre mind a két csapat olyan melegítőben vonult ki, amelynek hátulján a 96-os szám szerepelt, és ezúttal nem maradt el a kézfogás Patrice Evra és Luis Suárez között, akik korábban azért orroltak meg egymásra, mert az urugayi állítólag rasszista jelzővel illetve a MU francia védőjét.

A Unitedből hiányzott Vidic, aki a kispadra sem fért oda, helyette Evans játszott Rio Ferdinand mellett a védelem közepén. Az első félidőben egy kiállítás volt a legfontosabb momentum, a hétközi, Young Boys elleni EL-meccsen két gólt szerző Shelvey csúszott oda páros lábbal Evansnek, amiért Mark Halsey bíró egyből kiállította a hazai középpályást.

Hiába fogyatkozott meg a Liverpool, a szünet után mégis egyből vezetést szerzett, Gerrard vette le az elépattanó labdát, majd fordulásból a bal sarokba tüzelt. A liverpooli ikonnak személyes érintettsége is volt a Hillsborough-tragédiában, tízéves unokatestvére ugyanis szintén az elhunytak között volt.


Mindössze négy percig örülhetett a Liverpool, mert egyből egyenlített a MU, a jobbhátvéd Rafael ballal csavart gyönyörűen Reina kapujába.


A második félidő közepén aztán ismét a bíró egyik ítélete volt a középppontban, mert Suárez elesett Evans mozdulata után a 16-oson belül, de Halsey a közelben állt, és úgy döntött nincs ok a beavatkozásra.

A másik oldalon viszont befújt a bíró egy vitatható tizenegyest, Valencia a félpályától húzott kapura - a labdaszerzésénél két liverpooli ütközött össze -, majd felborult, amikor a hátulról érkező Glen Johnson odacsúszott, de a sokadik lassításból sem lehetett megállapítani, volt-e kontaktus. Van Persie-t mindenesetre ez nem érdekelte, és az sem zavarta, hogy vagy három percet várnia kellett Agger ápolása miatt, úgy lőtte a labdát a bal sarokba, hogy Reina még beleért.


A Liverpool egy Kelly-fejes révén még veszélyeztetett, de egyenlíteni nem tudott, így 2-1-re győzött a MU, a Pool pedig továbbra is nyeretlen.

A második vasárnapi meccsen a Newcastle a remek formában lévő Demba Ba góljával nyert a Norwich ellen, a szenegáli csatár hétfőn csereként duplázott az Everton ellen. A Newcastle simábban is nyerhetett volna, de Papiss Demba Cisse tizenegyest rontott. A Newcastle öt meccs után nyolc ponttal áll, a Norwich eddig három pontot gyűjtött, és még nyeretlen.

Nem a Liverpool-MU volt az egyetlen rangadó, a másik manchesteri csapat ugyanis az Arsenalt fogadta. A City Lescott fejesével szerzett vezetést az első félidő végén, a gólhoz kellett az Arsenal-kapus Mannone rossz kimozdulása is. A gól előtt elég álmosan játszó manchesteriek ettől lendületbe jöttek, főleg Agüero játszott veszélyesen, de a befejezésekkel gondban volt, ráadásul a játékvezető egy büntetőtől is megfosztotta, amikor Koscielny eltalálta a lábát a 16-oson belül.

A meccs két gólja:


Az utolsó tíz percet Cazorla lövése és Hart pazar védése vezette be, majd az esetet követő szögletből egyenlített az Arsenal, Lescott fejese felszabadítás helyett gólpassz lett, Koscielny levette a labdát, majd bebombázta. Szinte egyből visszavehette volna a vezetést a City, de Kompany ollózását Mannone kivédte, az ismétlésnél pedig Agüero a bal alsó mellé gurított, így végül maradt az 1-1.

A QPR hiába vezetett sokáig a Tottenham ellen, a Spurs végül a 60. és a 61. percben is betalált, így fordítani tudott.

Premier League, 5. forduló:
Liverpool - Manchester United 1-2 (0-0)
gól:
Gerrard (46.), illetve Rafael (51.), Van Persie (81., 11-esből)
piros lap: Shelvey (39., Liverpool)

Newcastle United - Norwich City 1-0 (1-0)
gól: D. Ba (19.)

Manchester City-Arsenal 1-1 (1-0)
gól:
Lescott (40.), illetve Koscielny (82.)

Tottenham Hotspur - Queens Park Rangers 2-1 (0-1)
gól: Faurlin (60., öngól), Defoe (61.), illetve Zamora (33.)

Az állás:
1. Chelsea 5 9-2 13 pont
2. Manchester United 5 12-6 12
3. Everton 5 9-5 10
4. West Bromwich Albion 5 7-4 10
5. Arsenal 5 9-2 9
6. Fulham 5 12-7 9
7. Manchester City 5 10-7 9
8. Tottenham Hotspur 5 8-6 8
9. West Ham United 5 5-4 8
10. Newcastle United 5 6-6 8
11. Swansea City 5 10-7 7
12. Sunderland 4 4-4 4
13. Stoke City 5 4-5 4
14. Aston Villa 5 5-9 4
15. Wigan Athletic 5 5-10 4
16. Southampton 5 9-15 3
17. Norwich City 5 2-8 3
18. Liverpool 5 4-10 2
19. Queens Park Rangers 5 3-11 2
20. Reading 4 4-9 1

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!