Vágólapra másolva!
Az Eb-ezüstérmes olaszok győzelemmel kezdték a Konföderációs Kupát, miután a századik válogatottságát ünneplő Andrea Pirlo, valamint Mario Balotelli góljaival 2-1-re győztek Mexikó ellen. A spanyolok lefocizták Uruguayt, de csak 2-1-re nyertek a B csoport meccsén.

Konföderációs Kupa, A csoport, 1. forduló:
Mexikó - Olaszország 1-2 (1-1)
Rio de Janeiro, Maracana-stadion, 76 864 néző
v.: Osses (chilei)
Mexikó: Corona - Flores, F. Rodríguez, Moreno, Salcido - Torrado, Zavala (Jiménez, 86.), G. Dos Santos, Guardado - J. Hernández, Aquino (Mier, 54.).
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini, De Sciglio - De Rossi, Pirlo, Montolivo - Giaccherini (Aquilani, 88.), Marchisio (Cerci, 68.) - Balotelli (Gilardino, 85.).
gól: J. Hernández (34., 11-esből), illetve Pirlo (27.), Balotelli (78.)
sárga lap: Moreno (47.), G. Dos Santos (57.), illetve Barzagli (36.), Balotelli (79.), De Rossi (81.)

A meccs eseményei percről percre

Sokkal jobban kezdték a meccset az olaszok, egymás után vezették a támadásokat, Balotelli lövésénél nagyot kellett védeni Coronának a 7. percben. A mexikóiak nehezebben vették fel a ritmust, de így is majdnem vezetést szereztek, amikor Guardado lökete után a lécen csattant a labda.

Az erős kezdés után kezdett volna kicsit leülni a meccs, amikor a 27. percben a századik válogatottságát ünneplő Pirlo meglepte magát egy szép kis ajándékkal: 25 méterről gyönyörű gólt akasztott a léc alá szabadrúgásból.

A meccs összefoglalója:


Az előny csak hét percig tartott ki, mert Barzagli kétszer is hibázott előbb elhagyta a labdát, majd buktatta Dos Santost, a jogos büntetőből pedig Javier Hernández becsapta Buffont. Az első félidőben fölényben játszottak az olaszok, ennek ellenére 1-1-gyel fordultak a csapatok, és a szünet után Montolivónak sem sikerült betalálnia, pedig ziccerbe került egy Pirlo-szabadrúgás után.

Amilyen jó volt a meccs eleje, annyira befásultak a csapatok a második félidőre, helyzetek helyett brusztolás volt, egészen a 78. percig, amikor Giaccherini látványosan továbbhúzta a labdát a levegőből, Balotelli pedig hátrányból indulva verte meg a védőjét, majd estében a kapu közepébe lőtt.

Az olaszok innen már rutinosan megoldották, hogy a hátralévő időben a mexikóiak nem tudjanak kibontakozni, így az első kör után Pirlóék és a brazilok állnak három ponttal az A csoportban.

A B csoportban Spanyolország szintén 2-1-re győzött, Xaviék ellenfele Uruguay volt. A tempót végig diktáló, 23 mérkőzés óta veretlen európaiak Pedro és Roberto Soldado révén már 2-0-ra vezettek a 32. percben, a túloldalon Luis Suárez a hajrában szabadrúgásból szépített.

A spanyol kapuban a 32 éves Iker Casillas - aki a Real Madridban az idény során hónapokig a kispadon ült - 146. alkalommal volt spanyol válogatott.

Spanyolország - Uruguay 2-1 (2-0)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Busquets - Xavi (Javi Martinez, 77.), Iniesta - Pedro (Mata, 81.), Soldado, Fabregas (Cazorla, 65.).
Uruguay: Muslera - Pereira, Lugano, Godin, Caceres - Rodrigez, Perez (Forlán, 69.), Gargano (Lodeiro, 63.), Ramirez (Gonzalez, 46.) - Cavani, Suárez.
gól: Pedro (20.), Soldado (32.), illetve Suárez (88.)

Mindent egy helyen az Eb-ről