Löw csapdába csalta Brazíliát

vb 2014 döntő, joachim löw
Headcoach Joachim Loew of Germany gestures during the FIFA World Cup 2014 final soccer match between Germany and Argentina at the Estadio do Maracana in Rio de Janeiro, Brazil, 13 July 2014. Photo: Marcus Brandt/dpa (RESTRICTIONS APPLY: Editorial Use Only, not used in association with any commercial entity - Images must not be used in any form of alert service or push service of any kind including via mobile alert services, downloads to mobile devices or MMS messaging - Images must appear as still images and must not emulate match action video footage - No alteration is made to, and no text or image is superimposed over, any published image which: (a) intentionally obscures or removes a sponsor identification image; or (b) adds or overlays the commercial identification of any third party which is not officially associated with the FIFA World Cup) EDITORIAL USE ONLY
Vágólapra másolva!
Nagy Tamás, a Fradi, a Pécs és a ZTE korábbi edzője húsz éve együtt játszott a friss világbajnok szövetségi kapitánnyal, Joachim Löwvel. Alapos és jólelkű, "víztiszta" embernek ismerte meg, és edzőként az sem kétséges számára, hogy a német válogatottal zseniális munkát végzett.

Az NB I-ben közel kétszázötven meccsen pályára lépő Nagy Tamás 1994-ben igazolt a svájci Winterthur csapatához, ahol egy éven keresztül Joachim Löw csapattársa volt. Az egykori támadó középpályás szerint már akkor is érezni lehetett, hogy Löw igazi vezéregyéniség, aki összefüggéseiben is jól érti a játékot.

"Joachim Löw már ott volt a csapatnál, amikor én érkeztem. Ő volt a Winthertur vezére és kapitánya, de nemcsak a komoly Bundesliga-tapasztalata, hanem egyénisége és játéktudása miatt. Azon a poszton játszott, mint a világbajnokságon Pirlo az olasz válogatottban: a védelem előtt futballozva szervezte a játékot. Ebben a szerepkörben jól érvényesült a kreativitása, technikai képzettsége és játékintelligenciája is. A csapatot Pierre-Albert Chapuisat (Stéphane Chapuisat édesapja) edzette, Löw tulajdonképpen az ő meghosszabbított keze volt a pályán" - idézte fel az Origo kérdésére Nagy, aki azóta maga is pro licences edző lett, dolgozott a PMFC-nél és a Ferencvárosnál is.

Így dirigált Löw a vb-döntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Úgy emlékszik, Joachim Löw nemcsak a pályán bizonyult vezérnek, hanem azon kívül is odafigyelt a legapróbb részletekre is. "Nagyon alapos és precíz volt. Odafigyelt a környezete részleteire, és saját magára, a megjelenésére. Volt benne egyfajta művészi véna, kifinomultság is. Mindig derűs optimizmust sugárzott, egyszerűen ilyen a személyisége" - írta le Löw karakterét az Origónak a magyar szakember.

Kéretlenül is mindenben segített

1994-ben még nem volt mindennapos, hogy egy magyar játékos nyugaton futballozzon, így a kinti csapattársak semmit sem tudtak az itteni viszonyokról. Nagy Tamásnak sem volt könnyű a beilleszkedés, a többiek olyanokat kérdezgettek tőle, hogy Magyarországon van-e meleg víz a fürdőszobában, vagy hogy milyen gyakran tudott otthon húsételt enni. Löw ebből a szempontból is sokkal empatikusabbnak bizonyult.

"Az első pillanattól kezdve mellém állt, mindenben segített. Tanácsot adott, milyen futballcipőt vegyek, és ő kísért el az idegenrendészetre is, hogy a papírjaimat könnyebben tudjam intézni. Minden nap megkérdezte, hogy vagyok, mi van a családommal, vannak-e problémáim, tud-e segíteni. Víztiszta embernek ismertem meg, talán ezzel tudom a legjobban leírni. Sokat köszönhetek neki" - mondta Nagy Tamás.

Csapdába csalta Brazíliát

Szerinte a vb-győztes Németország alap- és meccstaktikája is jól működött a tornán, Joachim Löw kiváló munkát végzett a csapat élén. "A brazilokat nagyon okos futballal fogta meg Löw. Azzal, hogy szándékosan kinyitották a szélső sávokat - szabad utat engedve ezzel Marcelónak és Maiconnak -, egy taktikai csapdába rántották bele Brazíliát, mert tudták, hogy Neymar hiányában nem lesznek képesek megbontani a védekezésüket a statikus erőfutballt játszó brazil támadók. Csak Oscar semlegesítését kellett megoldani, ami semmilyen nehézséget nem okozott a németek belső középpályásainak."

"Ez a fajta megközelítés egyébként minden meccsén jellemző volt a német válogatottra. A csapat egyik legnagyobb fegyvere a koncentrált, létszámfölényes középpályás letámadás volt, labdabirtoklásnál pedig az állandó pozícióváltásokkal, az üres területekbe történő befutásokkal, bejátszásokkal végleg megoldhatatlan helyzet elé állították az ellenfeleket” - elemezte a németek stílusát a szakember.

Mindent egy helyen az Eb-ről