Lesajnált válogatottak forgatták fel Európát

510260433 (From L) Germany's midfielder Lukas Podolski, defender Erik Durm and midfielder Thomas Mueller react after the UEFA Euro 2016 Group D qualifying football match Germany vs Republic of Ireland in Gelsenkirchen, western Germany on October 14, 2014.
(From L) Germany's midfielder Lukas Podolski, defender Erik Durm and midfielder Thomas Mueller react after the UEFA Euro 2016 Group D qualifying football match Germany vs Republic of Ireland in Gelsenkirchen, western Germany on October 14, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Három forduló után Izlandról, Walesről és Írországról beszélnek a szurkolók, miközben a világbajnok Németország a negyedik helyen szerénykedik a selejtezőcsoportjában. A 2016-os Eb-re ettől még bőven odaérhetnek a sztárcsapatok, de az eddigi outsiderek remeklése mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Három forduló lepergett a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőiből, az eddigi eredmények láttán pedig csak dörzsölik a szemüket a drukkerek. Miért csillognak a kicsik, és miért rozsdásak a nagyok?

Így állt fejtetőre Európa futballja

A csoport: Izland hibátlan (9 pont), míg Hollandia csak 3, Törökország pedig 1 pontot szerzett.
B csoport: Wales vezet (7 pont), a vébét megjárt Bosznia-Hercegovina csak ötödik (2 pont).
C csoport: Szlovákia százszázalékos (9 pont), egyebek mellett Spanyolország legyőzésével.
D csoport: A világbajnok németek kikaptak a lengyelektől és otthon ikszeltek az írekkel, így 4 ponttal negyedikek, a fentiek mellett Skócia is megelőzi őket.
E csoport: Túl nagy felfordulás nincs, de Svájc gyenge szereplése meglepetés (3 pont, 4. hely).
F csoport: A vébén is szereplő görögök eddig 1 pontot kapartak össze, kétszer is kikaptak otthon. Észak-Írország bezzeg háromból hármat nyert, pedig már túl van egy budapesti és egy athéni látogatáson.
G csoport: Itt nincs semmi látnivaló, Ausztria, Oroszország és Svédország követi egymást szorosan.
H csoport: A horvát és az olasz válogatott az élen, ebben sincs rendkívüli.
I csoport: Portugália otthon kikapott Albániától, így csak harmadik, de Dánia is csak háromból egyet nyert eddig. Albánia úgy is vezet, hogy egy meccsel kevesebbet játszott, mivel a szerbek elleni meccset félbe kellett szakítani egy politikai provokáció miatt.

Izland szereplése a legnagyobb meglepetés: Törökország és Lettország 3-0-s legyőzése után Hollandiával is elbánt (2-0). Az északiak józanságára jellemző, hogy a legnagyobb sztár, Gylfi Thor Sigurdsson egyszerűen csak kiválóan felépített kontrajátékról és alázatról beszél. Újdonság viszont, hogy már nem csak a tisztes helytállásban gondolkodnak.

Gylfi Thor Sigurdsson és Birkir Bjarnason szorításában Arjen Robben Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

"Bárkivel is találkozunk, pontokat kell szereznünk, mert még sok van hátra" - mondta a Swansea City csatára, aki nem mellesleg négy góljával (a lengyel Robert Lewandowskival és az izraeli Damarival holtversenyben) vezeti a góllövőlistát.

Kolbeinn Sigthórsson, az Ajax légiósa még az izlandi humorból is ízelítőt adott, mondván, "nagyobb kedvvel utazom majd vissza Amszterdamba, mint a holland csapattársaim".

Izland kapitánya, Lars Lagerback több mint tíz éven át irányította a svéd válogatottat. Izlandot három éve vette át, és a 2014-es vb selejtezőiben a playoffig jutott, ahol azonban Horvátország legyűrte. Lagerbacken nincs nagy nyomás, Izland még sohasem jutott ki világversenyre, sőt csak az 1976-os Eb óta indul rendszeresen a selejtezőkön.

Keep calm

Guus Hiddink viszont szinte csak veszíthet. Hollandia vb-bronzérmesként vágott neki az Eb-selejtezőknek, ráhangolódásképp egy barátságos meccsen kikapott az olaszoktól, így jelenleg négy meccs, három vereség a tréner újkori mérlege (korábban volt már holland kapitány, 1998-ban vb-elődöntőig jutott).

"Mindenekelőtt kontrolláljuk az érzelmeinket, elemezzünk higgadtan, és csak a holland foci jelenlegi állapotának feltérképezése után beszéljünk a hogyan továbbról" - mondta a hidegvérét megőrizni igyekvő edző.

Van játéktér

Ám nem csak Izland és Hollandia okozott eddig - ellenkező előjelű - meglepetést. A csoportok többségében nem a hagyományos erősorrend érvényesül, és ez nem véletlen.

Joachim Löw, a németek kapitánya a nyáron szerzett világbajnoki cím után máris vérfrissítésbe kezdett. Az írek ellen Antonio Rüdiger, Matthias Ginter, Karim Bellarabi, Max Kruse és Sebastian Rudy is pályára lépett. Ha be is válnak később, nyilvánvaló kockázattal jár pályára küldeni egy félcsapatnyi új játékost.

Lukas Podolski, Erik Durm és Thomas Müller az írek elleni iksz után Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A németek még sosem kezdtek ilyen rosszul selejtezőt, és még sosem volt három forduló után negatív a gólkülönbségük. A mostani mélyrepülés előtti legrosszabb szereplést szintén egy vb-győztes (1974) csapat produkálta. "Magunknak köszönhetjük az írek elleni döntetlent - ismerte el Löw. - Az utolsó öt-hat percben nem mi irányítottuk a játékot." Bár Löw néhány, a vébét megjárt játékosánál hiányolta a szellemi frissességet, így is csak egy 94. percben kapott gól miatt buktak két pontot.

A németeknek persze nincs okuk pánikra, az immár 24 csapatos Eb-re minden csoportból kijut az első két helyezett, és még a harmadikok is pótselejtezhetnek. Egy kivételével minden csoportban tíz fordulót rendeznek, azaz bőven van lehetőség javítani. Valójában ezek az ideális hónapok Löw számára a kísérletezéshez, valós veszély nélkül próbálhat ki játékosokat, taktikai elemeket.

Bale világversenyen?

Nyilván lehet az Eb-mezőny bővítése ellen érvelni, de mellette is. A mostani selejtezőkben három forduló alatt bebizonyosodott, hogy a kísérletező vagy kiengedő favoritokat azonnal büntetik a középmezőny ambiciózusabb tagjai. Bár a spanyolok jelenleg is továbbjutó helyen állnak, Szlovákia legyőzte őket, ami további lendületet adhat a világranglistán negyvenedik válogatottnak.

A bővebb mezőnynek minden szurkoló örülhet, mert esélyt ad az "egy világsztáros" csapatoknak. Wales a tökéletes példa: az elmúlt évtizedekben két Manchester United-ikon, Mark Hughes, majd Ryan Giggs pályafutásán hagyott foltot, hogy nem volt esélyük világversenyen pályára lépni. Gareth Bale sorsa már más lehet, három kör után legalábbis Wales vezeti a B-csoportot.

"Elképesztő csapatszellem uralkodik nálunk, mindannyian egymásért harcoltunk és a pálya minden szegletét bejátszottuk" - méltatta társait a Real Madrid szélsője, miután tíz emberrel legyőzték Ciprust. "Az emberek tavaly megkérdőjelezték, hogy ezek a játékosok szeretnének-e elérni valamit Walesszel vagy egyáltalán itt lenni. A nemzet nem kérdez többé ilyeneket tőlük" - jelentette ki Chris Coleman szövetségi kapitány.

Ronaldóék a darálóban

Az I-csoport külön kategória: az egyetlen, amelyben csak öt csapat van, ráadásul a keddi szerb-albán félbeszakadt egy politikai provokáció miatt.

Ronaldo támad Forrás: AFP/Thomas Samson

Portugália így is csak harmadik, miután a nyitómeccsen otthon kikapott Albániától. A második körben ugyan nyert Dániában, de ehhez Cristiano Ronaldo 95. percben szerzett győztes góljára volt szükségük.

"Az első fordulóhoz képest sok mindent megváltoztattunk, új játékrendszerben álltunk fel, csak idő kérdése volt, hogy hozzászokjunk" - közölte Ronaldo. "Többet nem foglalkozunk a múlttal a csapaton belül, az egy lezárt fejezet. A jelenre kell gondolnunk, márpedig a jelen jó."