Vágólapra másolva!
Négy forduló ment le a Bajnokok Ligájából, hat hely már elkelt a legjobb 16 között, de a hátralévő két kört több nagycsapat is nehéz helyzetből várja. Mi lesz a Romával, a Manchester Cityvel, a Juvéval, a Liverpoollal? Pár hét múlva minden kiderül, addig is megpróbáltunk a szezon eddigi történéseit figyelembe véve tippelni a továbbjutók kilétére.

A csoport

Ebben a csoportban minden benne van, amiért szeretjük a BL-t: a tavalyi döntős, amely kissé meggyengült kerettel sem akarja alább adni, a hazájában egyeduralkodó, európai nagyhatalmi pozícióját évek óta visszafoglalni próbáló nagycsapat, az állandó, mégis mindig kicsit lesajnált BL-résztvevő, és egy olyan klub, amely először fért be az elitbe.

Négy kör után első blikkre az Atléticónak van a legkönnyebb dolga, mert ha a következő fordulóban elveri a vendégként általában kevésbé hatékony Olimpiakoszt, készülhet a nyolcaddöntőre. A Juventus is szeszélyes, mint az áprilisi időjárás, ha elhagyja a Torino vége táblát - utóbbi öt idegenbeli meccséből hármat is elvesztett. Malmőben már nem férhet bele a lazulás, különben könnyen Európa Liga lesz a vége.

Pirlo és Vidal zsenialitására még szüksége lesz a Juvénak Forrás: AFP

Még az is lehet, hogy sokba fog kerülni a Juvénak Arturo Vidal Olimpiakosz elleni kihagyott büntetője, ha ugyanis végül pontazonosság lesz az olaszok és a görögök között, akkor a két csapat között az fog dönteni, hogy az Olimpiakosz több gólt lőtt idegenben. Most azonban arra tippelünk, hogy a Juve négy pontot összekapar a két hátra lévő meccsén, míg az Olimpiakosz Madridban hősiesen elvérzik, és a Malmőn hiába vezeti le a dühét, ez már csak arra lesz elég, hogy átszállójegyet váltson az EL-be.

Az állás: 1. Atlético Madrid 9 pont, 2. Juventus 6 (5-4), 3. Olimpiakosz 6 (6-7), 4. Malmö 3

Hátralévő mérkőzések:
Atlético-Olimpiakosz
Malmö-Juventus

Juventus-Atlético
Olimpiakosz-Malmö

B csoport

El tudják képzelni, ahogy az NB II-es Gyirmót feljut az élvonalba, maga mellé állít egy tőkerős befektetőt, egymás után nyeri a bajnokságokat, aztán az egyik évben a 16 közé jut az EL-ben, majd a következőben két fordulóval a BL-csoportkör vége előtt még van - ha nem is túl sok - esélye a továbbjutásra?

Ez nem egy sci-fi forgatókönyve, hanem a Ludogorec-sztori magyarítása: a bolgár csapat jó nagyokat ugorva vette a lépcsőfokokat, és most ott tart, hogy a Liverpool például gyönyöző homlokkal várhatja az egymás elleni meccset. Az angol csapat edzője, Brendan Rodgers sokak rosszallását kiváltotta azzal, hogy a Real elleni madridi meccsen több kulcsjátékosát pihentette, mert fontosabbnak érezte a hétvégi, Chelsea elleni rangadót, ami lehet védhető döntés, de végződhet a két szék között a pad alá verzióval.

Adam Lallana és Karim Benzema a Bernabeuban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A fogait Barcelonában csattogtató Suárez és a sokat sérült Sturridge nélkül nagyon vékonyka ez a Liverpool, a két Real elleni vereség még reálisnak mondható, a Basel elleni zakó és a Ludogorec ellen kikínlódott siker azonban hűen tükrözi a helyzetet. Az angoloknak még jól is jöhetne, hogy az utoló körben a Baselt fogadják, de meglepetést szimatolunk: szerintünk nem tudják megugrani a lécet, a két döntetlen után Rodgersnek egy ideig majd nem kell azon gondolkoznia, hogy ki játsszon a BL-ben, és ki a bajnokin.

Az állás: 1. Real Madrid 12 pont (már továbbjutott), 2. Basel 6, 3. Liverpool 3 (2-6), 4. Ludogorec 3 (3-8)

Hátralévő mérkőzések:
Basel-Real Madrid
Ludogorec-Liverpool

LiverpooolBasel
Real Madrid-Ludogorec

C csoport

Teljes káosz van ebben a csoportban: a Zenit egy pofás győzelemmel nyitott, azóta viszont lejtmenetbe kapcsolt, a Leverkusen kikapott a Monacótól, de azóta verhetetlen, a Monaco négy meccsen összesen egy gólt szerzett, és így is továbbjutó helyen áll, a Benfica pedig most kezdi összekapni magát. Ezek után ki merne tippelni a folytatásra? Arra azért tennénk egy kisebb összeget, hogy a Leverkusen innen már nem rontja el, elvégre a legutóbbi tíz meccséből csak egyet nem húzott be, és ha a következő körben legalább egy pontot szerez a Monaco ellen, akkor várhatja a nyolcaddöntő sorsolását.

A Leverkusen innen már valószínűleg nem rontja el Forrás: AFP

Az igazi bravúr az lenne, ha a Monaco játszana egy 0-0-t Leverkusenben, miközben a másik mérkőzés döntetlen, majd az utolsó körben 1-0-ra megverné a szenpéterváriakat, és a Benfica maximum egy pontot szerezne a németek ellen - akkor a franciák két rúgott góllal masíroznának be a 16 közé.

A játékosállományokat elnézve a franciáknak adnánk a legkevesebb esélyt a továbbjutásra, James Rodriguez és Falcao távozása erősebb csapatokat is hazavágott volna - így már érthetőbb, miért nem szórja a gólokat a nagyhercegség csapata. A Zenitet és a Benficát viszont láttuk már eleget a BL-ben, jusson csak tovább a Monaco, ki tudja, mikor adódik előtte még egyszer ilyen sansz.

Az állás: 1. Bayer Leverkusen 9 pont, 2. Monaco 5, 3. Zenit 4 (3-4), 4. Benfica 4 (2-5)

Hátralévő mérkőzések:
Zenit-Benfica
Leverkusen-Monaco

Monaco-Zenit
Benfica-Leverkusen

D csoport

Mit lehet mondani arról a csapatról, amely BL-csoportjában négyből négyszer megrakta az ellenfeleit (köztük az Arsenalt), tizenhárom gólt rúgott, egyet kapott, így az utolsó két fordulóban az ifiket is kiküldhetné - ugyanakkor hazája bajnokságában kétszer annyi meccsen feleannyi pontot szerzett, mint a BL-ben? Valószínűleg Jürgen Klopp, a Dortmund edzője is az okokat kutatja. Nem takarózhat azzal, hogy sok a sérült, illetve hogy nem sikerült megfelelően pótolni a Bayernhez igazoló Lewandowskit, hiszen a BL-ben varázsütésre minden klappol.

A másik továbbjutó kiléte sem lehet kérdéses, az Arsenal annyira nem tud rossz lenni, hogy egyetlen pontocskát se szedjen össze a hátralévő két meccsből. Wengerék a BL egyik leglátványosabb összeomlását produkálták az Anderlecht ellen, amikor 3-0-s vezetésről hagyták visszajönni az ellenfelet, ennek pedig még lehet következménye, mert ha csak második lesz az angol csapat, akkor a 16 között belefuthat a Realba, Bayernbe, Barcába/PSG-be, ami nem sok jót ígér.

Az állás: 1. Dortmund 12 pont (már továbbjutott), 2. Arsenal 7, 3. Anderlecht 2, 4. Galatasaray 1

Hátralévő mérkőzések:
Arsenal-Dortmund
Anderlecht-Galatasaray

Galatasaray-Arsenal
Dortmund-Anderlecht

E csoport

A Dortmund és a Real mellett a Bayern a mezőny harmadik eminense, a Rómában aratott 7-1 a többi favoritnak is elég egyértelmű hadüzenet volt. Hetekkel ezelőtt még magabiztosan mondtuk volna, hogy a Roma bevitorlázik a második helyre, de azóta becsúszott néhány tasli, ami nemcsak Tottiékat, minket is elbizonytalanított.

A Roma szerencséje, hogy a Manchester City hozza a BL-ben megszokott formáját. Márpedig hiába a bajnoki címek, addig nem fogják igazán nagycsapatként emlegetni a Cityt, amíg el tud szórakozni 2-0-s vezetésről egy CSZKA Moszkva elleni meccset, majd utána még ezt is alulmúlja azzal, hogy otthon kikap.

Kompany is érzi, hogy van baj a Citynél Forrás: AFP

A mostani bukdácsolás mögött valami komolyabb oknak kell húzódnia, az nem lehet véletlen, hogy a City - a tavalyi évet leszámítva, amikor legalább a nyolcaddöntőig eljutott - rendre leégett a BL-ben. Hiába izmozott a CSZKA, a második helyre hajtó csapatok közül még így is a Roma van a legkedvezőbb helyzetben: még egy kétgólos moszkvai vereség is beleférhet, ha utána otthon megcsapja a Cityt, mert azt nehéz elképzelni, hogy a CSZKA pontot lop Münchenből az utolsó körben.

Az állás: 1. Bayern München 12 pont (már továbbjutott), 2. Roma 4 (7-11), 3. CSZKA Moszkva 4 (5-9), 4. Manchester City 2

Hátralévő mérkőzések:
Manchester City-Bayern
CSZKA Moszkva-Roma

Roma-Manchester City
Bayern-CSZKA Moszkva

F csoport

Egyetlen kérdés maradt nyitva a csoportban, de az nagyon is fontos: a PSG, vagy a Barcelona lesz a csoportelső? A Barcának van elszámolnivalója a párizsiakkal azután, hogy a hazai pályán aratott 3-2-es győzelmükkel rávilágítottak arra: hiába a kapott gól nélküli percek spanyol rekordja, a katalánok védelmében van mit helyrepofozni.

A barcelonai rangadón már ott lehet a társak között a sérüléséből felépülő Zlatan Ibrahimovic, akiről az önéletrajzi könyve megjelenése óta tudjuk, hogy nem a barcás excsapattársainak küld először SMS-t karácsonykor. A Barcelonát kizökkentette a Real ellen elvesztett El Clásico, utána becsúszott egy sokkoló pofon a Celta Vigótól is, de az Ajax elleni 2-0 talán visszaterelte a csapatot a helyes útra. Messi lelkének is biztos jót tett, hogy az amszterdami duplájával beérte a BL gólrekordját tartó Raúlt.

Zlatan újra dirigálhat Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A PSG ebben az idényben kicsit lassan érte el az üzemi hőmérsékletet, de az utóbbi öt tétmeccsét kivétel nélkül sikerrel zárta, és Ibra visszatérése biztos sokat számít majd. A nagy meccsig még egy hónap hátra van, sok minden történhet, és bár egyik oldalra sem húzunk, nem bánnánk, ha a PSG végül megőrizné előnyét a csoport élén, mert a Barca második helyével a sorsolás is nagyobb izgalmakat ígérne.

Az állás: 1. Paris Saint-Germain 10 pont (már továbbjutott), 2. Barcelona 9 (már továbbjutott), 3. Ajax 2, 4. APOEL 1

Hátralévő mérkőzések:
PSG-Ajax
APOEL-Barcelona

Barcelona-PSG
Ajax-APOEL

G csoport

José Mourinhónak a második évében mindig jobban megy a csapatainál, így volt ez korábban az Internél és a Real Madridnál, és egyelőre a második chelsea-s korszakában is. A Chelsea négy pont előnnyel vezeti az angol bajnokságot, és a BL-négyesében is csak a hátát nézik a többiek, annak ellenére, hogy a Schalke elleni otthoni és meglepetésre a korábban 6-0-ra elvert Maribor elleni idegenbeli meccsen is pontokat vesztett.

A Maribor az idei sorozat egyik kellemes meglepetése Forrás: AFP

Az nem kérdés, hogy Drogbáék az egyik továbbjutó helyet elviszik, a másikért vívott harcban pedig a Schalke annyival jobban áll a Sportingnál, hogy otthon fogadhatja a Chelsea-t. Könnyen lehet, hogy a mérleg nyelve a Maribor lesz, melynek kezdőjéből valószínűleg még a legelvakultabb futballguruk sem tudnának kettőnél több játékost mondani.

És mégis: a szlovénok mindhárom ellenféltől szereztek már pontot, és túl vannak már a Chelsea elleni duplán. Nagyon szoros csatát várunk, és azt, hogy a Sporting végül a Schalke elleni egymás elleni mérlegnek köszönhetően (3-4, 4-2) továbbmegy.

Az állás: 1. Chelsea 8 pont, 2. Schalke 5, 3. Sporting 4, 4. Maribor 3

Hátralévő mérkőzések:
Sporting-Maribor
Schalke-Chelsea

Chelsea-Sporting
Maribor-Schalke

H csoport

A csoport nagy meglepetése, hogy a tavaly a spanyol bajnokságban negyedikként záró Bilbao két fordulóval a vége előtt már csak az EL-helyért áll harcban, igaz, ha megnézzük a Primera División tabelláját, láthatjuk, hogy a baszkok csak a 11. helyen állnak, tehát otthon sem megy nekik jobban.

A Porto viszont a maga nemében unikum, egyszerűen nem tudnak annyi jó játékost elvinni onnan, hogy a csapat ne legyen tényező a BL-ben. Az elődöntőben azért valószínűleg már nem kell majd keresni a portugálok nevét, de sok klub irigyelheti ezt az állandóságot, amely ráadásul eurómilliókat fial. A Sahtar is évek óta szépen gyűjtögeti a pontokat meg a pénzt is a BL-ben, és olyan irigylésre méltó brazil kontingenssel rendelkezik, amely mindig produkál valami emlékezeteset.

Luiz Adriano 4 meccsen 9 gólnál jár Forrás: AFP

Most éppen Luiz Adriano a király, két meccsen nyolc góllal szórta meg azt a BATE Boriszovot, amely egy 93. perces góllal okozott fájó sebet a magyar bajnok Debrecennek. A Porto és a Sahtar az utolsó fordulóban egymás között döntheti el, ki legyen a csoportgyőztes - mi nem akarunk igazságot tenni, döntetlenre tennénk, ami befagyasztaná a mostani sorrendet.

Az állás: 1. Porto 10 pont (már továbbjutott), 2. Sahtar Donyeck 8, 3. BATE Boriszov 3, 4. Athletic Bilbao 1

Hátralévő mérkőzések:
Sahtar-Athletic
BATE-Sahtar

Porto-Sahtar
Athletic-BATE

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!