Vágólapra másolva!
Szombaton választ új elnököt a Barcelona. A katalán csapat egy a kevés közül, amelynél a klub tagjai, azaz maguk a szurkolók választják meg az új vezetőt. Toni Freixa, Agusti Benedito, illetve Joseph Maria Bartomeu jelenlegi és Joan Laporta volt elnök versenyez a posztért.

A klub tulajdonképpen úgy működik, mint egy demokratikus miniállam.

Nem egy bizottság dönt a fontos kérdésekben, hanem maguk a klub tagjai, az úgynevezett sociók. A tagok száma jelenleg 140 ezer, ebből 109 ezren felnőttek. A klubnak sem mindegy, hogy a tagok elégedettek-e vagy sem, hiszen az éves tagsági díj 180 euró (körülbelül 56 ezer forint), amely 110 ezer taggal számolva - mivel a gyerekeknek olcsóbb a tagsági díj - több mint 6 milliárd forint éves bevételt hoz. Ez azért fontos, mert a szavazáson csak a 18. életévüket betöltött klubtagok vehetnek részt. Így a szombati szavazáson pontosan 109 637 socio szavazhat. Nagyon sokan nem élnek ezzel a lehetőségükkel,

a 2010-es választáson csak a tagok 48 százaléka adta le voksát.

Bár döntetlen még nem fordult elő a katalán klub történetében - a szavazók magas száma miatt szinte lehetetlen, hogy megtörténjen -, de ha mégis egyenlő lesz az eredmény két jelölt között, akkor egy második körös szavazás dönti el a voksolást.

Az elnökjelölteknek egy hetük van a kampányra, ilyenkor rendszerint jövőbeli igazolásokkal próbálják meggyőzni a szavazókat.

Joan Laporta például megígérte, ha őt lesz az elnök, elhozza Paul Pogbát a Juventusból

és a következő öt évben „örömmel tölti meg” a katalán klubot. Az idei kampányban láthatóan fontos kérdés a katari támogatás is, az elnökjelöltek közül többen is megszakítanák az együttműködést.

Benedito szerint

azzal, hogy a Barca a jelenlegi szponzorát reklámozza, egyenesen a nemzetközi dzsihádista terrorizmust támogatja.


A tagok szombaton este hétig adhatják le szavazataikat a Camp Nouban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!