Diplomáciai botrány lett az albán-szerb focibalhéból

albánia szerbia eb selejtező
The bus of Serbia’s soccer team is escorted by Albanian police cars in Tirana on October 7, 2015, as authorities enforce tough security measures ahead of the Euro 2016 qualifying football match between Albania and Serbia on October 8. AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU
Vágólapra másolva!
Az albán nagykövet beintett a szerb külügynek, a szerbek az Eb-selejtező bojkottálását pedzegetik. Hogy mi lesz a konfliktus vége, az még a magyar válogatott esélyeit is érintheti.

Berendelték a belgrádi albán nagykövetet a szerb külügyminisztériumba, hogy átadjanak neki egy tiltakozó jegyzéket a szerb válogatott buszának megdobálása miatt, Ilir Bocka azonban egyszerűen nem vette át a jegyzéket, mondván, "nem történt semmi" – írja a szerbiai B29 rádió angol nyelvű honlapja.

A fogadó állam külügyminisztériumának visszautasítása súlyos lépés egy nagykövet részéről, a B92 szerint Szerbia nem is fogja annyiban hagyni. A független rádió úgy tudja,

Bocka az albán kormány utasításra cselekedett így.

A csütörtök esti Eb-selejtezőre szerdán megérkező szerb válogatott védelmére nagy rendőri erőket rendeltek ki Tiranában, és még így sem tudták megakadályozni a szálloda felé haladó busz megdobálását. Egy kiskorú fiút elfogtak a hatóságok, a gyanú szerint ő dobálta a köveket. A támadásban nem sérült meg senki, de a szerb szövetség elnöke, Tomislav Karadzic azt mondta, ha úgy érzik, a küldöttség nincs biztonságban, nem fogják lejátszani a meccset.

Kisebb hadsereg kísérte a szerbek buszát a reptérről a meccs helyszínére, Elbasanba Forrás: AFP/Gent Shkullaku


Ezt azért elég nehéz elképzelni, hacsak az UEFA helyi ellenőre nem látja majd hasonlóan, mert a szerb szövetség nagyon súlyos büntetést kockáztatna egy ilyen döntéssel. Ráadásul óriási szívességet tenne vele a továbbjutásért harcoló albánoknak.

És még velünk is kiszúrhatna:

ha Albánia harmadik lesz a csoportjában, akkor akár a magyar válogatottat is kiütheti a legjobb harmadik helyezett pozíciójából – bár ez aligha szempont Szerbiában.

A drónos provokátor megcsinálta

A Koszovó miatt egyébként is feszült szerb-albán viszonynak sokat ártottak a tavalyi selejtezőn történtek. Egy albán férfi a meccs közben drónnal Nagy-Albánia zászlót röptetett a stadion fölé, mire a pályán verekedés tört ki, és beszálltak a nézők is. Az albánok levonultak, a szerbeket a berohanó nézők miatt később pontlevonással büntették. A provokátort szerdán elkapták az albán rendőrök, egy csomó meccsjegy volt nála, továbbá éles lőszerrel töltött fegyver.

Vucic nem utazik

A politikusok azért igyekeznek tompítani a feszültséget. Edi Rama albán miniszterelnök csütörtökön bocsánatot kért a dobálózásért a hozzá látogató szerbiai diákoktól, akik egy szerb-albán megállapodás keretében érkeztek az országba, és szurkolóként részt vehetnek az elbasani selejtezőn. Aleksandar Vucic szerb kormányfő pedig közölte, az albán kollégájával való többszöri egyeztetés után úgy döntött, nem utazik el a meccsre, hogy