Csatát nyert a Barca a spanyol kormány ellen

skót katalán függetlenség Skócia Catalonia
The Scottish Saltire (Top) and the nationalist flag of Catalonia are pictured as Scottish pro independence supporters hold a rally in George Square in Glasgow, Scotland, on September 19, 2015. Scotland's First Minister on Friday warned that a united Britain was "on borrowed time" unless Prime Minister David Cameron devolved more powers to Edinburgh, on the first anniversary of a historic independence referendum. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Nem lehet megtiltani, hogy a vasárnapi Sevilla-Barcelona kupadöntőn a függetlenségi törekvés legfőbb szimbólumával tüntessenek a katalán nacionalisták Madrid kellős közepén. Így nem fanyalodnak rá a skót zászlókra.

Bevihetnek a vasárnapi, Sevilla elleni Király Kupa-döntőre a Barcelona szurkolói katalán nemzeti zászlókat – így döntött egy spanyol bíróság pénteken.

Korábban egy spanyol kormányzati tisztségviselő tiltotta meg,

biztonsági okokra hivatkozva,

hogy a döntőn – melyet az Atlético Madrid stadionjában rendeznek – láthatóak legyenek katalán függetlenségért küzdők legfontosabb jelképének számító zászlók.

A szólásszabadságra hivatkoztak

A Barca tiltakozott a döntés ellen, mondván, az a szólásszabadság elleni támadás. Megtámadta, és nyert – számolt be a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Fölül a skót, alul a katalán lobogó Forrás: AFP/Andy Buchanan


A katalán nacionalisták eddig azt tervezték, hogy 10 ezer skót zászlót osztanak szét a szurkolók között. A Katalóniához hasonló státusú Skócia lakossága 2014-ben népszavazáson dönthetett arról, hogy Nagy-Britannia része akar-e maradni, és a katalánok nagyon sérelmezik, hogy a spanyol kormány nem engedi ugyanilyen, a függetlenségről szóló referendum kiírását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!