Vágólapra másolva!
A kedden este két nyolcaddöntővel megkezdődött a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. A címvédő Liverpool 1-0-ra kikapott az Atlético Madridtól a Wanda Metropolitano Stadionban, míg a Paris Saint-Germain 2-1-es vereséget szenvedett a Borussia Dortmund vendégeként a Signal Iduna Parkban. 

A Liverpool a Premier League idei szezonjában mindössze két pontot vesztett, veretlenül, behozhatatlannak tűnő előnnyel vezeti a tabellát, így Jürgen Klopp csapata nyugodtan összpontosíthat a Bajnokok Ligája címvédésre. A Liverpoolnak első lépésként túl kell jutnia az Atlético Madridon, de nagy meglepetés lenne, ha ez nem jönne össze.

A spanyol csapat védekezésben továbbra is megbízhatóan teljesít – csak 17 gólt kapott a La Ligában, kettővel többet mint a Liverpool az angol bajnokságban – , támadásban viszont Antoine Griezmann távozásával sokat veszített hatékonyságából. A 120 millió euróért igazolt Joao Felix egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, amit hűen tükröz, hogy az Atlético 24 bajnoki mérkőzésen csak 25 gólt lőtt.

Jürgen Klopp csapata tavaly az Atlético stadionjában ért fel Európa csúcsára Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool most először lépett pályára a Wanda Metropolitano Stadionban azóta, hogy tavaly júniusban ott megnyerte a Tottenham elleni BL-döntőt.

Azon a meccsen a vörösök már a második percben megszerezték a vezetést az egyiptomi Mohamed Szalah tizenegyesével, most azonban már a találkozó elején hátrányba kerültek.

A csapatkapitány Koke jobboldali szöglete után nem tudtak felszabadítani a liverpooli védők, a lecsorgó labdára érkező Saúl Níguez pedig közelről a kapuba passzolt.

Ahogy az várható volt, a bekapott gól után a Liverpool átvette a játék irányítását, de az Atlético Madrid nagyon jól lassította a játékot, ami nem kedvezett a villámgyors angol csapatnak. A 20. percben az Atléti növelhette volna az előnyét. A brazil Renan Lodi balról belőtt labdájára Alváro Morata érkezett a hosszú oldalon, de a visszasprintelő Andy Robertson spiccel elpöckölte a labdát a spanyol támadó elől.

Alvaro Morata rendkívül veszélyesen játszott Forrás: NurPhoto/Jose Breton

Hat perccel később ismét Morata lőhetett volna gólt. Az ötös sarkáról megcsinált egy befele cselt, szembe került Alissonnal, de a brazil kapus lábbal védeni tudta az ötméteres lövését.

A 28. percben a Liverpool először tudott végigvinni egy gyors támadást, amelynek a végén Mohamed Szalah egyenlített, de az egyiptomi támadó gólját les miatt nem adta meg a játékvezető – teljesen jogosan.

A 35. percben egyenlíthetett volna a Liverpool.

Roberto Firmino lekészítése után Szalah 11 méteres lövése a bal felső sarokba vágódott volna, de a kapu előtt álló Felipe szögletre fejelte a labdát.

A BL-címvédő Liverpoolnak nem volt kaput eltaláló lövése Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Az első félidő hajrájában a Liverpool mezőnyfölényben játszott, de nem jelentett veszélyt az Atlético kapujára. A hosszabbításban a spanyol csapat játékosai piros lapot reklamáltak, miután Sadio Mané felugrás közben megcsapta Sime Vrsaljkót, de Szymon Marciniak játékvezető nem érezte szándékosnak a szenegáli támadó megmozdulását.

Jürgen Klopp cserélt a félidőben. Lehozta a sárga lapos Manét, a helyére a BL-döntőn gólt lövő belga csatárt, Divock Origit küldte pályára.

Az 53. percben Szalah újabb nagy helyzetet hagyott ki.

Egy jobboldali beadás után az egyiptomi támadó teljesen üresen maradt a hosszú oldalon, senkitől sem zavartatva fejelhetett hét méterről, de nem találta el a kaput.

Szalah fogta a fejét a kihagyott ziccere után Forrás: AFP/Javier Soriano

A folytatásban az Atlético Madrid ismerős, egyben öngyilkos taktikát választott, ugyanis mélyen beállt védekezni, és magára húzta a Liverpoolt.

Az angolok az utolsó félórában derekasan próbálkoztak, de nem volt átütőerő a játékukban, míg a spanyolok végig fegyelmezetten védekeztek, és néhány kontrára is futotta az erejükből.

A Liverpoolnak a második félidőben sem volt kaput eltaláló lövése.

A BL-címvédő Liverpoollal legutóbb szeptemberben, a Napoli ellen 2-0-ra elveszett csoportmérkőzésen fordult elő, hogy nem lőtt gólt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

4GólSaul Niguez
40Sárga lapSadio Mane
45Sárga lapAngel Correa
59Sárga lapJoseph Gomez
Összeállítások
4-4-2
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Thomas Tuchel a Paris Saint-Germain trénereként tért vissza korábbi sikerei színhelyére, Dortmundba. A német szakember 2015 és 2017 között irányította a BVB-t, amellyel Német Kupát nyert.

A párizsiak sztárja, Neymar négy meccset kihagyott bordasérülés miatt, de a Ruhr-vidéken rendezett meccsre felépült, és bekerült a kezdőcsapatba. Muszáj is volt játszatni a világ legdrágább játékosát, mert a párizsiakon nagy a nyomás, hogy végre továbbjussanak a nyolcaddöntőből, miután az előző három idényben rendre elbuktak a 16 között.

Neymar megvált a rózsaszínre festett hajától, mostantól csak a focira koncentrál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Védekezésben a Dortmund nem túl hatékony, támadásban viszont félelmetes, a Bundesliga eddigi 22 fordulója alatt a legtöbb gólt lőtte, szám szerint 63-at. Ezek közül 24 az utóbbi hat meccsen jött össze, köszönhetően a norvég Erling Barut Haalandnak és az angol Jadon Sanchónak. A meccs előtt sokat foglalkoztak a két csodatinivel, akikre főszerep várt, ugyanis a sérüléssel küzdő csapatkapitány, Marco Reus nem léphetett pályára a PSG ellen.

A találkozó első helyzete a párizsiak előtt adódott.

A 10. percben Neymar 22 méteres szabadrúgása elkerülte a bal felső sarkot. Négy perccel később óriási dortmundi helyzet maradt ki. Neymar szögletét Haaland fejelte ki a rövid oldalon, Sancho begyűjtötte a labdát, és átszáguldott az egész pályán, majd 18 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, de a lövése fél méterrel a kapu mellé ment.

A folytatásban a PSG irányította a meccset, míg a Dortmund a gyors kontrákkal veszélyeztetett. A 20. percben ismét egy ilyet láthattunk. A Real Madrid kölcsönjátékosa, a marokkói Achraf Hakimi ment el a jobbszélen, a középre tett labdáját Emre Can vette át, a német válogatott középpályás egy pattanás után, 10 méterről lőtt volna, de lendítés közben a hátulról érkező Marco Verratti elpiszkálta előle a labdát.

Neymart keményen faragták az első félidőben Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A 35. percben Haaland is megvillant.

A norvég támadó elfutott a bal oldalon, betört a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről kapura bombázott, de a lövése az oldalhálóban kötött ki. Egy perccel később már ziccere is volt a 19 éves csodatininek. Egy kontratámadás végén Sancho tekert középre, Haaland nyolc méterről tisztán fejelhetett, de rosszul csúsztatta meg a labdát és a kaput sem találta el.

Jadon Sancho megindulásait nem tudták követni a párizsiak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

A második félidő is hasonlóan alakult: a PSG birtokolta a labdát, de a Dortmund játszott veszélyesebben. A 48. percben a jobbhátvéd Hakimi futott be egy elérhetetlennek tűnő labdát, kapura tört, de az éles szögből leadott lövését Keylor Navas védeni tudta. A 65. percben Kylian Mbappé unta meg a tétlenséget, és az alapvonalról megkínálta egy lövéssel Roman Bürkit, de a Dortmund kapus védeni tudott. Egy perccel később már nehezebb dolga volt a svájci kapusnak. Neymar átadása után Mbappé került ziccerbe, de a 14 méteres lövését Bürki bravúrral védte.

A 69. percben megszerezte a vezetést a Dortmund.

Hakimi kapott labdát a jobb oldalon, a középre lőtt labdáját az érkező Raphael Guerreiro lőtte el, Marquinhos viszont blokkolni tudott. A labda azonban továbbcsorgott, a kapu előtt ólálkodó Haaland pedig közelről a kapuba belsőzött.

A 19 éves norvég támadónak a hetedik dortmundi mérkőzésén ez volt a tízedik gólja.

A bekapott gól után a PSG megrázta magát és gyorsan egyenlített. A 75. percben Kylian Mbappé megbolondította a teljes dortmundi védelmet, kapura tört, de lövés helyett önzetlenül a hosszú oldalon érkező Neymarhoz passzolt, akinek már csak az üres kapuba kellett belsőznie.

Itt azonban még nem volt vége, mert két perccel a bekapott gól után Haaland ismét megvillant, és újra vezetett a Dortmund. A norvég csatár a 17 éves Giovanni Reynától kapott egy átadást, majd 20 méterről elemi erővel a kapu jobb oldalába lőtt.

Haalandnak a hetedik BL-meccsén ez volt a tízedik gólja a Bajnokok Ligája idei szezonjában, ezzel behozta a góllövőlista élén álló Robert Lewandowskit.

Két perccel a dortmundi gól után ismét egyenlíthetett volna a PSG. Egy védelmi hiba után Neymar csapott le a labdára a tizenhatoson belül, majd éles szögből, hat méterről lőtt, de a keresztlécet találta el.

Neymar remekül játszott, de ez sem segített a PSG-n Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A hajrában a franciák mentek előre az egyenlítésért, de nem tudtak újabb gólt lőni, így az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borussia Dortmund legyőzte a PSG-t, amely sorozatban negyedszer is a legjobb 16 között eshet ki, ha hazai pályán nem tudja meg megfordítani a párharcot.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

44Sárga lapAxel Witsel
54Sárga lapIdrissa Gana Gueye
59Sárga lapNeymar
69GólErling Haaland
75GólNeymar
77GólErling Haaland
87Sárga lapThomas Meunier
89Sárga lapMarco Verratti
Összeállítások
3-4-2-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!