Zseniális focit hoztak a Bundesliga csúcsmeccsei

Soccer 1. Bundesliga / 1.Union Berlin - Borussia Dortmund. Dortmund First League Sports Sports jersey 19 professional footballer MATCH season 2019 database DFL 20 men Bundesliga 2020.1.Liga league match FOOTBALL football player club dress Club Dress club
Scoreboard of the first Bundesliga victory for Union - 3: 1, Soccer 1. Bundesliga, 3. matchday, 1.Union Berlin (UB) - Borussia Dortmund (DO) 3: 1, on 31.08.2019 in Berlin / Germany. vO | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A június végén befejeződött háromidényes Bundesliga a tavaszi leállás miatt lesz örökké emlékezetes. De mire fogunk még emlékezni a szezonnal kapcsolatban az üres stadionok látványán túl? Természetesen néhány felejthetetlen mérkőzésre. A német kollégák segítségét is igénybe véve összeállítottuk a 2019-20-as bajnokság 306 találkozójából a 10 legjobbat tartalmazó listát. Persze mint minden ilyen összeállítás ez is szubjektív. És a teljesség igénye nélkül készült.

Bayern München - Borussia Dortmund 4-0

Elsőként talán mindenkinek az őszi Bayern München-Borussia Dortmund találkozó ugrik be. Az elmúlt évek legnagyobb rangadója, a XXI. század nagy vetélytársainak összecsapása mindig emlékezetesre sikerül. Most is az lett. Igaz, egyoldalú találkozó volt, de a Bayern nagyszerű teljesítménye és a 4-0-s végeredmény miatt mély nyomokat hagyhatott azokban, akik látták.

Pedig amikor elkezdődött, nemhogy a 4-0 nem tűnt reálisnak, de még a bajor siker sem. Hiszen a rekordbajnokot az a Hansi Flick vezette, aki három nappal korábban vette át a csapatot Niko Kovac-tól, és vezetőedzői tapasztalata alig volt. A túloldalon pedig egy nagyon rutinos mester, Lucien Favre irányított. Mégis gázolt Bayern. Lewandowski két gólt rúgott volt csapatának, Hummels öngóllal kedveskedett korábbi társainak és Gnabry is betalált. A dortmundi találkozójuk már nem lett ilyen emlékezetes, arról csak az egyetlen gól, Kimmich zseniális emelése marad meg a rajongókban.

Eintracht Frankfurt - Bayern München 5-1

Ha már ez a 11. fordulóbeli Bayern-Dortmund került szóba elsőként, akkor másodikként ugorjunk vissza egy hetet. A 10. fordulóban az Eintracht Frankfurt 5-1-es verést mért a Bayernre. Ez a két találkozó nem csak azért tartozik össze, mert a kettő között csak hét nap telt el, hanem azért is, mert ezt követően menesztették Kovac edzőt. Ha nincs ez a nagy bajor vereség, akkor a BVB ellen is a horvát ül a padon, és ki tudja hogyan alakul az a találkozó. És azt sem tudhatja senki, hogyan alakul a frankfurti mérkőzés, ha nem állítják ki Boatenget a 9. percben.

Mert 80-nál több percet emberhátrányban játszani a Bayernnek sem vágyai netovábbja. Ráadásul az év egyik legérdekesebb bírói döntése után fejezte be a mérkőzést a világbajnok hátvéd. Elsőre 16-oson belülinek látta a játékvezető a szabálytalanságot, és 11-est ítélt, ehhez a nem túl régi szabályok szerint járó sárga lapot mutatta fel. Ám a videóbíró javaslatára megnézte a felvételt is, és azon 16-oson kívülinek kockázták ki az esetet, ám ez a megmozdulás piros lapot ér. Ez volt az a szituáció, amikor rövid távon jobban járt volna a müncheni csapat a tizenegyessel, mint a szabadrúgással. Viszont hosszútávon talán az edzőcserét okozó kiállításnak lett pozitívabb hozadéka. Mert olyan lélektelen, hitehagyott játékot produkálva kapott egy ötöst a csapat, hogy ezt nem nézhették tétlenül az illetékesek.

Leverkusen - Dortmund 4-3

Az első két említett találkozón csak egy csapat brillírozott, a téli Leverkusen- Dortmund mérkőzés talán azért előzhetné meg ezeket, mert ezen mindkét együttes óriásit produkált. De abban maradtunk, hogy nem állítunk fel sorrendet a legjobb 10 között. Aki látta azt a február 8-i találkozót, az biztos nem felejti. A Dortmund addig 100%-os volt 2020-ban és semmi jel nem utalt rá, hogy ezen sorozata a Köln melletti kis településen szakad meg. Ez a találkozó a labdarúgás minden szépségét, izgalmát, változatosságát felvonultatta. Bayer04 vezetés, BVB fordítás (Can-álomgóllal), majd újból egyenlítés.

Videóbíró által visszavont dortmundi találat, majd leverkuseni kapufa, ellentámadásból érvényes BVB gól. Aztán a VAR-nak köszönhetően a Leverkusentől vettek el egy gólt, úgy tűnt, hogy a vendégeké a három pont, ám a hajrában egy percen belül berámolt kettőt a gyógyszergyári társulat, és övé lett a meccs 4-3-al. Még felidézni is izgalmas azt a csoda 90 percet. A Dortmund pedig itt került három pontnál nagyobb távolságra a Bayerntől.

Leipzig-Mainz 8-0

Egy hétgólos mérkőzés mindig nehezen felejthető, de nem ez volt a gólrekord a szezonban. Két nyolcgólos találkozót is láthattunk. Az egyiken sem izgalomról, sem a találatok igazságos elosztásáról nem beszélhettünk. A Leipzig 8-0-ra gázolta el a Mainzot a 10. játéknapon.

Timo Werner mesterhármast szerzett azon a mérkőzésen, és további három gólnál ő volt a közvetlen előkészítő. 1992 óta jegyzik a Bundesligában a gólpasszokat, azóta ez volt a harmadik eset, hogy egy játékos egy mérkőzésen hat gólból vette ki a részét. A két csapat tavaszi mainzi randevúján 5-0-ra nyert a szász csapat, így a Leipzig-Mainz összevetés idén 13-0 volt. Timo Werner az 5-0 alkalmából is mesterhármast ünnepelhetett, így 180 perc alatt 6 gólt lőtt a Mainznak. Ha van olyan német város, ahol örülnek, hogy a csatár az új bajnokságban már nem a Bundesligában szerepel, akkor az Mainz.

Augsburg - Dortmund 3-5

A másik nyolcgólos találkozó már nem volt ilyen egyoldalú. A bajnokság második felének nyitófordulójában az Augsburg 2-0-ra, majd 3-1-re is vezetett a Dortmund ellen, amikor Favre a pályára küldte a téli szünetben szerződtetett Erling Haalandot. A norvég tinédzsernek ez volt az első meccse a Bundesligában, de minden focirajongó pontosan tudta a világon, hogy ki ő. És mit tud.

Ezzel együtt meglehetősen látványosan robbant be a német bajnokságba. Pályára lépése után két perccel szépített, majd 20 perc alatt szerzett mesterhármasával meg is fordította új csapatának a meccset. A méltán elfeledett Martin Fenin volt az első külföldi, aki mesterhármassal mutatkozott be a Bundesligában, de Haaland az első nem német, aki ezt csereként beállva tette.

Dortmund - Leipzig 3-3

Abban az augsburgi csatában a Dortmund tért vissza a pokolba vezető útról, viszont a 16. fordulóban a Leipzig tette ezt ellene, ráadásul a még zsúfolásig megtelt Signal Iduna Parkban. Weigl lövését csúnyán elnézte Gulácsi, Brandt pedig az év egyik legszebb találatával mattolta az Év magyar labdarúgóját. Úgy tűnt, hogy a BVB darabokra szedi az akkor listavezető lipcsei csapatot, de azt elfelejtették a hazaiak, hogy Nagelsmannék ebben a szezonban minden komoly rangadójukon egy félidőn át hajlandóak voltak jól játszani.

Persze a második félidős remeklés ezúttal kevés lett volna, ha nem segít a sárga-fekete alakulat. Előbb Bürki kapus adott nevetséges gólpasszt Wernernek, majd Brandt még érthetetlenebbet, és gyorsan 2-2 lett. Majd Sancho újból előnyhöz jutatta a hazaiakat, ám Schick ismét egyenlített. A 3-3-al a Leipzig négy ponttal maga mögött tartotta a Dortmundot és őszi bajnok lett. Ám az utolsó előtti játéknapon, az ezüstrangadón otthon kapott ki 2-0-ra a BVB-től, így végül a Leipzig csak bronzérmes lett.

Leipzig - Schalke 04 1-3

Ezt a hat találkozót biztosan a legjobb hatba jelöli mindenki, aki látta a 306 mérkőzés jó részét. Viták inkább a továbbiakban lehetnek. Sokaknak tetszhetett a Schalke lipcsei győzelme a 6. fordulóban. Nübel kapus dupla bravúrja, majd tragikus mellényúlása a legmaradandóbb arról a nagyszerű iramú meccsről, de a kettő között született három gelsenkircheni gól.

A bajnokság végeredménye ismeretében nehezen hihető, de tény: a Schalke akkor azonos pontszámmal állt a Leipziggel, egy ponttal a listavezető Bayern mögött. A szezon végére 27 ponttal gyűjtött kevesebbet a szász csapattól és 43-al a bajortól.

Union Berlin - Dortmund 3-1

Ha már szóba került a bajnokság kezdeti fázisa említsük meg az Union Berlin története első Bundesliga1-es győzelmet. Ugyanis az egy nagyszerű meccsen született. És nem is akármilyen csapat ellen. Augusztus utolsó napján a Dortmund szenvedett 3-1-es vereséget a főváros keleti részében.

Előzetesen azt gondolta mindenki, hogy csak Subotic személye miatt lesz érdekes a találkozó, aki a Dortmund védelmének tengelyében villogott a Bajnokok Ligája döntőjéig tartó nagy menetelés során. Utólag viszont egy nagyszerűen kombináló Union képe él az emlékekben, és az a bizonyos harmadik gól, amelynél bolondot csináltak a hazaiak a vendégvédelemből.

Bayern München - Bayer Leverkusen 1-2

A Bayern-Bayer mérkőzés is helyet követelhet magának ebben az összeállításban. November 30-án játszották, és Münchenben. Ott, ahol a Leverkusen évtizedek óta remegő lábakkal lép pályára. Most is minden a hazaiak mellett szólt. Még a játék képe is. Csak az eredmény nem.

Bailey kétszer talált be, Müller egyszer, és hiába voltak óriási helyzetei a Bayernnek, hol Hradeczky védett földöntúli bravúrral, hol a felsőléc, hol a szerencse, így azon ritka eset fordult elő, hogy a Leverkusen nyert Münchenben.

Dortmund - Paderborn 3-3

És mindenképpen helyet kell szorítani a szezon egyik legőrültebb meccsének a TOP10-ben. A 12. fordulóban a bajnokság talán legegyértelműbb meccsére utazott a Paderborn Dortmundba. És óriási meglepetésre az első félidő után 3-0-ra vezetett ott. Ha a Dortmund ismét komoly kihívó akar lenni otthon, és nemzetközi szinten is olyan, akivel számolni kell, akkor ilyen félidőt nem produkálhat. A második játékrészben már parádésan játszott, de az újonc-kieső hősiesen védekezett. Csak a végére borzalmasan elfáradt. De így is maradt még két gól előnye a 83. percben.

És a 92. percben is vezetett. Akkor mentett pontot Reus. És az ilyen teljesítmények miatt sajnálják sokan a Paderbornt, meg az olyanokért, amilyeneket a Bayern ellen nyújtott. Az egyetlen gárda volt a mezőnyben, amely mindkét meccsén pariban volt a régi-új bajnokkal, csak balszerencséjének köszönheti, hogy nem szerzett pontot tőle. Akár mindkét meccsét is megúszhatta volna vereség nélkül. Erre mondják, hogy szépen halt meg. És nyilván erre azt válaszolják a magyar bajnokságból kieső csapat otthonának, Debrecennek a testvérvárosában, hogy inkább maradtunk volna bent csúnyán, mint a Mainz vagy az Augsburg.

És még...

Talán ezek voltak a legmaradandóbb 90 percek a mögöttünk hagyott bajnokságból. Biztos mindenki tud még egyet-kettőt hozzátenni ehhez a listához. Az emlékek felidézéséhez kerüljön még szóba ezeken kívül is néhány olyan találkozó, melyre most még emlékszik, aki látta. Bár 10-20 év múlva már aligha. Időrendi sorrendben és távirati stílusban a TOP10 mögé furakodó meccsek:

Bayern-Hoffenheim 1-2, szerencsés, de történelmi győzelem, a kis csapat először diadalmaskodott Münchenben.

Freiburg-Leipzig 2-1, az első félidő ráadásában született hazai gól után a második félidő ráadásában született kettő.

Schalke-Düsseldorf 3-3, őrült gólpárbaj az utolsó 25 percben, a hazaiak háromszor vezettek, a vendégek ugyanennyiszer egyenlítettek.

Hoffenheim-Mainz 1-5, legalább valami jót is lehet mondani Szalai Ádám csapatáról. A brémai 5-0-ás győzelmén kívül ezért dicsérhető fenntartások nélkül. Szalai egyébként nem lépett pályára volt társai ellen, akikkel végig csinálta a nyári felkészülést.

Bayern-Bremen 6-1, a gyönyörű találatok meccsén Rashica egy bombagóllal nyitott, ám ezt követően a bajorok gáláztak, Coutinho mesterhármast szerzett, ez volt az egyetlen remek meccse Bayern mezben.

Leipzig-Mönchengladbach 2-2, a Borussia az első félidőben négyet, ötöt is rúghatott volna, de csak kettőt tudott. Majd Sommer kapus bohócjelenete, és Plea kiállítása miatt örülhetett az egy pontnak is az összes rangadóján egyfélidős Leipzig ellen.

Köln-Bayern 1-4, a bajorok 5 perc után két góllal, 12 perc után hárommal vezettek.

Hertha-Köln 0-5, gyakorlatilag edző nélkül szenvedett a fővárosi csapat, mert Klinsmann gondolt egy nagyot és úgy ott hagyta bajnokság közben, ahogy gyerekkorában a göppingeni grundon valószínűleg nem merte játszótársait. Ott ezért komoly verést kapott volna.

Hoffenheim-Bayern 0-6, komoly visszavágás az őszi meccsért, de ez nem ezért emlékezetes, hanem a Hoppot gyalázó transzparensek miatt, amiért több, mint negyedórán keresztül állt a játék, majd az újra kezdés után csak gurigáztak egymással a felek.

Dortmund-Schalke 4-0, a mindig zajos Ruhr-derby nézők nélkül, egy csapattal a pályán, szerencséjük volt a gelsenkirchenieknek, hogy nem voltak ott a szurkolóik Dortmundban.

Bayern-Frankfurt 5-2, minden más helyett elég a helyszínen szurkoló legendát Franz Beckenbauert idézni: remek meccs volt.

Köln-Düsseldorf 2-2, a 88. percben még két gólos előnyben volt a Fortuna a 11-est is hibázó, de nagyszerűen hajrázó Köln ellen, de végül az egy pontnak is örülhetett.

Ha hárommal megy haza nem esik ki.

Frankfurt –Freiburg 3-3, háromszor vezettek a vendégek, háromszor egyenlítettek a hazaiak.

Leverkusen-Bayern 2-4, focisulival vágtak vissza a bajorok az őszi hazai vereségért, a vesztesek közül viszont egy 17 év 34 napos fiatalember, Wirtz nagyon boldog lehetett. Minden idők legfiatalabb gólszerzője lett a Bundesligában, ráadásul varázslatos lövéssel mattolta Neuert.

Köln-Leipzig 2-4, Gulácsi gólpasszt adott Wernernek.

Dortmund-Hoffenheim 0-4, gyalázatosan búcsúzott az üres Signal Iduna Parktól az ezüstérmes, Andrej Kramaric viszont történelmet írt: mind a négy gólt ő szerezte. A szezon egyetlen mesternégyesére 34 fordulót kellett várni.

Bremen-Köln 6-1, a hazaiaknak, minimum 4 gólos győzelem kellett egy esetleges düsseldorfi döntetlen esetén, hogy ne essenek ki közvetlenül. Előtte 16 hazai találkozójukon szereztek 9-et, most egyen 6-ot. Rossz az, aki rosszra gondol.

Zárásként a szezon még egy találkozója, melyet ugyan nem a Bundesligában vívtak, de Németországban, és komoly tétért. Saarbrücken-Düsseldorf 1-1 (11-esekkel: 7-6), Német Kupa negyeddöntő, melyet úgy nyert meg a negyedosztályú amatőr csapat, hogy a Bundesliga1 kiesője ugyan a 93. percben hosszabbításra mentette a találkozót, de a hazai kapus Daniel Batz összesen öt 11-est védett ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!