Vágólapra másolva!
November 12-én Budapesten fogadja az izlandi labdarúgó-válogatottat Marco Rossi csapata. Azon a mérkőzésen dől majd el, hogy melyik együttes vehet részt a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Az izlandiakkal szemben a magyaroknak vannak nagyszerű élményeik - elég, ha csak a 2016-os Európa-bajnokságra és a Marseille-ben elért 1-1-es döntetlenre gondolunk. A skandinávok a 2018-as vb-n is ott voltak, de a legutóbbi Eb-selejtezőben nem tudtak egyenes ágon kijutni az Eb-re.

Az északiakat ugyanis a francia és a török válogatott is megelőzte. A törökök négy pontot vertek rá Izlandra, így azt sem lehet mondani, hogy végletekig kiélezett csatában dőlt el a továbbjutás kérdése.

Ami az izlandiak idegenbeli mérlegét illeti: a legmeghökkentőbb eredményt akkor érték el, amikor 4-2-re kikaptak Albániában.

A világbajnok franciák ellen elszenvedett 4-0-s vereségük papírforma, Törökországban viszont elcsíptek egy pontot. Otthon hiába verték meg a törököket, a franciák Reykjavíkból is elvitték a három pontot, így elmondható: miközben a továbbjutó török csapat ellen Izland 4 pontot szerzett, Albánia ellen csak hármat. Ez a tiranai vereség tehát nagyon sokba került nekik.

Az izlandi válogatott gólöröme a románok elleni Eb-pótselejtezőn Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

Viszont az Eb-selejtezőt megelőzően a Nemzetek Ligája A-divíziójában, vagyis a legmagasabb osztályban szerepeltek. Ott egy olyan csoportban küzdöttek, amelyben rajtuk kívül Svájc és Belgium is benne volt. Sok babér nem termett a számukra, mert mind a négy mérkőzésükön vereséget szenvedtek, nulla ponttal zárták azt a sorozatot.

Ennek is köszönhető, hogy a rájátszásban kissé lejjebb esve kötöttek ki abban a csoportban, ahol a magyar válogatott is szerepel.

Most, hogy megverték a románokat, készülhetnek ellenünk a mindent eldöntő budapesti csatára. Idén ősszel szintén nem sok babér termett nekik. A Nemzetek Ligája első két körében előbb 5-1-re kikaptak Belgiumban, majd hazai pályán szenvedtek 1-0-s vereséget Angliától.

A viszonylag gyengébbnek tűnő izlandi eredményektől azonban a magyar csapatnak nem szabad elaludnia. A csodálatos Puskás Arénában várhatóan 20 ezer néző biztathatja majd Marco Rossi együttesét az utóbbi 3 év legfontosabb mérkőzésén.

Mindent egy helyen az Eb-ről