Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata a Bajnokok Ligájában is érdekelt, ezért több mérkőzést játszik a szezonban, mint az NB I-es vetélytársai. Emiatt elkerülhetetlen az együttes esetében a játékoskeret rotációja, amely jelentős szerepet játszik az eddigi nagyszerű eredményekben. Az vitathatatlan, hogy a Fradi rendelkezik a magyar első osztályú klubok közül a legerősebb játékosállománnyal, viszont ahhoz, hogy 25 év után újra a BL-ben szerepeljen és címvédőként magabiztosan vezesse a hazai bajnokságot, kell az is, hogy az edző okosan állítsa össze a csapatát hétről hétre. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott mérkőzésen ki játszik, és ki az, aki pihenőt kap. Az FTC trénere, Szergej Rebrov ebben a tekintetben is kiemelkedően teljesít. 

"Végy egy jó kapust!" - szól a futball egyik alaptörvénye. A kapusposzton nincs is kérdés Rebrov számára. Dibusz Dénes a válogatottban, Marco Rossinál ugyan csak a második választás az RB Leipzig-ben szereplő Gulácsi Péter mögött, azonban a Fradiban abszolút ő az első számú kapus. Az összes bajnokin és a Barcelona elleni BL-találkozón is ő védett, kirobbanthatatlan a zöld-fehérek kapujából. Sokan úgy vélték, hogy a Kisvárda-Ferencváros NB I-es mérkőzésen mégsem Dibusz, hanem Bogdán Ádám áll majd a kapuban. A kisvárdai fellépés előtt 48 órával Dibusz még a noszkvai Oroszország-Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzésen védett, kézenfekvő lett volna, hogy Bogdán életében először az NB I-ben is bemutatkozzon. De nem. Rebrov azon a mérkőzésen is ragaszkodott Dibuszhoz, aki a következő sorozatot élte át:

  • Október 14. szerda: Oroszország-Magyarország 0-0, Nemzetek Ligája, Moszkva
  • Október 16. péntek: Kisvárda-FTC 0-2 NB I
  • Október 20. kedd: Barcelona-FTC 1-5 BL
  • Október 24. szombat: FTC-Újpest 2-0 NB I
Dibusz Dénes biztos pont a Fradiban Forrás: fradi.hu

Ha az utóbbi 4 mérkőzést, a Puskás Akadémia, a Kisvárda, a Barcelona és az Újpest elleni meccseket vesszük figyelembe, akkor a mezőnyjátékosok esetében már teljesen másképpen jár el Rebrov.

A védelem tengelyében Miha Blazic csupán a Kisvárda ellen nem lépett pályára (őt pihentette a Barcelona elleni meccs előtt Rebrov), a másik három meccset végigjátszotta. Lovrencsics Gergő az összes találkozón pályára lépett, egyedül a Barca ellen nem volt kezdő, a hajrára állt be Botka Endre, a második számú jobbhátvéd helyére.

A védelemből tehát Blazic és Lovrencsics tölti általában a legtöbb időt a pályán.

A középhátvédeknél Lasha Dvali, Adnan Kovacevic és Abraham Frimpong szokott leggyakrabban Blazic párjaként lehetőséghez jutni. A csapat két balhátvédje Marcel Heister és Eldar Civic, őket gyakran váltogatja Rebrov.

A középpályán az ukrán Igor Haratin stabil kezdő, egyedül az Újpest ellen lépett pályára csereként, a többi meccsen kezdett. Aissa Laidouni mind a négy említett mérkőzésen játszott, háromszor védekező középpályásként, egyszer balhátvédként. A középpálya középső részén még az Újpest ellen gólt szerző Somália szokott szerepet kapni,

valamint a Marco Rossi irányítása alatt a magyar válogatottban is bemutatkozó Sigér Dávid.

Sigér esete érdekes, az utóbbi négy meccsen csak a Barcelona elleni BL-összecsapáson volt a kezdő tizenegy tagja, a magyar bajnokikon több ízben is csak a hajrára küldi be Rebrov.

A Fradi legjobb játékosa, egyben legveszélyesebb támadója Tokmac Nguen

minden meccsen kezdő volt, és mindannyiszor le is cserélte Rebrov. A gólerős játékos ritkán játszik végig 90 percet, viszont a pályán töltött idő alatt nagy hasznára van csapatának, 5 találatával holtversenyben vezeti az NB I góllövőlistáját.

Tokmac Nguen (fehér mezben) a Barcelona ellen is remekül játszott Forrás: AFP/Lluis Gene

Isael Da Silva is alapembernek számít, az Újpest ellen csereként kapott lehetőséget. Az ukrán Oleksandr Zubkov is általában kezdő, a Kisvárda ellen volt csak csere.

A középcsatár leggyakrabban Franck Boli szokott lenni, de például a Puskás Akadémia és a Barcelona ellen is Tokmac volt az előre tolt ék. A nyáron szerződtetett Robert Mak eddig inkább kiegészítő ember.

A szintén idén nyáron leigazolt albán válogatott csatár, Myrto Uzuni kiválóan játszott a BL-selejtezőkben, a csapat támadószekciójának egyik legjobbja volt. A Ferencváros nem erősítette meg, de az albán lapok szerint koronavírusos, ezért nem játszott a Barcelona és az Újpest ellen sem.

Az elmondható, hogy kevés játékosnak van fix helye Rebrovnál.

Dibusz és Tokmac játszanak a legtöbbször.

Ők ketten az összes bajnokin, BL-selejtezőn és a Barcelona elleni csoportmeccsen is szerepeltek,

egyedül a Ráckeve elleni Magyar Kupa-mérkőzésen nem kaptak lehetőséget ebben a szezonban. Ez természetesen nem meglepő, hiszen a csapat két legkiegyensúlyozottabban teljesítő futballistájáról van szó, akiket vétek lenne nem játszatni, főleg nemzetközi kupameccseken.

A többi futballista esetében Rebrov remekül érez rá arra, hogy kit kell a kezdőbe jelölni. Minden poszton több lehetősége van, és azt a játékost játszatja, aki a legtöbbet tudja hozzátenni az adott mérkőzéshez. Remek példa erre Somália, aki a Puskás Akadémia és a Kisvárda ellen nem volt a keretben sem, és a Barcelona ellen is csak csereként lépett pályára. Ennek ellenére az Újpestet legyőző csapat legjobbja volt, és gyönyörű góllal hálálta meg a bizalmat.

Október 28-án, szerda este a Ferencváros Budapesten lép pályára Rebrov egykori csapata, a Dinamo Kijev ellen.

Tekintettel arra, hogy a Fradi edzője alaposan ismeri az ellenfelet, nyilván z is szerepet játszik majd a csapat összeállításában.