Vágólapra másolva!
Csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott drámai mérkőzést játszott az Izland elleni Eb-pótselejtezőn. Az északi csapat a meccs elején egy szerencsés góllal szerzett vezetést, ezt követően viszont magára talált a magyar csapat, és a második félidő nagy részében már uralta a mérkőzést. A végjáték drámaira sikerült, ugyanis az egyenlítésre egészen a 88. percig kellett várni, majd amikor már mindenki azt hitte, hogy jön a hosszabbítás, a 20 éves Szoboszlai Dominik a 92. percben egy elképesztően nagy góllal kilőtte az Eb-re a magyar csapatot, amely fennállása során először jutott ki egymás után két Európa-bajnokságra. A találkozó után Marco Rossi és a stábja megígérték, hogy megtanulnak magyarul, míg a csodagólt lövő Szoboszlai Dominik hirtelen azt sem tudta, mihez kezdjen örömében.

Újra nagycsapat született

A magyar válogatott tavaly ősszel egyenes ágon is kiharcolhatta volna az Európa-bajnoki szereplést, ehhez viszont az utolsó selejtezős fordulóban Cardiffban kellett volna győznie. Ez a feladat már alapból sem ígérkezett könnyűnek, azonban Marco Rossi lehetetlen helyzetben volt, ugyanis a találkozó előtt szinte a komplett védelem kidőlt. Az 57-szeres válogatott Kádár Tamás tavaly októberben két kapitális hibájával főszerepet vállalt a horvátok elleni háromgólos vereségben, ezt követően Marco Rossi nem nevezte a keretbe az azeriek elleni meccsre. A Dinamo Kijev védője október közepén izomsérülést szenvedett, és azt mondta Rossinak, hogy jelezni fogja, amikor meggyógyult. Ez nem történt meg, viszont

a walesiek elleni meccs előtt már leült a kispadra csapata Sahtar Donyeck elleni bajnoki mérkőzésén, az olasz szakember pedig azóta nem hívta a nemzeti csapatba. Legutóbb azt mondta róla, nem érzi elég motiváltnak.

Rajta kívül Korhut Mihály és Kleinheisler László eltiltás miatt nem léphettek pályára, míg a védelem vezére, az RB Leipzigben futballozó Willi Orbán térdsérülés miatt nem tarthatott a magyar válogatottal Cardiffba. Rossi végül a Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Baráth, Nagy Zsolt összetételű védelmet küldte fel a pályára, de ezzel a csapattal a mieinknek esélye sem volt Cardiffban, így jöhetett a két pótselejtező, amelyre a magyar csapat a Nemzetek Ligáján keresztül harcolta ki a szereplést.

A hangulat fantasztikus volt Cardiffban, de a csoda nem jött össze Fotó: Koncz Márton - Origo

Az októberi bolgárok elleni 3-1-es győzelem papíron nem sorolható a bravúrkategóriába, hiszen a bolgár csapat az elmúlt két évben 16 mérkőzésből egyetlenegyet nyert meg. Azonban a magyar csapatnak el kellett vennie azt, amiért Szófiába utazott. Ez pedig idegenben sosem egyszerű, pláne egy sorsdöntő meccsen, amilyenekből a közelmúltban rendre rosszul jöttünk ki. Ráadásul a találkozót beárnyékolta, hogy a magyar csapat sztárjátékosa, a 20 éves Szoboszlai Dominik nem léphetett pályára, mivel a klubcsapatában felütötte a fejét a koronavírus, így a teljes salzburgi keret karantén alá került.

Az utóbbi hetek-hónapok fényében a magyar szurkolók azért fohászkodtak, hogy a sorsdöntő Izland elleni meccs előtt senki ne kerüljön karanténba.

A magyar csapatból egyedül Kleinheisler László esett ki, de ha azt vesszük, hogy ő legutóbb tavaly októberben, Horvátország ellen kezdett a válogatottban, akkor az ő hiányát nem lehet számottevőnek nevezni.

A magyar csapat ezúttal remek előjelekkel várta a találkozót, mert nem voltak sérültek, se eltiltottak. Az utóbbi években többször is előfordult a magyar válogatottal, hogy úgy ment neki egy sorsdöntő meccsnek, hogy az idegenlégiósai formán kívül voltak, mert nem játszottak a klubcsapatiakban. Most viszont úgy álltunk, hogy Gulácsi Pétert sokan a világ tíz legjobb kapusa közé sorolják, nem mellesleg múlt héten védett tizenegyest a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

Gulácsi Péter múlt héten kivédte Ángel Di Maria tizenegyesét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A tavaly ősszel térdsérülést szenvedő Willi Orbán is visszanyerte formáját, és újra a kezdőcsapat tagja Lipcsében. Az Angliában légióskodó Nagy Ádám is újra beverekedte magát a Bristol City csapatába, és tevékeny részt vállalt csapata legutóbbi két sikeréből. Kalmár Zsolt 12 bajnoki mérkőzésen kilenc gólt lőtt és három gólpasszt adott a Dunaszerdahely csapatában, ezzel második helyen áll a góllövőlistán – középső középpályásként. És persze ott volt Szoboszlai Dominik, aki az idei szezonban már két gólt is lőtt a Bajnokok Ligájában, minden sorozatot figyelembe véve pedig 13 meccsen öt gólt lőtt és kilenc gólpasszt adott, ami annyit tesz, hogy minden meccsen szerepet vállal egy gólban.

Adjátok vissza Szoboszlait!

A mérkőzés előtti napok drámaian alakultak, ugyanis hétfőn kiderült, hogy a Salzburg csapatánál a koronavírustesztek után hat játékosánál is pozitív lett az eredmény, az egész csapat karanténba került, ezért úgy tűnt, Marco Rossinak ismét le kellett mondania Szoboszlairól. Ezt követően a magyar szurkolók elárasztották a Red Bull Salzburg közösségi oldalait, és követelték, hogy adják vissza Szoboszlai Dominiket, aki nem volt a fertőzött játékosok között.

Szoboszlai Dominik a Salzburg legnagyobb értéke Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Fotostand / Wassmuth

Szerencsére nem volt szükség a mentőakcióra, ugyanis hétfő estére elvégezték a harmadik PCR-tesztet is a salzburgi csapat játékosain, amiből kiderült, hogy Szoboszlai és a csapat többi tagja sem fertőződött meg a koronavírussal, csak a salzburgi laborban bakiztak egyet a tesztekkel. Szoboszlai így útnak indulhatott, hogy megvalósítsa az álmát, hiszen nyáron az France Footballnak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy nagy dolog lenne számára, ha a magyar csapat az ő szabadrúgásával kvalifikálná magát az Eb-re.

Rossi kiesett, jött a veretlen helyettese

Egy nappal a meccs előtt kiderült, hogy a korábbi folyamatos negatív teszteredmények után Marco Rossi szövetségi kapitány legutóbbi vizsgálata pozitív eredményt mutatott, ezért az olasz szakembert elkülönítették a játékosoktól és a stábtagoktól, így a segédjének, Cosimo Ingusciónak kellett meccselnie. Inguscio beugrása korántsem volt rossz előjel, ugyanis az olasz szakember korábban már kétszer helyettesítette Rossit a kispadon, a magyar csapat pedig mindkét meccset megnyerte, és most sem történt másként.

„Nincs abban semmi nagy titok, hogy Marcóval folyamatosan kapcsolatban álltunk. Ez így természetes, hiszen az ő vállán nyugszik a felelősség, ő hozza meg a döntéseket. Megbeszéltük, hogy min kell változtatni, ahogy a cseréket is.

– értékelt a mérkőzés után az olasz szakember, aki kilenc éve dolgozik Marco Rossi mellett.

Cosimo Inguscio nemcsak kiváló szakember, de úgy tűnik, hogy szerencsét is hoz a magyar válogatottnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Cosimo Inguscio arcáról rendszerint nagyon nehéz érzelmeket leolvasni, ezúttal pókerarccal ült a mikrofon mögött. De mint elmondta, szó sincs arról, hogy ne élné át az óriási sikert.

"Én is megélem érzelmeket, csak éppen olyan karakter vagyok, aki nehezen fejezi ki az érzelmeit. De higgyék el, nagyon örülök. Hárman vagyunk olaszok, próbáltunk is megtanulni magyarul, de beletört a bicskánk, viszont tettünk egy ígéretet:

hogy ha kijutunk az Eb-re, akkor megtanulunk magyarul. Tudjuk, hogy a személyesebb kontaktus miatt mindenki számára jobb lenne, ha magyarul tudnánk beszélni önökkel és a szurkolókkal.

Nagyon messziről indult ez a projekt, egy munka gyümölcse érett be, amiért nagyon sokat dolgoztunk. Hálásak vagyunk azoknak, akik bizalmat szavaztak nekünk. Igaz, hogy ma nem kezdtük jól a meccset, de egy percig sem volt egy szemernyi kételyünk sem a fiúkban, hogy meg fogják tudni fordítani az állást" – folytatta az 57 éves szakember, aki a Budapest Honvédnál és a Dunaszerdahelynél is Rossi segítője volt

Marco Rossi távollétében már háromból három mérkőzést (korábban Észtországot 2-0-ra, Walest 1-0-ra verte vezetése mellett a magyar csapat) nyert meg Cosimo Inguscio irányításával a magyar válogatott.

„Viccből ezt már Marco orra alá dörgöltem.

Az, hogy történetesen éppen én irányítottam, csupán véletlen. Ha Marco lett volna a kispadon, akkor is ugyanígy alakulnak ezek a meccsek. De a győzelmek soha nem a szerencsén múlnak, hanem a professzionális előkészítésen."

A kegyetlen kapussors

Gulácsi Péternek óriási szerepe volt abban, hogy a magyar csapat az Eb-szereplésért játszhatott, ugyanis a bulgáriai pótselejtezőn óriási bravúrokat mutatott be. Mégis kis híján negatív hős lett belőle, amikor a 11. percben szerencsétlenül ért bele Gylfi Sigurdsson szabadrúgásába.

A sors azonban igazságot szolgáltatott a magyar kapusnak, akit sokan a világ egyik legjobbjának tartanak a posztján.

„A bekapott gól után nem volt könnyű. Kontroláltuk a meccset, több helyzetünk volt, úgy érzem, megérdemeltük a győzelmet. Nyolcvan percig cikáztak a fejemben a gondolatok, próbáltam egyben tartani a saját meccsemet is, de meg kell köszönnöm a fiúknak, hogy megnyertük. Drámai volt, de sikerült! Végig gombóc volt a torkomban, de az egyenlítő gól után felszabadultam.

Látszik, hogy ez a csapat nagyon egyben van. Egész héten ott volt a fejünkben az elképesztő motiváció, hogy a hazai pályán játszhatunk az Európa-bajnokságon. Meg is érdemeltük a végén, mert a selejtezőben is közel jártunk a kijutáshoz. Óriási ünnep lesz ez Magyarországnak, bízom benne, hogy szurkolók előtt játszhatunk majd, telt házas stadionban" – mondta az M4Sport kamerája előtt a 35-szörös válogatott Gulácsi Péter, aki 2016-ban is tagja volt a magyar csapatnak a franciaországi Európa-bajnokságon, de nem lépett pályára.

Egy rakáson a magyar csapat futballistái Fotó: Polyák Attila - Origo

Szalai Attila tavaly novemberben, a Puskás Aréna nyitómérkőzésén lépett először pályára a magyar válogatottban. Azóta hat meccsen kapott lehetőséget Marco Rossitól, és mind a hat találkozót végigjátszotta.

Nagyon köszönjük a szurkolóknak azt a buzdítást, amit kaptunk tőlük, rengeteget számított" – mondta a ciprusi Apollon Limassol védője.

Csányi Sándornak (is) köszönhetjük az egyenlítést

A Párizsban született Nego Loïc 2019. február 14-e óta magyar állampolgár, de azért nem léphetett pályára a magyar válogatottban, mert korábban szerepelt tétmérkőzésen a francia U19-es és U20-as válogatottban is, ez pedig kizáró ok volt az országváltáshoz. A 29 éves szélső tíz éve játszott legutóbb a francia utánpótlás-válogatottban, 2013-ban érkezett Magyarországra, amikor az Újpesthez szerződött, majd egy rövid angliai kitérőt követően tért vissza a lila-fehérekhez, 2015 nyara óta pedig jelenlegi csapatát, a Fehérvárt erősíti.

Az eddigi merev szabályozás enyhítését először Csányi Sándor vetette fel a FIFA-tanácsban, majd az MLSZ hivatalosan is kezdeményezte az alapszabály módosítását,

amelyet végül a nemzetközi szervezet illetékes testülete terjesztett a FIFA kongresszusa elé, ahol a résztvevő országok gyakorlatilag egyhangúan támogatták a változtatást.

Nego Loïc a legjobbkor lőtte az első gólját a válogatottban Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ennél fantasztikusabb nem is lehetne ez az este. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, és Magyarországot képviselhetem.

Hitt bennünk a kapitány, egy ilyen meccsen óriási nyomás van a csapaton. Ilyenkor többet kell nyújtanod, mint amennyit valójában tudsz, mert ha ez nem jön össze, akkor nem lehetsz sikeres. Az első félidőben nem játszottunk jól, a másodikban már sokkal jobbak voltunk. A gól előtt szóltam Nikolicsnak, mert láttam, hogy én jobb helyzetben vagyok, amikor hozzám került a labda, már csak arra koncentráltam, hogy gól legyen belőle" – árulta el Nego az M4 Sport kamerája előtt, aki kiemelte azt is, hogy nagyon tiszteli a magyar címert.

Botka tartotta meccsben a magyar csapatot

Botka Endre óriási mezőnymunkája mellett egy hősies mentéssel is meccsben tartotta a magyar csapatot. A lefújás után a Fradi védője elmondta, egy percig sem fordult meg a fejében, hogy nem fogunk nyerni.

„Aki ismeri Marcót, az tudja, hogy milyen lelkesítő beszédeket szokott tartani. Ezúttal is az egész csapat előtt tudott beszélni, elmondta, hogy mik voltak a hibák, és ezeket ki tudtuk javítani.

– mondta a védő, aki azért elismerte, hogy óriásit mentett az első félidőben, ezzel egy újabb izlandi góltól mentve meg a magyar csapatot.

Botka Endre az év egyik legnagyobb mentését mutatta be Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ez az évünk hihetetlen, a válogatottal kijutottunk az Eb-re, a Fradival a BL-be, és én egész meccsen azt éreztem, hogy az nem lehet, hogy ne győzzünk, és ne legyünk ott az Eb-n.

Próbáltunk mindenkinek örömet okozni, a szurkolóknak és azoknak is, akik az egészségünkért dolgoznak. Egyszerűen nem lehetett más ennek a meccsnek a vége, mint az, hogy mi győzünk" – mondta az Origónak a Ferencváros védője.

Félig teljesült Szoboszlai álma

A mérkőzés 92. percében győztes gólt lövő Szoboszlai Dominik nyáron interjút adott a France Footballnak. Akkor azt mondta, az álma, hogy a magyar válogatott az ő szabadrúgásgóljával jusson ki az Eb-re. A 20 éves középpályás álma csak félig teljesült, hiszen a szabadrúgásgól elmaradt, helyette viszont egy elképesztő szóló után lőtt bombagólt.

„Nem tudom, hogy mindenki azt várta-e, hogy én legyek a meccs hőse, végül valóban így jött ki, de a csapat nélkül ez nem sikerült volna – mondta szerényen Szoboszlai Dominik, aki a mérkőzést eldöntő gólját is felelevenítette.

Magyarország - Izland Eb-selejtező foci, Puskás Aréna 2020.11.12. Fotó: Polyák Attila - Origo

Láttam, hogy Sallai Roland elviszi előlem az embert, és azt is, hogy neki nem passzolhatok, úgyhogy vittem a labdát, ameddig bírtam, aztán húszról elrúgtam, és így sikerült. A gól után átfutott az agyamon, hogy mennyi minden történt velem a pályafutásom kezdete óta, azóta, hogy elkezdtem focizni.

– tette hozzá a 20 éves futballista, aki először lőtt akciógólt a magyar válogatottban.

Örök élmény sokmillió magyarnak

A csapatkapitány Szalai Ádám mögött nehéz hónapok vannak. A 32 éves futballista ősszel még nem lépett pályára bajnoki mérkőzésen a Mainz csapatában, de a magyar válogatottból kirobbanthatatlan, mert a munkabírásával és a rutinjával még mindig rengeteget tud segíteni.

„Nagyon furcsa meccs volt, nem is nagyon tudok mit mondani.

Egy ilyen fontos meccset így kezdeni nem jó, de megmutattuk, hogy félelmetes, ami a csapatban van. Van egy majdnem világsztár szintű játékosunk, aki ilyenkor dönteni tud. Le a kalappal mindenki előtt, hogy ilyen körülmények között ez sikerült. Nagyon sok erőt kapok a családtól, a csapattól, a kapitánytól. Elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Két hónap után ez volt az első tétmeccsem, próbálok pozitív maradni, de ez a többiek nélkül nem menne. Ott szeretnék lenni az Eb-n, de ehhez jobb formában kell lennem, erre próbálok majd megoldást találni" – mondta az M4Sport kamerája előtt Szalai Ádám.

Szalai Ádám ezúttal is rengeteget dolgozott Fotó: Polyák Attila - Origo

„Amilyen körülmények most itt voltak, azt senkinek nem kívánom. Edző nélkül, Facetime-on kellett a taktikát átbeszélni Marco Rossi hiányában, nem volt egyszerű, de nagyon hálás vagyok, hogy a csapat tagja lehetek. Másodszor lehetek ott az Európa-bajnokságon, amire büszke vagyok, ez kárpótol az elmúlt hónapokért.

A körúton most nem tudok meghívni senkit, de hátha otthon pótolják majd az emberek" – tette hozzá a magyar válogatott csapatkapitánya.

A magyarok a mennybe, az izlandiak a pokolba jutottak

Erik Hamrén, az izlandi válogatott svéd szövetségi kapitánya nagyon letörten, ugyanakkor rendkívül sportszerűen nyilatkozott a vereséget követően.

„Természetesen nagyon csalódott vagyok, ami azt hiszem érthető, hiszen öt percre voltunk az Eb-részvételtől.

Sajnáltam a játékosaimat, mert ők is arról álmodtak, hogy ott lesznek majd az Eb-n, és nagyon közel álltunk ehhez. Tudtuk, hogy az egyik csapat a mennybe, a másik a pokolba jut. Most mi jutottunk a pokolba" – mondta Erik Hamrén, aki a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokságon is ott volt a svéd válogatott szövetségi kapitányaként.

Erik Hamrén, az izlandi csapat szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Nem hiszem, hogy valaha is ilyen szomorú lettem volna egy elvesztett futballmeccs után. Korábban nagy erősségünk volt, hogy meg tudtuk tartani az előnyünket. Nem gondoltam volna, hogy ilyen későn fogunk gólt kapni.

– mondta a meccs után az izlandi csapat kapusa, Hannes Halldórsson.

„Frusztráló, amikor keményen dolgozol valamiért, és ilyen közel kerülsz a célhoz. De a történet még nem ért véget számunkra. Hamarosan jön a következő kvalifikációs sorozat. Csak magunknak köszönhetjük a mai eredményt, mert volt esélyünk lezárni a meccset. Nagyon csalódottak vagyunk, de újra fel fogunk állni" – értékelt Aron Gunnarsson, az izlandiak csapatkapitánya.

Elfogyott a benzin Budapesten

Az izlandi Fréttabladid nevű honlap címlapján egy koronavírusról szóló tanulmány volt, mellette pedig "Nincs Isten" címmel írtak a mérkőzésről. Kiemelik, hogy az izlandiaknak óriási álma vált volna valóra, ha harmadszor is kijutnak egy nagy tornára, és a vereség ugyan csalódást keltő, a folytatást illetően továbbra is optimisták. Az izlandiak hangsúlyozzák, hogy mivel a csapat legrutinosabb játékosai már a pályafutásuk végéhez közelednek, ideje lenne elengedi a Lagerbäck-iskolát, és el kéne kezdeni felépíteni egy új csapatot.

A találkozó után az Izlandi Labdarúgó Szövetség is sportszerűen gratulált a magyar válogatott továbbjutásához.

Az mbl.is nevű portál is inkább a koronavírus-járványról közölt anyagot a címlapján, a mérkőzésről pedig "Elfogyott a benzin Budapesten" címmel írt, és Szoboszlai Dominiket nevezték a magyar csapat hősének. Kiemelték, hogy az Erik Hamrén által pályára küldött kezdőcsapatban kilenc olyan játékos is futballozott, aki ott volt, amikor Lars Lagerbäck 2012-ben átvette az izlandi csapatot. Az izlandi lap hangsúlyozta, hogy ez a csapat az utóbbi években nemzeti szimbólum volt, azonban a játékosok nagy részének a pályafutása már leszállóágban van.

A magyar válogatott fennállása során először jutott ki egymás után két Európa-bajnokságra Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar válogatott Eb-programja:

A négy éve nyolcaddöntős magyar válogatott története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. A jövő nyárra halasztott Eb-n a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

2021. június 15. 18:00: Magyarország – Portugália - Budapest, Puskás Aréna
2021. június 19. 15:00: Magyarország – Franciaország - Budapest, Puskás Aréna
2021. június 23. 21:00: Németország – Magyarország - München, Allianz Arena

Marco Rossi csapata legközelebb vasárnap este fogadja a szerb válogatottat a Nemzetek Ligája B-divíziójának ötödik fordulójában, szerdán pedig Törökországot látja vendégül a Puskás Arénában.

Mindent egy helyen az Eb-ről