Az öregfiúként kóválygó Bayern-játékosokra a Dortmund jelenhet óriási veszélyt

RB Leipzig - Borussia Dortmund Sports soccer Bundesliga RBL Rasenballsport Red Bull Arena Cheers
A listavezető Bayern már a tarkóján érzi a Dortmund lehelletét
Vágólapra másolva!
A hétvégén egy fantasztikus félidőt produkálva magabiztosan nyert a Borussia Dortmund Lipcsében. Ezzel egyrészt újra bizonyította, hogy még mindig a szász csapat előtt jár. Másrészt visszatért a bajnoki címért folyó harcba. Ha Lipcsében kikapott volna, akkor kilenc pont hátránya lett volna a Leipziggel és nyolc a Bayernnel szemben. Így öttel marad el a bajor csapattól és csak hárommal a szásztól. Egyre izgalmasabb lesz a Bundesliga?

Ráadásul a Dortmund már túl van a minden bajnokságban esedékes hullámvölgyén. Sőt, már egy edzőcserén is. A kérdés, hogy lesz-e másik hullámvölgye a szezon során?

Mert ha nem, akkor története egyik legjobb szezonját produkálhatja.

Ezt persze merész dolog kijelenteni egy olyan csapatról, amely öt bajnoki címet szerzett a Bundesligában, megnyerte már a Bajnokok Ligáját, a Kupagyőztesek Európa-kupáját és a Világkupát (a klubvilágbajnokság elődjét) is. Ám – bármilyen furcsán hangzik – idén bármit nyerhet a csapat.

Mert remek játékosokból áll. Akiket nagyszerűen felkészített a nyáron Lucien Favre. A nemrég menesztett edző. A játékosként 24-szeres svájci válogatott szakember ehhez nagyon ért. Ami kevésbé megy neki az egy sorozat irányítása több hónapon keresztül. Most az utóbbi feladat segítője, Edin Terzic kezébe került.

Edin Terzic horvát és bosnyák szülők gyerekeként az NSZK-ban született. Nem focizott komolyabb szinten, de az edzői szakmát nem csak jó iskolákban sajátította el, hanem az életben is, kiváló szakemberektől.

Edin Terzic, a Dortmund új edzője Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Három évig dolgozott Jürgen Klopp bő csapatában, majd Slaven Bilic segítőjeként. 38 éves korára tulajdonképpen megérett az önálló munkára, bár nem biztos, hogy pont a Dortmundnál kellett volna azt kezdenie. De a sárga-feketék vezetői a szezon végéig a kezébe adták a csapatot. Úszhat a mély vízben, és ha nem fullad bele, akkor szép karrier állhat előtte.

A BVB az elmúlt évtizedekben gyakran bízott fiatal, rutintalan edzőkben és közülük a már említett Jürgen Klopp vagy korábban Matthias Sammer óriási sikereket ért el a klubbal.

Persze sokan meg is buktak, de erre most nyilván nem akarnak gondolni arrafelé.

Terzic is inkább a két említett szakember útján szeretne járni. Vagy Hansi Flickén. Ne feledjük, amikor a tavalyi szezonban a focirajongók többsége által is alig ismert edző átvette a Bayern Münchent az éppen egy 5-1-es vereség után a negyedik helyen állt. 10 mérkőzés után. A klubedzőként szinte nullkilométeres Flick bemutatkozásként a bajnokságban aratott két győzelmet és elszenvedett két vereséget. 15 forduló után a Bayern hat ponttal gyűjtött kevesebbet, mint az akkori listavezető. A folytatás minden focirajongó számára ismert. Óriási fölénnyel bajnok lett, megnyerte a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját is.

Terzic szintén egy 5-1-es vereség után vette át a Dortmundot, az ötödik helyen. 11 forduló után. Első négy meccsén háromszor győzött, egyszer kikapott. Legyőzte a Brement, a Wolfsburgot és a Leipziget. Szép névsor. És a játékkal sem volt gond, a Wolfsburg elleni mérkőzése a szezon eddigi három legjobb találkozója között van, és a Leipzig elleni második félidő is megsüvegelendő. Lipcsében abban a 45 percben 15 kapuralövéssel próbálkozott a csapat.

A listavezető Bayern már a tarkóján érzi a Dortmund lehelletét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Azon gárdák ellen, akik játszani akarnak és nem tönkretenni a futballt már megy a Terzic-féle BVB-nak. Ám az új edző képességei akkor fognak igazán megmutatkozni, amikor egy gárda majd betolja a kapuja elé azt a bizonyos csapatbuszt, és minden játékosa arra rúgja a labdát, amerre néz. Akkor kell majd az a csapatjáték, amelyet olyan tökéletesen csináltatott Hansi Flick, amikor teljes felelősséggel átvette a Bayern irányítását.

Ahogy senki nem tudta tavaly ilyenkor, hogy mire lesz képes egyedül Flick, úgy most azt nem lehet sejteni, hogy milyen edző lesz a hirtelen nagy súlyt a vállára kapó Terzic. Ha a Dortmund jelenlegi játékosait összehasonlítjuk a tavalyi szuper-Bayernnel nincs is olyan hatalmas különbség a kettő között.

Ha pedig az idei, nagyon fáradt Bayernnel vetjük össze a trónkövetelőt, akkor kiegyenlítettnek látszódnak az erőviszonyok.

A Dortmund nem védekezik jól, de mostanában a Bayern még rosszabbul. A BVB védekezése rendbe hozható, mert megvannak hozzá a megfelelő emberek. A 2013-ban a Bajnokok Ligája döntőjébe jutó Dortmundból (ismét) itt van Mats Hummels. A körülötte játszathatók, Can, Guerreiro, Akanji, Meunier lehetnek olyan jók, mint volt a Klopp-féle védelem Piszczekkel, Schmelzerrel és Subotic-csal. A kapuban Roman Bürki személyében nem egy klasszis játékos dolgozik, de igazából druszája, Roman Weidenfeller sem volt az. A játékosok adottak a védekezéshez, innentől az edző feladata összerakni azt.

A támadópotenciáljával a csapat nemcsak a Bundesligában sorolandó a közvetlen élcsoportba, hanem Európában is.

A német élvonalba tavaly ilyenkor berobbanó Erling Haaland világklasszis, minden megmozdulását élmény látni.

Igaz, a BL-döntős Dortmund csatára bizonyos Robert Lewandowski volt. Ám őt akkor még semmilyen fórumon nem emlegették a világ legjobb játékosaként.

A norvég Erling Haaland a BVB legnagyobb erőssége Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

A mai csapatban Haalandot olyan tehetségek segítik, mint a hozzá hasonlóan 20 éves Jadon Sancho, a 18 éves Giovanni Reyna, és ott van a 16 éves Youssoufa Moukoko, aki valószínúleg örökre a Bundesliga1 legfiatalabb góllövője lesz, ugyanis néhány nappal a 16. születésnapja után volt először eredményes. Axel Witsel hosszú időre kidőlt, viszont a 2013-as menetelés során és ma is, Hummelshez hasonlóan alapember Marco Reusra mostanában lehet számítani. És ugyan állandó sérülésekkel nehezített pályafutása vége felé közeledik (komolyabb válogatott siker nélkül) azért még néhány évig segítheti a fiatalokat.

És ne feledjük, hogy ott van még a Favre által érthetetlen módon mellőzött Julian Brandt, aki akár megcsinálhatja azt, amit Thomas Müller tavaly.

Benne sem bíztak edzői éveken át, majd Flicknél újjászületett. Nem kizárt, hogy Brandt is visszatérhet régi formájához, ha számít rá az új edző. Az ő további sorsa is a trénertől függ.

Többször került szóba az előbbiekben a Bajnokok Ligája 2012-13-as kiírása. Amikor a Dortmund döntőt vívott. Nem véletlenül. Ugyanis bármilyen vadul is hangzik, ennek a csapatnak lehet esélye eljutni oda, ahol nyolc éve volt. Mert a nyolcaddöntőben lévő gárdák közül senkit sem lehet teljes felelősséggel jelenleg jobbnak mondani nála. A Dortmund a megfelelőhöz közeli felkészülést csinált végig a nyáron, ugyanis ő tavaly már a COVID19 európai megjelenése előtt kiesett a BL-ből és a Német Kupából, így aztán számára június végén véget ért az évad.

Pihenhettek játékosai, aztán volt két teljes hónapjuk felkészülni a szeptember közepén induló új szezonra.

Mintha minden a normális kerékvágásban suhant volna. A 15 BL-vetélytársa közül ilyen kvázi nyugodt nyara csak a Mönchengladbachnak, a Laziónak, a Liverpoolnak, és a Portónak volt.

Nem véletlen, hogy amikor decemberben kisorsolták a nyolcaddöntők párosítását, akkor a 16 érdekelt csapat közül egy sem vezette hazája bajnokságát. Az említett négy (a Dortmunddal együtt öt) gárdán kívül a többi esetében ez maximálisan magyarázható a felkészülés felborulásával. Ők ugyanis mind érdekeltek voltak vagy a Bajnokok Ligája, vagy az Európa-liga augusztusi végjátékában.

A Dortmund teheti izgalmassá a Bundesliga 2020-21-es szezonját Forrás: AFP/Leon Kuegeler

Kevés kivételtől eltekintve ezek a gárdák a saját bajnokságukban is kóvályognak hétről-hétre. A nyáron meg nem szerzett erőnlétet nem fogják pótolni a május végéig (az Eb-résztvevő játékosok esetében jóval tovább) tartó erőltetett menetelés során. Ha ezt vesszük alapul, kicsit sem lenne meglepő, ha az említett öt csapat közül jutna kettő a döntőbe.

Ezek egyike a Dortmund, és a másik négy közül csak a Liverpool van vele egy szinten, a többi nem.

Ezért lehet akár német bajnok is 2012 után újra. Mert az utolérhetetlennek gondolt Bayern München játékosai egy ideje úgy ténferegnek a pályán, mintha egy öregfiúk mérkőzés szereplői lennének. Ha a Bayern edzője, Hansi Flick nem meri ismét elővenni azokat a fiatalokat, akiket tavaly a mélyvízbe dobott, akkor az elgyötört profik a Német Kupa után könnyen lehet, hogy a bajnoki címet is kénytelenek lesznek másnak átadni 2021-ben.

Az éhes Dortmund nagyon nagyot kaszálhat májusban.

Akár akkorát is, mint a Bayern München tavaly.

A legnagyobb bizonytalansági faktor ebben a gondolatmenetben az edző, Terzic személye. Ám ha csak az elmúlt évtizedekre gondolunk, ki merte azt mondani, hogy Bajnokok Ligája győzelemre vezet egy csapatot 2012-ben Roberto di Matteo, 2016-ban az edzőként tapasztalatlan Zinedine Zidane, vagy tavaly Hansi Flick?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!