A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Kedden este a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató Chelsea Olivier Giroud ollózós góljával 1-0-ra legyőzte az Atlético Madridot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének Bukarestben megrendezett első mérkőzésén, míg a másik meccsen a Bayern München Rómában adott leckét csúcsfutballból a Laziónak, és a 4-1-es győzelmével máris bebiztosította a továbbjutását a legjobb nyolc közé. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Giroud ollózása miatt megérte megnézni a meccset

A koronavírus-járvány miatt hozott utazási korlátozások miatt az Atlético Madrid nem fogadhatta hazai pályán a Chelsea-t, így Bukarestben csapott össze az angol csapattal. A találkozó nem hozott szemet gyönyörködtető játékot, de ezt már megszokhattuk az Atléticótól, és a Thomas Tuchel vezette Chelsea sem játszik gólgazdag meccseket, sokkal inkább a labdatartásra helyezi a hangsúlyt. A keddi találkozón a spanyol csapat jószerivel csak nyomozta a labdát, a teljesítményéről pedig mindent elmond, hogy kilencven perc alatt egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt. Túl sok nagy helyzetet ugyan a Chelsea sem alakított ki, de volt egy Puskás-díjas Olivier Giroud-ja, akinek a csodálatos ollózása győzelmet ért a londoni csapatnak.

„Azzal a céllal jöttünk ide, hogy megnyerjük a meccset. Kielemeztük az Atléticót, tudtuk hogyan okozhatunk nekik gondot, és ezt meg is oldottuk. Stabilan védekeztünk, és nekünk voltak nagyobb helyzeteink. Megérdemeltük a győzelmet.

– mondta a mérkőzés után a világbajnok francia csatár, aki a Chelsea történetének legidősebb játékosa lett, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

Az elnyűhetetlen olivier Giroud Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

„Nem tudom, hogy mit gondoljak a gólról, csak a lövésemre figyeltem, majd örömmel láttam, hogy az a hálóba vágódik.

– tette hozzá Giroud, akinek a csodagólját először nem adta meg a játékvezető les miatt, azonban videózás után kiderült, hogy ellenféltől kapta a labdát, így több mint két perc után érvényesnek ítélték a találatát.

Thomas Tuchel kinevezése óta a Chelsea minden sorozatot figyelembe véve nyolc meccs óta veretlen. A német szakemberrel nyolc meccsen csak két gólt kapott a londoni csapat. Ennél csak José Mourinho kezdett jobban a Chelsea-nél, akinek a csapata az első nyolc meccsén egy gólt kapott.

„Fantasztikus eredmény, fantasztikus gól. Megérdemelten nyertünk. Szerettünk volna dominálni az ellenfél térfelén. Fontos volt, hogy koncentráljunk, ne legyünk könnyelműek és figyeljünk a gyors ellentámadásokra. Nagyon fegyelmezetten játszottunk.

Ez a kemény csapatmunka a győzelem alapja. Tudtuk, hogy készek nyolc emberrel védekezni a kapu előtt, ezért az volt a célunk, hogy magas szinten tartsuk az intenzitást.

Nem hagytuk őket lélegezni, nem tudtak kontrázni. Óriási kihívás feltörni egy olyan csapat védelmét, mint amilyen az Atlético Madridé" – mondta a meccs után Thomas Tuchel, aki Guus Hiddink és Roberto Di Matteo után a harmadik Chelsea-edző lett, aki úgy nyerte meg az első BL-meccsét, hogy az az egyenes kiesés szakaszban volt.

Thomas Tuchel rendesen bekezdett a Chelsea-nél Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az Atlético Madrid Diego Simeone vezetésével először vesztett hazai nyolcaddöntő-mérkőzést. Ráadásul most először fordult elő, hogy az Atlético gólt sem tudott lőni.

„Miután lejátszottuk a meccset, már nem tudunk változtatni a dolgokon, ezért is szeretjük a focit. Irányítottuk a játékot, de a labda visszaszerzések után nem voltunk elég hatékonyak. Gyors csapat ellen játszottunk, de sikerült lelassítani őket. Viszont vannak olyan támadóik, mint Olivier Giroud, akik valóságos fegyverek a támadójátékban. Mindkét csapat keményen harcolt, kevés helyzet volt a meccsen. Egyik kapusnak sem kellett nagyot védenie.

. Kemény lesz a visszavágó, de ez minden Bajnokok Ligája-meccsre igaz" – értékelt a mérkőzés után Diego Simeone, az Atlético edzője.

Diego Simeone csapat nehéz helyzetből várhatja a visszavágót Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

„Ilyen a foci. Néha nyersz, néha veszítesz. Még mindig van egy második meccs, úgyhogy felemelt fejjel mennünk kell tovább. Csak arra szabad gondolnunk, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. Pozitívan kell gondolkodnunk.

– vélekedett Jan Oblak, az Atlético kapusa.

A Chelsea az utolsó csapat, amelyik idegenbeli európai kupameccsen meg tudta verni az Atlético Madridot. A londoni kékek 2017-ben nyertek a szeptemberben átadott Wanda Metropolitano Stadion első európai kupamérkőzésén.

A mérkőzés visszavágóját március 17-én rendezik. A továbbjutási esélyekről annyit, hogy

ez volt a 14. alkalom, hogy a Chelsea győzelemmel kezdett egy európai kupapárharc idegenbeli meccsén. A legutóbbi 13 alkalommal egyaránt továbbjutott az adott párharcból.

Szavazzon!

Van esélye az Atléticónak a továbbjutásra?

A Bayern München Rómában adott leckét csúcsfociból

A BL-címvédő Bayern München a legutóbbi két Bundesliga-meccsén nyeretlen maradt, Hansi Flicknek pedig bőven akadtak gondjai. Sérülés miatt Douglas Costa és Corentin Tolisso sem volt bevethető a Lazio ellen, Benjamin Pavard pedig koronavírusos fertőzéssel küzd. Serge Gnabry és Thomas Müller sem léphetett pályára, előbbi ugyanis combsérüléssel bajlódik, utóbbi pedig még nem szerepelhetett, miután kigyógyult a vírusfertőzésből. A találkozó előtt úgy tűnt, a Lazio akár meg is nehezítheti a Bayern dolgát, végül aztán a bajorok szempontjából egy laza edzőmeccs lett a római túrából.

„Fantasztikus meccset játszottunk, négy gólt lőttünk. Egy Bajnokok Ligája nyolcaddöntő mindig különleges, vártuk már régóta, hogy újra BL-meccset játszhassunk.

Fontos volt, hogy az első gólt hamar megszereztük. Utána már nyugodtan játszhattunk, és éreztük, hogy jönnek még a gólok. Tudunk még ennél jobban is játszani" – nyilatkozta a lefújás után Robert Lewandowski, aki a Lazio ellen a 72. gólját lőtte a Bajnokok Ligájában, ezzel pedig letaszította az örökranglista harmadik fokáról Raúl Gonzálezt, a Real Madrid legendáját.

Az aranycipős Ciro Immobile és Robert Lewandowski meccs utáni pacsija Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

„Nagyon örülök, hogy visszatérhettem a csapatba. Jól kezdtünk, már az elejétől fogva agresszívan játszottunk. Magasan uraltuk a pályát, ez pedig lehetővé tette, hogy gyorsabban jussunk el a kapuig. Tettünk egy lépést a helyes irányba – mondta a német válogatott Leon Goretzka, aki kitért Jamal Musialára is, aki a Bayern München történetének legfiatalabb BL-góllövője lett.

– tett hozzá a bajor csapat középpályása.

A Lazio másodszor kapott négy gólt hazai pályán európai kupamérkőzésén. Legutóbb erre 2003 novemberében, egy Chelsea elleni meccsen volt példa. Akkor a csapat jelenlegi edzője, Simone Inzaghi is a pályán volt.

„A Bayern a klubvilágbajnok, és valószínűleg a világ legjobb csapata. Nem lett volna szükségük a hibáinkra, de így még könnyebb dolguk lett"

– értékelt szűkszavúan a római csapat edzője.

A Lazio kapusa, a világ- és Európa-bajnok Pepe Reina kalapot emelt a Bayern München előtt.

„Nem erre számítottunk. Jól felkészültünk, tudtuk, hogy remek csapat lesz az ellenfelünk, amely le fog minket támadni. A meccs elején mégis ajándékoztunk egy gólt. Innentől kezdve csoda kéne a továbbjutáshoz. Túl sokat hibáztunk, és egy ilyen csapat minden hibát kőkeményen megbüntet. Nagyon jó leckét kaptunk ma csúcsfutballból. Remélem, sokat tanulunk ebből a vereségből, és a jövőben hasznosíthatjuk ezeket a tapasztalatokat" – mondta a spanyol kapus, aki 2014/15-ös szezonban eltöltött egy évet a Bayern Münchennél.

Pepe Reina szemléli Robert Lewandowski gólját Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A Bayern München 17 mérkőzés óta veretlen idegenben a Bajnokok Ligájában. Ez a BL-történetének leghosszabb idegenbeli sorozata.

„Mindenki teljesítette az elvárásokat. szerettük volna nyomás alá helyezni őket, ami jól sikerült. Rengeteg labdát szereztünk a térfelükön, ezekből pedig lehetőségeket tudtunk teremteni.

Nagyon boldog vagyok, mert a Bajnokok Ligája különleges sorozat, főleg a játékosok számára. Szerettünk volna ma a legmagasabb szinten játszani, és szerintem láthatták, hogy a játékosok készen állnak arra, hogy csúcsteljesítményt nyújtsanak" – nyilatkozta a lefújás után Hans-Dieter Flick, a Bayern München edzője, akinek ugyanannyi trófeája van a csapattal, mint ahány elvesztett mérkőzése – szám szerint hat.

Szavazzon!

Van esélye a Laziónak a továbbjutásra?

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Robert Lewandowskinak a Lazio elleni volt a 72. gólja a Bajnokok Ligájában, ezzel megelőzte az örökranglista harmadik helyén álló Raúl Gonzálezt. Már csak Cristiano Ronaldo (134) és Lionel Messi (119) vannak előtte.
    Lewandowski négy gólnál jár az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
  • Ronald Koeman után Thomas Tuchel lett a második edző, aki egy szezon alatt két csapatot is irányított a Bajnokok Ligájában. A holland edző a 2007/08-a szezonban ősszel a PSV Eindhovent, tavasszal pedig a Valencia csapatát irányította.
  • Jamal Musiala 17 évesen és 363 naposan a legfiatalabb angol játékos lett, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.
  • Musiala lett a második legfiatalabb játékos, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. A rekordot az FC Barcelona egykori tehetsége, Bojan Krkic tartja, aki 17 éves és 217 napos volt, amikor 2008 tavaszán betalált a Schalke ellen.
  • Az Atléticónak a Chelsea csak egy lövése volt az első félidőben, ez a 2017-es Real Madrid elleni elődöntő óta a legalacsonyabb mutató. Diego Simeone csapatának azon a meccsen is csak egy kísérlete volt az első 45 percben. Azt a találkozót 3-0-ra elvesztette az Atlético.
  • A 34 éves és 146 napos Olivier Giroud a Chelsea történetének legidősebb játékosa lett, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.
  • Giroud eddig 16 európai kupamérkőzésen kezdett a Chelsea csapatában, ez alatt 15 gólt szerzett.
  • Édouard Mendy, a Chelsea kapusa az idei szezonban már öt BL-meccset hozott le bekapott gól nélkül. Többet, mint bármelyik kapus.
  • Joshua Kimmich, a Bayern München középpályása az 50. BL-meccsén megszerezte a 38. győzelmét, ezzel neki a legjobb a győzelmi mutatója a Bajnokok Ligájában.
Joshua Kimmich DNS-ébe bele van kódolva a győzelem Forrás: Opta

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Atlético Madrid (spanyol) - Chelsea (angol) 0-1 (0-0)
gólszerző: Giroud (68.)

Lazio (olasz)-Bayern München (német) 1-4 (0-3)
gólszerzők: Correa (49.), illetve Lewandowski (9.), Musiala (24.), Sané (42.), Acerbi (47., öngól)

A párharcok visszavágóit március 17-én rendezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!