A Ferencváros legyőzte a Fehérvárt, és gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot

A ferencvárosi Franck Boli (j2) és a székesfehérvári Viszar Muszliu (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzésen a Groupama Arénában
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legsimább Ferencváros-Fehérvár mérkőzésén a Fradi könnyedén, 2-0-ra nyert, és ezzel gyakorlatilag megnyerte a bajnoki címet, mert a második helyezett Puskás Akadémiával szemben már 16 pont az előnye. A meccsen az első és a második félidőben is született egy-egy Fradi-gól, a Fehérvárnak egyetlen komoly helyzete volt ezen az összecsapáson, ám az is kimaradt.

Bár a rangadót az NB I első és második helyezettjének összecsapásaként vezették fel, mire a kezdés elérkezett, a vendégek már a harmadik helyen álltak a tabellán, mert a vasárnap délutáni mérkőzésen a Puskás Akadémia 2-1-re nyert Zalaegerszegen, és ezzel feljött a második helyre.

3Sárga lapAttila Fiola
11GólMyrto Uzuni
17Sárga lapAdrian Rus
22Sárga lapMyrto Uzuni
61GólTokmac Chol Nguen
64Sárga lapIgor Kharatin
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A Fradi megerősített középpályával kezdte a meccset, és nagyon hamar vezetést szerzett. Azok után, hogy a 7. percben Petrjak kihagyta a Fehérvár első helyzetét.

A ferencvárosi Myrto Uzuni gólt lő a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 11. percben Sigér nagyon szépen emelt Uzuni elé, két védő is ott volt Uzuni körül, de a Ferencváros játékosa ennek ellenére higgadtan ballal a bal alsóba lőtte a labdát.

A Fehérvár kapusa ugyan beleért a labdába, de nem tudta kivédeni Uzuni lövését.

Ez a gól meg is adta az alaphangját a meccsnek, Uzuni pedig már az ötödik egymást követő NB I-es bajnokin talált be az ellenfeleknek.

A Fehérvárt megroggyantotta a hamar bekapott gól, a labdabirtoklás is a hazai csapat nagy fölényét jelezte, mert az első 20 percben 66%-ban a Fradinál volt a labda.

S mivel az előny is, innentől kezdve Márton Gábor csapatának lett volna sürgősebb a dolog. Csakhogy a Fehérvár képtelen volt bármilyen helyzetet kialakítani a hazai együttes kapuja előtt.

A ferencvárosi Myrto Uzuni (háttal) csapattársával, Lovrencsics Gergővel ünnepel, miután gólt lőtt a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Játéksebességben, kombinációban és ötletben is a Fehérvár fölé nőtt a Fradi az első félidő második felében. A vendégcsapat előretolt játékosainak vergődése különösen szembetűnő volt - egyszerűen nem tudtak helyzetbe kerülni. A 44. percben egy hirtelen ritmusváltás után Heister indult meg a bal oldalon, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, de a lövését védeni tudta a Fehérvár kapusa, Rockov. Ez volt az első félidő utolsó eseménye, Berke bíró egy perc hosszabbítás után rendelt el szünetet.

A Fradi az első félidőben a játék szinte minden elemében ellenfele fölé nőtt, nagyon stabil csapat benyomását keltette. A Fehérvár lassan, körülményesen, bátortalanul játszott.

A ferencvárosi Franck Boli (j2) és a székesfehérvári Viszar Muszliu (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A második félidő elején a Fehérvár ugyanazt a bágyadt focit mutatta be, mint az elsőben. Az 52. percben úgy érkezett el egy vendégszöglet, hogy addig egyetlen kapura lövése sem volt a vendégcsapatnak. A Fradi ekkor kissé jobban átengedte a területet a Fehérvárnak, de ezzel sem tudott élni Márton Gábor együttese.

A székesfehérvári Rus Adrián fejel a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 61. percben Tokmac saját térfeléről indulva kapott egy szenzációs labdát Bolitól, egy az egyben vezette rá a labdát a fehérvári kapura, és 18 méterről könnyedén szerezte meg a Fradi második gólját.

Gyakorlatilag hazai pályán kontrázott egyet a Fradi, s Tokmac már a nyolcadik találatát szerezte ebben az idényben. 2020. november 28. óta most rúgott először gólt a norvég légiós.

Ezzel a góllal gyakorlatilag minden eldőlt, bár nagy kérdések 1-0-nál sem voltak. A Fehérvár következő említésre méltó momentuma az volt, amikor a 69. percben emberhátrányba kerültek a vendégek. Tokmac indult meg a bal oldalon, a későn érkező Rus felvágta. Már volt egy sárga lapja Rusnak, így Berke bíró a második sárgával kiállította a szabálytalankodó játékost.

11 a 11 ellen sem volt sok momentuma a Fehérvárnak, amely így - emberhátrányban - még nehezebb helyzetbe került. A 77. percben kellett először Dibusz Dénesnek védenie, ekkor Funsho lövését fogta meg a kapus, ez volt a Fehérvár első kapuralövése a meccsen. Nem sokkal később, a 81. percben a tíz emberrel támadó Fehérvár elképesztő helyzetet hagyott ki:

Nikolics adta a labdát Funshónak, aki ziccerbe került, de fölé emelte a labdát.

Ez óriási helyzet volt, majd jött még egy, amikor a Hangya által szépen beadott labdát Funsho nem tudta megfejelni, mert melléfejelt a labdának.

A székesfehérvári Loic Nego (b) és a ferencvárosi Botka Endre a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az utóbbi évek legsimább Fradi-Fehérvár meccsét könnyedén nyerte meg a bajnoki címvédő, amelynek az előnye így a második helyezett Puskás Akadémiával szemben 16 pont.

A Fehérvárnak pedig most már hátrafelé is kell néznie, mert a mögötte tömörülő csapatok egyre közelebb kerülnek hozzá.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista