A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMarozsán Fábián
15:20TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
15:55VívásFlora Pasztor-Lee Kiefer
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:00TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az idei téli átigazolási időszak egyik legnagyobb szenzációja volt, hogy a hatodosztályban szereplő TuS Bövinghausen csapatához igazolt Kevin Grosskreutz, a 2014-ben világbajnok német labdarúgó-válogatott tagja. A korábbi dortmundi szélső ugyanis még csak 32 éves, nála jóval idősebb játékosok is meghatározó tagjai a csapatuknak, elég többek között a 36 éves Cristiano Ronaldóra vagy éppen a 39 éves Zlatan Ibrahimovicra gondolni. Persze kétség sem férhet hozzá, hogy Grosskreutz a pályafutása csúcsán sem volt hasonlóan nagy klasszis, mint a portugál és a svéd támadó, ennek ellenére mégis érdekes, hogy valaki a csúcsról hogyan találja magát pár év leforgása alatt az amatőrök között. A rendkívüli karriert hullámvölgyek is bőven övezték. A Grosskreutz-sztori nyomában jártunk.

Valóra vált dortmundi álom

Kevin Grosskreutz gyerekként kisebb dortmundi csapatokban játszott, mint például a Rot-Weiss Obereving, a VfL Kemminghausen, vagy éppen az FC Merkur 07 Dortmund, majd később felfigyelt rá a Borussia. Azonban még volt egy csavar a történetben, 14 éves korában ugyanis a Rot Weiss Ahlenhez igazolt, amelyet akkoriban LR Ahlennek hívtak. Itt végigjárta a korosztályos csapatokat, és a felnőttek között is megkapta az esélyt 2006-ban. Ebben az évben stabil játékosává vált a német harmadosztályban szereplő csapatnak, amely2008-ban feljutott a Bundesliga 2-be. Itt jött az első igazi áttörés, ugyanis

Grosskreutz 12 gólt szerzett, amellyel az Ahlen második legeredményesebb játékosa lett és a Kicker beválasztotta a szezon legjobb tizenegyébe.

Nem csoda, hogy ilyen teljesítmény után többek között felfigyelt rá ismét a Borussia Dortmund is. A fiatal játékos számára pedig nem volt kérdés, hogy hova igazol, mivel Dortmundban nőtt fel és gyerekkora óta hatalmas szurkolója is volt a Borussiának.

Kevin Grosskreutz az álmai csapatában játszhatott Forrás: AFP/Fredrik Von Erichsen

- mondta Kevin Grosskreutz a Sportschaunak adott nyilatkozatában.

Így egy álom vált valóra, amikor 2009 januárjában hároméves szerződést kötött a Borussia Dortmunddal. Rövid idő alatt alapemberré vált a fekete-sárga együttesnek, 2009. december 5-én meg is lőtte az első gólját a Bundesligában az 1. FC Nürnberg elleni találkozón.

A következő szezon végén, 2011-ben német bajnoki címet szerzett a Dortmunddal,

mellette pedig német Szuperkupát kétszer, a Német Kupát pedig egyszer hódította el. És ami a legfontosabb, a jelenleg a Liverpoolnál dolgozó Jürgen Klopp nagyon bízott benne.

Kevin Grosskreutz és Franck Ribery összecsapása a BL-döntőben Forrás: AFP/Glyn Kirk

Pályafutása egyik legnagyobb sikerétől pedig csak karnyújtásnyira volt a 2012/13-as szezonban, amikor a BVB-vel bejutott a Bajnokok Ligája-döntőbe.

Ott azonban a londoni Wembley Stadionban 86 ezer néző előtt rendezett összecsapáson, a Dortmund 2-1-re kikapott a Bayern Münchentől. A meccsen Mario Mandzukic szerzett vezetést a Bayernnek a 60. percben, amelyet Ilkay Gündogan még kiegyenlített büntetőből nyolc perccel később, de a 89. percben érkezett Arjen Robben és eldöntötte a kupa sorsát.

Grosskreutz végig a pályán volt

Bajnokok Ligája, döntő
Borussia Dortmund (német)-Bayern München (német) 1-2 (0-0)
London, Wembley Stadion, 86 298 néző. Vezette: Nicola Rizzoli (olasz)
Gólszerző: Gündogan (68. - büntetőből), ill. Mandzukic (60.), Robben (89.)
Sárga lap: Grosskreutz (74.), ill. Dante (29.), Ribéry (74.)


Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer - Gündogan, S. Bender (Nuri Sahin, 92.) – Blaszczykowski (Schieber, 92.), Reus, Grosskreutz - Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp
Bayern München: Neuer - Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba - J. Martínez, Schweinsteiger - Ribéry (Luiz Gustavo, 91.), Th. Müller, Robben - Mandzukic (Gomez, 94.). Vezetőedző: Jupp Heynckes

"Ezek a pillanatok

mind egészen fantasztikus. Látod magad körül a sok barátodat, akiket évek óta ismersz, és ők ünnepelnek téged. Ez őrület" – mondta lelkesedve Grosskreutz.

Kevin Grosskreutz (balra) a világbajnoki trófeával Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

2014-ben ért a karrierje csúcsára, amikor a klasszis jobbhátvéd a Dortmundban nyújtott teljesítményének köszönhetően bekerült a német válogatott utazó keretébe a 2014-es brazíliai világbajnokságra.

A Nationalelf pedig végül aranyérmes lett a tornán, a hatszoros válogatott Grosskreutz pedig így világbajnok lett, annak ellenére, hogy egyetlen percet sem játszott a tornán.

Az Argentína elleni finálét az a Mario Götze döntötte el a hosszabbításban, akinek Grosskreutz hasonlóan valami megtört a pályafutásában, és jelenleg „csak" a PSV Eindhoven labdarúgója.

Grosskreutz a döntőben sem kapott lehetőséget

Vb 2014, döntő
Németország-Argentína 1-0 – hosszabbítás után
Gólszerző: Götze (113.)
Rio de Janeiro, Maracana, 74 738 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)


Németország: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31.) - Th. Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) - Klose (Götze, 88.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Mascherano, Biglia - E. Pérez (Gago, 86.), Messi, Lavezzi (Agüero, a szünetben) - Higuaín (Palacio, 78.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

"Nagyon szép idők voltak.

Mindenki számára meglepő volt, hogy egyáltalán ott voltam. Örülök, hogy mindezt megélhettem, és nagyon büszke vagyok rá"

– mondta a világbajnok focista a brazíliai tornáról.

Balhék és verekedések, elindult a lejtmenet

Akármennyire is furán hangzik, miután világbajnok lett kiszorult a Dortmundból, és innentől kezdve megállíthatatlanul elindult lefelé a lejtőn. Ráadásul nem elég, hogy a pályafutása nem úgy alakult, ahogy azt eltervezte az akkor 26 éves játékos,

hanem a sorozatos balhéi miatt került be a híradásokba.

„Ha gyakrabban hallgattam volna más emberekre, és nem lettem volna ennyire makacs, akkor még ma is a Bundesligában játszhatnék. Néha a magam útjában álltam" – mondta a játékos.

Először 2014-ben azért beszéltek róla mindenhol, mert egy bajnoki után arcon dobott egy kölni drukkert egy méretes kebabbal.

A Bild akkor beszámolója szerint a csapattársával, Julian Schieberrel szeretett volna enni a játékos, de a kölni szurkolók sértő rigmusokat énekeltek neki, amikor meglátták. Ekkor a beszámolók szerint Grosskreutz a kebabot nekidobta az egyik fanatikusnak. A focisták azonban nem így emlékeztek az esetre, Grosskreutz elismerte, hogy felidegesítette a szituáció, de az ételt a földre dobta, nem a szurkolónak.

A nehéz napok folytatódtak, 2015 nyarán a jelenleg a Chelsea menedzsereként dolgozó Thomas Tuchel már nem számított rá, így

a Galatasarayhoz szerződött, ott azonban egy meccset sem játszhatott, mert a török klub hiányosan adta be az átigazolási papírokat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek.

"Természetesen nehéz volt számomra ez az időszak, Megsérültem, nem is tudtam, hogyan kezeljem a helyzetet. "

2015 novemberében pedig jött az újabb balhé. Ugyancsak a Bild írta meg, hogy a focista édesanyja, Pia Grosskreutz az utcán keveredett szóváltásba egy hölggyel, miután az állítólag el akarta tőle hódítani a férjét.

Kevin Grosskreutz azonban nem nézte tétlenül a veszekedést, hanem úgy hasba rúgta a nőt, hogy az azonnal összeesett. Természetesen a játékos tagadta a vádakat.

Ezt követően a Stuttgartban ismét kezdő játékos lett, de ahelyett, hogy visszatalált volna a régi önmagához,

2017-ben kocsmai verekedésbe keveredett.

Kevin Grosskreutz kórházba került a verekedés után Forrás: Bild.de
Kevin Grosskreutz feje nagyon csúnyán nézett ki Forrás: Bild.de

Az eset után kórházban ápolták Kevin Grosskreutzot. A hatóságok az incidensről annyit közöltek, hogy két csoport csapott össze, s egy 28 éves férfit fejsérülésekkel kórházba kellett szállítani. Négy embert őrizetbe vettek.

A Sportschaunak erről az esetről is beszélt a világbajnok labdarúgó. „ Elmentem bulizni, és

Emiatt az akkor német másodosztályban

első helyen álló VfB Stuttgart szerződést bontott vele.

A világbajnok focista a hatodosztályban kötött ki

Innentől pedig már nem is volt számára visszaút a legjobbak közé, pedig éppen a legjobb korban volt, ami a futballt illeti. Hiába játszott BL-döntőt, hiába lett világbajnok, vagy éppen lőtt 23 gólt 186 Bundesliga fellépés során, a német válogatott játékosért a sorozatos balhéi után nem igazán kapkodtak a csapatok.

Kevin Großkreutz a Darmstadt színeiben Forrás: dpa Picture-Alliance/Hasan Bratic

A nehezen kezelhető Grosskreutz még 28 meccsen pályára lépett a SV Darmstadt 98 együttesében a másodosztályban, mielőtt

2018 júliusában 2021-ig szóló szerződést írt alá a harmadik ligába feljutott Uerdingen csapatával.

Ez a „házasság" nem igazán sikerült jól. 51 meccsen mindössze egy gólig jutott, ráadásul vitával ért véget a klub és a játékos kapcsolata két év után. A felek között már tavasz óta feszültség volt, a harmadosztályú csapat felbontotta a labdarúgó szerződését, amiért

Grosskreutz a munkaügyi bírósághoz fordult.

A német lapok szerint a bírósági ügy azóta véget ért, és 440 000 eurót kell átutalnia a Grosskreutz számlájára az Uerdingennek. A játékos az ügy lezárása után úgy nyilatkozott, hogy nagyon örül, amiért végre tisztázódott a helyzet.

A világbajnok játékos nem szépen vált el az Uerdingentől Forrás: dpa Picture-Alliance/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jvorgen Fromme

A 32 éves Grosskreutz tavaly október óta klub nélkül volt, és végül úgy döntött, itt az ideje felhagynia a profi focival, és elkezdeni élvezni a játékot. 2021 januárjában pedig bombaként robbant a hír, hogy a hatodosztályú TuS Bövinghausen csapatában folytatja.

„Úgy döntöttem, hogy meg kell tennem következő lépést. Jól érezni magamat újra, és a barátaimmal focizni" – árulta el a döntését Grosskreutz.

A hírek szerint Grosskreutz már korábban lekezdett gondolkozni a futball utáni életen, mivel hosszú ideje egy étteremet üzemeltet Dortmundban.

Ráadásul állítólag a valóságshow-ból, különböző szórakoztató tévéműsorokból is voltak ajánlatai.

A profi labdarúgó-pályafutásának a balhéi vetettek véget, mégis úgy tűnik most ezek nyitnak meg számára egy új kaput, és Grosskreutz a karrierjének befejezése után sem fog a feledés homályába veszni. A „celebkedés" mellett pedig hatodosztályú TuS Bövinghausenben bizonyíthatja a világbajnok, BL-döntős és Bundesliga-bajnok szélső, hogy teljesen nem felejtett el focizni sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!