Az Újpest tizenegyesekkel jutott be a Magyar Kupa elődöntőjébe - videó

Budapest, 2021. március 9. Az újpesti Yohan Croizet (b) és a mezőkövesdi Antonio Vutov a labdarúgó MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében játszott Újpest FC - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2021. március 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
 A MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében az Újpest 1-1-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel 5-4-re legyőzte a Mezőkövesd-Zsóry csapatát, és elsőként bejutott a sorozat elődöntőjébe.

Bár a két csapat örökmérlege az eddig lejátszott 16 egymás elleni mérkőzést követően egyértelműen a fővárosiak felé billent – 8 győzelem mellett 5 döntetlen és 3 vereség –, a kispadokon már egészen más volt a helyzet, hiszen míg az Újpestet irányító Michael Oenningnek vajmi kevés rutinja van a Magyar Kupában, bár 2017-ben a Vasassal döntőbe jutott, addig a kövesdi szakvezető, Pintér Attila már ötször vívott döntőt, és ezek közül kettőt meg is nyert, 2004-ben és 2005-ben.

A Kövesd talán az egész magyar mezőny legjobb formában lévő csapata, amelyik immár 12 bajnok mérkőzés óta veretlen, sőt utóbbi 17 találkozójából is csak egyetlen egyet veszített el. A szezont rendkívül rosszul kezdő Újpest Michael Oenning érkezés óta "egyenesedett ki", és a kieső helyektől eltávolodva nyugodtan koncentrálhatnak a Magyar Kupára. Pintér Attila három, Michael Oenning pedig öt helyen változtatott a hétvégi bajnokin látott csapatokhoz képest, aminek következtében az Újpest úgy állt föl, hogy egyetlen magyar futballista sem kapott helyet a kezdő 11-ben.

Azonban hiába Pintér Attila kuparutinja, az első tíz percben szinte csak a kövesdi térfélen folyt a játék, és, ha Pauljevics beadásai pontosabbak, Yohan Croizet pedig nem áll hadilábon a kapáslövésekkel, könnyen bajba kerülhettek volna a vendégek. A 20. percben aztán Mitrovics hibáját követően Nagy Dániel révén végre a borsodiak is jelentkeztek egy kapura lövéssel, a labda pedig nem sokkal ment el Pajovics kapuja mellett.

Ezt követően kiegyenlítettebb lett a mérkőzés, sőt a 34. percben a vendégek szerezték meg a vezetést: Risztevszki adta el a labdát az újpesti alapvonalon, amiből egy kiváló beadást követően Vadnai Dániel mellre vette a labdát, majd a kapu bal oldalába bombázott – 0-1.

A gól után igyekezett nyomást gyakorolni a kövesdi kapura az Újpest, amiből majdnem újabb vendég gól lett, a 44. percben Cseri Tamás kiváló átadása után Nagy Dániel centikkel gurított a bal kapufa mellé.

Szünet után az Újpest nem cserélt, Pintér Attila azonban három helyen is változtatott, Cseri helyett Rui Pedro, Vadnai helyére Vajda Sándor, illetve Chrie helyére Martic állt be. A 47. percben talán először kellett komolyabbat védenie Szappanosnak, amikor Junior Tallo tíz méterről eleresztett lövését fogta a bal alsó sarok előtt. A brazil támadó a bajnokságban még tölti öt mérkőzésre szóló eltiltását, a Magyar Kupában azonban jogosult pályára lépni. Öt perccel később Katanec csúsztatta nagyon rossz helyre a labdát, amit Mitrovics lőtt meg kapásból, de csak az oldalhálót találta telibe, majd Beridze került nagy helyzetbe, ekkor pedig Szappanos mentett lábbal.

A Kövesd egészen a 75. percig tudta tartani az előnyét, ekkor azonban Tallo kiugratásából Perosevics három ember között lőtte ki nagyon pontosan a bal alsó sarkot.

A rendes játékidő utolsó tíz perce egyértelműen a kövesdieké volt, Rui Pedro egy nagy és egy kisebb helyzetet is elhibázott, majd a 86. percben Besirovics átadásából Jurina ajtó-ablak helyzetben a stadionból is kirúgta a labdát, így 90 perc elteltével maradt az 1-1, azaz jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első 15 percében mindkét kapu előtt adódott kisebb helyzet, a csapatok láthatóan nem a tizenegyesekre apelláltak. Ahogy az első negyedórában az Újpest, úgy a másodikban a Mezőkövesd volt az aktívabb,

ennek ellenére a 114. percben Szappanosnak kellett a léc fölé tolnia Antonov remek lövését.

Ahogy a 119. percben is magabiztos volt, ekkor Perosevics 20 méteres szabadrúgását védte.

Ez pedig azt jelentette, hogy jöhettek a tizenegyesek. Az Újpest kezdett, az első párban Perosevics belőtte, Vojtus lövését viszont megfogta Pajovics (1-0). A második párban Szakály Péter és Rui Pedro is magabiztosan lőtt a kapuba (2-1). A harmadik körben Mitrovics és Vajda is eredményes volt (3-2), ahogy Antonov és Jurina is (4-3). Kasztrati volt az újpestiek ötödik rúgója, ha belövi, továbbjutnak a lila-fehérek, a koszovói gyenge lövését, azonban kivédte Szappanos, Martics pedig kiegyenlített (4-4). Öt pár után még élesebb lett a párharc, ami nem zavarta meg Stieber Zoltánt, a rutinos válogatott szélső könyörtelen volt, ami talán Besirovicsot is elbizonytalanította, a kövesdi támadó lövését ugyanis szó szerint megfogta a Pajovics – így az Újpest 5-4-re nyerte a tizenegyespárbajt, és bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe.

Eredmény, Magyar Kupa, negyeddöntő:
Újpest FC–Mezőkövesd-Zsóry FC 1-1, tizenegyesekkel 5-4 (0-1, 1-1)
gól: Perosevics 75., ill. Vadnai D. 34.

A negyeddöntő további párosításai: MOL Fehérvár–Budafok (03.10., 14.30), Kisvárda–ZTE (03.10., 15.00) és DVSC–MTK (03.10., 17.30). Az elődöntők sorsolását később rendezik.