Vágólapra másolva!
David Alaba Yussuf Poulsen ellen. Robert Lewandowski Willi Orban és Gulácsi Péter ellen. Az előbbi párharc szereplői szerdán találkoztak az osztrák-dán vb-selejtezőn, az utóbbié múlt csütörtökön Budapesten a magyar-lengyelen. Az előbbi szombaton megismétlődhet klubszinten, az utóbbi biztos, hogy nem. És lehet, hogy ez dönt a Bundesliga jelenlegi másodikjának és listavezetőjének lipcsei mérkőzésén? És lehet, hogy ez dönti el a német bajnoki címet is?

Ha mindkét csapat a teljes keretéből választhatná ki a kezdő tizenegyét, ha minden pályára lépő játékos pihent és egészséges lenne, ha mindkét gárda ideálisan készülhetett volna a bajnokságra, ha nem ismernénk a koronavírus kifejezést, akkor 70-80%-os biztonsággal azt lehetne mondani, hogy a Bayern München szombat estére gyakorlatilag bebiztosítja az újabb bajnoki címét. Ám a felsorolt dolgok közül semmi nem valósul meg jelenleg, így képtelenség tippelni a szezon legfontosabb meccsének kimenetelére a Bundesligában.

Jön a nagy meccs:

Amibe ezek a bizonytalansági tényezők nem szólnak bele, az a múlt. A RasenBallsport rövidítésével megegyező monogrammal rendelkező energiaitalt gyártó cég még azt sem tudta Németország melyik pontján hoz létre focicsapatot, amikor a Bayern München már 21 bajnoki címmel, 14 Német Kupa diadallal rendelkezett, négyszer nyerte meg a BEK/BL-t, és akkor még csak a legnagyobb sikerei kerültek szóba.

Amikor a Bayern 2013 tavaszán mindenkit ámulatba ejtő produkcióval söpörte be ötödször a BL-serleget, a Leipzig a negyedosztályt jelentő Regionalligát nyerte meg.

A mai napig ez az egyetlen első hely, melyet elkönyvelhet. Ugyanis a Bundesliga 3-ból 2014-ben és a Bundesliga 2-ből 2016-ban második helyről lépett felsőbb osztályba. Azóta szerepel a Bayernnel azonos ligában. Ez kilenc bajnoki találkozót jelent. Ebből négyet nyert a bajor, egyet a szász alakulat, és négy lett döntetlen. Továbbá 2017-ben a Német Kupa második fordulójában győzte le a rekordbajnok fiatal riválisát, egy kiírással később pedig a döntőben. Ám a kettejük közeledését jelenti, hogy az utóbbi négy bajnoki találkozójuk végződött döntetlennel. Ebből is ki lehet indulni az esélyek latolgatásakor, de nem biztos, hogy ez elvezet valahová.

Amit a szombat esti kezdősípszó előtt egészen biztosan tudunk a két csapat múltján kívül, hogy

a Leipzigben sérülése miatt még mindig nem tud bemutatkozni Szoboszlai Dominik.

Továbbá nem játszhat öt sárga lapért kapott eltiltása miatt Kevin Kampl, a karanténban lévő Marcel Halstenberg és a Bundesliga egyik legjobban támadó szélsőhátvédje, Angelino.

Halstenbergnek és Angelinónak (3) is marad a tévé nyújtotta meccsélmény Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Guido Kirchner

A túloldalon a Bundesliga másik legjobban támadó szélsőhátvédje, Alphonso Davies kiállítás miatt hagyja ki a mérkőzést, a világbajnok védő, Jerome Boateng pedig öt sárga kártyája miatt.

A Bayern legnagyobb hiányzója természetesen Robert Lewandowski lesz, aki több mint egy éve a legjobb formában lévő labdarúgó a világon.

Az ő hiánya mellett már fel sem tűnik senkinek, hogy Tolisso és Costa is sérült a támadók közül. Ellenben nagyon fel fog tűnni a védelemben, ha Daviesen és Boatengen kívül Nicklas Süle sem fog szerepelni. Neki sérülés miatt haza kellett utaznia a német válogatottól, valószínűleg valamilyen állapotban ott lesz a kezdőben, de kizárt, hogy a tőle elvárható szinten végig tudja játszani a rangadót.

A biztos hiányzókat kiszedve az összeállításokból a két csapat nagyjából azonos játékerőt képvisel. A Bayernben akár Gnabry, akár Choupo-Moting, akár Müller játszik Lewandowski helyén, akár a Löw-féle csatárnélküli szisztémával próbálkozik, az fényévnyire lesz a megszokott csatárjátékától. Ráadásul nem is lesz kit behozni ebbe a csapatrészbe, mert az itt bevethető játékosokból csak a 18 éves Musiala ül majd a padon, és Choupo-Moting, ha nem kezd. A védekező szakemberek közül is csak Javi Martinez képvisel majd minőséget a cserék közül, vagyis a Bayernnek ezt a rangadót maximum 14 emberrel kell lehoznia.

Lewandowski (jobbra) le, Choupo-Moting be: nem ugyanaz a minőség Forrás: AFP/Andreas Gebert

Esetleges vereség esetén pedig majd vitatkozhatnak a müncheni csapat szurkolói (de még a vezetői is), hogy mekkora a sportigazgató,Haszan Szalihamidzsics felelőssége ebben, hiszen ő rakta össze a keretet. Ő hozott Sarr, Roca, Costa, Chuopo-Moting szintű focistákat a 13-14 kulcsember mögé. Pont az év legfontosabb Bundesliga találkozóján kell(ene) ezeknek a játékosoknak húzóemberré előlépni.

A Leipzig a 60. perctől biztos, hogy jobban fog kinézni, mint a címvédő. Mert az esetleg elfáradó Sabitzer, Adams, Haidara, Olmo, Forsberg helyére be tudja küldeni Kluivertet, Hwangot, Poulsent, Sörlothot és Samardzicot. Vagy kezdhet az utóbbiakkal, és behozhatja helyettük az előbbieket.

Az öt csere most a lipcsei gárdának segít.

Az elmúlt napok európai roadshow-jában nagyon sokan érintettek voltak a két csapat tagjai közül. Három válogatott vb-selejtező, minimum négy repülőút, szállodába be, szállodából ki, stadionok, tesztek, harcias ellenfelek. Az utóbbinak esett áldozatául Robert Lewandowski Andorra ellen. A kezdőcsapatban számításba kerülő egészséges társai közül négyen (Kimmich, Goretzka, Sané és Gnabry) a német válogatott mindhárom találkozóján játszott. A szerdai, Észak-Macedonia elleni történelmi vereség során végig pályán voltak. Ez azért is különleges, mert az utóbbi kettő ritkán játszik végig egy mérkőzést, de most a szuperrangadó előtt Joachim Löwnek sikerült őket „csapágyasra járatni". Ezt majd valószínűleg külön is megköszöni neki egykori munkatársa, Hansi Flick. Észak-Macedóniát talán a Bundesliga 2 válogatottjának is meg kellett volna vernie, a vereséghez meg különösen nem kellett volna a négy világsztár.

Leon Goretzka (18) és Joshua Kimmich (középen) lelki és fizikai állapotának aligha tett jót a szerdai vereség Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Ralf Ibing

Legalább Manuel Neuer pihenőt kapott azon a találkozón, a tinédzser Musiala viszont csereként ezen is szóhoz jutott. David Alaba az osztrákok mindhárom meccsén szerepelt, végig ott volt a francia válogatottnál Benjamin Pavard, Lucas Hernandez és Kingsley Coman. Ráadásul a franciák előbb Kazahsztánba utaztak, majd Boszniába. Az egykori MALÉV kilométergyűjtő könyvecskéjében már egy fél szabadjegy összejött volna nekik az elmúlt másfél hétben. Ezen a téren a Bayern utazó nagykövete Alphonso Davies volt, aki a kanadai válogatott tagjaként játszott Bermuda és a Kajmán-szigetek legjobbjai ellen.

Neki van ideje kipihenni a fáradalmait, mert eltiltás miatt legközelebb a PSG ellen lép pályára.

Várhatóan a müncheni kezdőcsapatban egyetlen játékos lesz csak, aki nem volt európai turnén az elmúlt napokban: a német válogatottból érthetetlen módon kitett Thomas Müller. Erre mondhatják a listavezető szurkolói: van jó minden rosszban.

A házigazda játékosai sem együtt készültek az elmúlt napokban életük egyik legfontosabb találkozójára. Gulácsi Péter egy mérkőzést játszott a magyar válogatottban, Willi Orbán kettőt. Marcel Sabitzer az osztrák válogatottban Alaba mellett küzdött. Szerdán pl. a dán válogatott ellen, melyben ott volt Yussuf Poulsen, aki korábban megjárta Izraelt is. A spanyol armada oszlopos tagja Daniel Olmo két találkozón is gólt lőtt, Tbilisziben a hosszabbításban három pontot érőt. Neki is szépen gyűltek volna a kilométerek a törzsutas kiskönyvben, akárcsak Alexander Sörlothnak, aki járt Gibraltáron, Montenegróban (itt győztes gólt szerzett) és harcolt a törökök ellen Norvégia csapatában. Emil Forsberg játszott Koszovóban, és otthon Georgia ellen, szerencséjére a svéd válogatott ezen a héten szabadnapos volt. Lukas Klostermann a németek két győztes meccsén végig szerepelt, az Észak-Macedónia elleni szégyent a padról nézhette végig.

Gulácsi Péter és Willi Orbán, az RB Leipzig magyar válogatott játékosai Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Flickhez hasonlóan Julian Nagelsmann sem ezen a héten gyakoroltatta be szuperrangadóra nyerő taktikát. Ám ő ha fáradtan is, de hadra foghatóan kapta vissza minden emberét. Most Hansi Flicknek van több gondja, ahogy nyilatkozta, elő kell venni a B tervet. Kérdés, hogy az mire lesz elég Lipcsében? A Bayern ha nem is könnyen, de kimászott abból a gödörből, amelyben a klub-vb környékén volt. Két egymást követő szabad szerdának köszönhetően összeszedte magát, és már-már úgy teljesített, ahogy a tavalyi szezon második felében.

Most azonban mindent átírhat Lewandowski kiválása. És az eddig felhúzott építmény másfél hét alatt rádőlhet a csapatra.

Mert ha a következő négy meccséből egyet sem tud megnyerni (ez előfordulhat) akkor kieshet a Bajnokok Ligájából és hátrányba kerülhet a bajnokságban. A Leipzig pedig erre vár!

Mindenesetre a Bayern mindenható ura, a mindig igazi úriemberként viselkedő, Karl-Heinz Rummenigge is szólt néhány szót a szuperrangadó előtt. És ezt értékelhetjük pszichológiai hadviselésnek is. Ugyanis véleménye szerint lehet, hogy az idén az RB Leipzig nyeri a Bundesligát, ám most még nem nevezhető Németország második legjobb csapatának sem. A legjobb csapat személye számára nem képezi vita tárgyát.