A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Pep Guardiola tíz évvel ezelőtt nyerte meg a Bajnokok Ligáját az FC Barcelona edzőjeként, amikor a katalán csapat 3:1-re legyőzte a Manchester Unitedet a Wembley Stadionban. A katalán edző utána a rekordbajnok Bayern Münchennél is eltöltött három többé-kevésbé sikeresnek nevezhető szezont, majd a Manchester City csapatával nyert két angol bajnoki címet. Ám ténykedése Angliában bármennyire is sikeres, a Bajnokok Ligájában tíz éve nem tudott nyerni. Most a PSG ellen játszanak az elődöntőben, azaz az elmúlt szezonok negyeddöntős kiesései után új esélyt kap a spanyol edző.

Pep Guardiola játékosként 13 éves korától egészen 30 éves koráig Barcelonában futballozott. Alig múlt 20 éves, amikor már a katalánok első csapatában olyan focisták mellett szerezhetett tapasztalatokat, mint Miguel Nadal, Michael Laudrup, Ion Andoni Goikoetxea, vagy Hriszto Sztoicskov. A 18 éves fiatal játékos egy barátságos meccsen mutatkozott be a Barcelona színeiben, ahol az első csapat edzője,

a holland Johan Cruyff azt mondta róla, hogy lassabb, mint a nagyanyám.

Pár héttel a 20. születésnapja előtt Cruyff már az első csapatba nevezte a fiatal srácot.

Guardiola szabadrúgást végez el a Real Madrid ellen Forrás: AFP/Christophe Simon

Guardiola ekkoriban annyira imádta a kosárlabdázó Michael Jordant és a francia focistát, Michael Platinit, hogy még cikkeket is írt róluk. Az egyik meg is jelent az El Pais nevű lapban. Sőt, a 2006-os vb alatt több meccselemzést is megjelentetett tőle a spanyol lap.

– mesélte róla Louis Van Gaal, aki a Barcelona edzője volt a 90-es évek végén. Harmincéves korában Guardiola eligazolt az olasz Brescia csapatába. A Barcelona elnöke, Joan Gaspart nem nagyon marasztalta őt, pedig Guardiola tagja volt annak az álomcsapatnak, amely Johan Cruyff vezetésével 1992-ben BEK-et nyert. Érdekes adat,

hogy Guardiola első BEK- és utolsó BL-győzelme is az angol Wembley-stadionban született.

A különbség csak az, hogy az előbbit játékosként, az utóbbit pedig már a Barcelona edzőjeként nyerte.

– nyilatkozta róla a Barcelona híres utánpótlás-akadémiájának, a La Masiának edzője, Albert Benaiges. Az idős edző olyan tehetségeket fedezett fel, mint Amor, Ferrer, Xavi, Iniesta, és természetesen Guardiola.

Az első BL-siker

Visszavonulása után nem sokkal a Barcelona B csapatának élére nevezték ki 2007. július 1-én.

– mondta el Pep Guardiola a kinevezésekor.

Samuel Eto'onak magyaráz a pálya széléről a katalán edző Forrás: AFP/ImageForum/Josep Lago

Guardiola egész pályafutása alatt Johan Cruyff játékfilozófiájának szellemében készítette fel csapatait a meccsekre:

gyorsan és sallangmentesen játszani, birtokolni a labdát, és azonnal visszaszerezni, ha elvesztették.

A 70-es években Rinus Michels, majd később Johan Cruyff találta ki a pozíciós játék alapjait, amit Pep Guardiola továbbfejlesztett a Barcelona, majd a Manchester City edzőjeként. Hansi Flick, a Bayern München, és Thomas Tuchel, a Chelsea edzője is használja azokat az alapelveket a játékszervezésben, amit évtizedekkel ezelőtt a két holland zseni kitalált.

Az FC Barcelona egy megújult kerettel vágott neki a 2008/2009-es Bajnokok Ligája szezonnak,

ahol Lionel Messi huszonegy évesen már a sorozat gólkirálya lett 9 találattal.

Ekkor már nem volt a csapat tagja a brazil Ronaldinho és Deco sem. Guardiola tudta, hogy a klubnak meg kell válnia a két kicsapongó életvitelű focistától, mielőtt a fiatal argentin zsenire rossz hatással lennének.

Neki lett igaza, mivel a Barcelona a tizenhárom meccsen csupán egy vereséget szenvedett, és megnyerte a Bajnokok Ligáját. A katalán klub a Lyon, a Bayern München és a Chelsea csapatain keresztül bejutott a döntőbe, ahol a Barcelona két góllal nyert Alex Ferguson Manchester Unitedje ellen.

Pep Guardiolának nagyon sokat köszönhet Lionel Messi Forrás: AFP/Lluis Gene

Pep Guardiola újabb BL-sikerére csak két évet kellett várni:

a spanyol edző a világ talán legszebben játszó csapatát vezette újra Bajnokok Ligája-győzelemig a 2010/2011-es döntőben.

Guardiola negyvenévesen a gyerekkori szeretett klubja edzőjeként megnyerte a Bajnokok Ligáját a Wembley Stadionban a Manchester United ellen. A döntőt egyébként Kassai Viktor vezette.

Egyedül csak José Mourinho elszánt Intere tudta megállítani őket a 2009/2010-es szezon elődöntőjében, de még így is sokan úgy gondolják,

hogy az a csapat három szezon alatt kitörölhetetlen emlékeket hagyott minden futballszurkolóban.

Pep Guardiolát dobálják az égbe a Barca-játékosok Forrás: AFP/Glyn Kirk

A következő idényben az elődöntőig meneteltek Guardioláék, de ott a Chelsea csapatán nem tudtak túljutni.

A Bayern kedvéért németül is megtanult

Pep Guardiola a négyéves barcelonai edzősége alatt nagyon elfáradt, így a katalán edző egy szezont csak a pihenésre szánt, New Yorkba költözött. A BL-győztes Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics időközben szó szerint rajongott Guardioláért, és szerette volna, hogy a londoni klub edzője legyen. A Chelsea egyik belső forrása szerint Abramovicsnak nagyon tetszett a Guardiola vezette Barcelona játékstílusa, mivel egyszerre volt stílusos és sikeres.

– nyilatkozta Guardiola a 2013-as Szuperkupa-döntő előtt. Valószínűleg érdekelte volna a Chelsea ajánlata, de Guardiola tartott attól, hogy ha rövid időn belül nem szerepel vele jól a csapat, akkor Abramovics egyből lapátra teszi. Guardiola a hosszabb időszakok alatt formálta át a csapatok játékát, és tette eredményessé.

Ezt a fajta szabadságot Londonban nem érezte volna biztosítottnak.

A 2012/2013-as szezonban semmi más nem csinált, csak németül tanult, illetve a Bundesliga meccseit tanulmányozta. Végül Németországba, a Bayern München csapatához igazolt.

– mondta el Guardiola a müncheni éveiről. A katalán szakember 2013-ban nem kisebb feladatot kapott, mint továbbfejleszteni a Jupp Heynckes által csúcsra járatott, 2013-ban triplázó Bayern Münchent.

Pep Guardiola a Bayern sorozatban szerzett negyedik bajnoki címét ünnepli Forrás: AFP/Christof Stache

A spanyol edző a Bayern csapatával a BL-elődöntőig jutott, és idegenben csupán egy góllal kapott ki a Cristiano Ronaldo vezette Real Madridtól. A visszavágón azonban

a Real Madrid kegyetlenül gyors kontrajátéka teljesen meglepte a hazai pályán játszó Bayern Münchent, és 4-0-s vereséget szenvedett Guardiola csapata.

Sokan a tiki-taka haláláról beszéltek, de csak annyi történt, hogy Ancelotti kontrajátékot játszó csapata rá tudta erőltetni a labdabirtoklásra építő, a heynckesi időkben alkalmazott felállást játszó Bayern Münchenre.

A 2014-15-ös szezonban Pep Guardiola második éve irányította a bajorokat. A sérülésekkel bajlódó Bayern a Bundesligát magabiztosan megnyerte, ám a következő európai fellépésen az elődöntőben nem tudott megbirkózni a Messi-Suárez-Neymar szupertrióval felálló Barcelonával.

Frank Ribery sokat volt sérült Guardiola edzősége alatt Forrás: Anadolu Agency via AFP/Joerg Koch

Guardiola harmadik BL-szezonjában sem sikerült bejuttatnia a döntőbe a csapatát. A minimális kockázatot vállaló Atletico Madrid egy idegenben rúgott góllal kivívta a döntőbe jutást, ahol Diego Simeone csapata már másodszor vesztett a városi rivális Real Madrid ellen az évtizedben.

Guardiola három év alatt három BL-elődöntőbe vitte be a Bayern München csapatát.

A német bajnokságban mindent megnyertek, de a hőn áhított nemzetközi kupasiker nem jött össze. A BL-elődöntők száma 2009 óta néhány nagyobb csapatnál: Real Madrid (9), Bayern München (8), Barcelona (7) vs. Chelsea (4), Manchester United (2), Liverpool (2), Manchester City (2).

Történelmi bajnoki cím, kudarcok a BL-ben

A katalán edző korábbi nyilatkozatához hűen Angliába igazolt. A Manchester City csapatával karrierje leggyengébb szezonját produkálta Pep Guardiola,

mivel a City összesen három győzelmet tudott szerezni a 2016/2017-es Bajnokok Ligája-idényben.

A manchesteri csapatnak valahogy mégis sikerült túlélnie a csoportkört, de a legjobb 16 között a Monaco idegenben rúgott több góllal kiejtette az angol csapatot. Az oda-visszavágón összesen 12 gól született.

– mesélte Guardiola az első Manchester Citynél töltött szezonjáról. Az edző hitt abban, hogy sikerekre vezetheti a klubot.

Jose Mourinhóval sok nagy csatát vívott Guardiola Forrás: AFP/Oli Scarff

A második szezonjában a csapat összes szélsőhátvédjét lecserélte. Guardiola két fontos játékosa, a belga Kevin De Bruyne, és a spanyol David Silva közben óriási szabadságot kapott a pályán. A spanyol edző Kevin De Bruynét 4-3-3-as felállásában egyfajta „szabad nyolcasként" játszatta, ahol egyszerre tud támadó és védekező középpályás, vagy akár csatár lenni. Guardiola a tavalyi szezonban találta meg a végleges pozícióját a belga válogatott játékosnak, és Kevin De Bruyne ezt 20 gólpasszal hálálta meg, amivel beállította Thierry Henry rekordját a Premier League-ben.

A City az első húsz bajnoki meccséből tizenkilencet nyert meg.

Ennek ellenére áprilisban a Liverpool 5-1-es összesítéssel búcsúztatta a manchesteri csapatot a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A Liverpool mindig óriási tempóban kezdte a meccseket, és ez gondot okozott a Citynek.

Guardiola csapata mindig menet közben tudott felgyorsulni, miután a labdabirtokolással kellően elfárasztotta az ellenfeleket,

ezt Jürgen Klopp csapata nem engedte.

A Manchester City a 2017/2018-as bajnoki szezonban száz pontot szerzett, ezzel megdöntve a Premier League pontrekordját. A győzelmek (32), a gólok (106), a gólkülönbség (+79) listáján is az első helyre lépett a PL történelmi ranglistáján.

Kevin De Bruyne a City és Guardiola legfontosabb játékosa Forrás: AFP/Ian Kington

A 2018/2019-es BL-idényben a Tottenham állította meg a Manchester Cityt. Guardiola csapata egy hétgólos visszavágón esett ki Mauricio Pochettino gárdája ellen, akik jobb idegenbeli gólkülönbségük miatt jutottak tovább az elődöntőbe. A két edző ismét találkozik az idei BL-elődöntőben, amely Guardiola karrierjének egyik legfontosabb mérkőzése lehet.

A Bajnokok Ligája győztesei 2009 óta: Barcelona 3, Real Madrid 4, Bayern München 2 Internazionale 1, Liverpool 1, Chelsea 1.

A koronavírus miatti kényszerszünet előtt a 2019/2020-as BL-szezonban a Manchester City idegenben verte meg a Real Madridot a legjobb tizenhat között, hogy aztán a szünet utáni visszavágón kettős győzelemmel jusson tovább. A Lyon elleni negyeddöntős vereség alkalmával a Citynek egyértelműen megvoltak a helyzetei, amikkel túljuthattak volna a francia csapaton, de azokat képtelen voltak kihasználni. Guardiola taktikai hibát követett el, mivel túlbiztosította a középpályáját, és csak két támadó volt a pályán.

Az előző két szezonban a Manchester City 76 meccset játszott, és ebből csupán hatot vesztett el.

Mauricio Pochettinóval a BL-elődöntőben újra találkoznak Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A Manchester United elleni vesztes meccsig Pep Guardiola csapata 21 meccset nyert meg zsinórban a Premier League-ben. Életének talán legfontosabb szakaszát éli most meg a Manchester Citynél a katalán szakember. Guardiola szerint az is nagyon fontos volt a korábbi csapatainál, hogy jobban megismerje a játékosokat. Ez egyedül a Bayern Münchennél nem működött korábban, pedig a bajorok csapatkapitánya, Phillip Lahm győzködte őt, hogy hosszabbítsa meg a lejáró szerződését.

– nyilatkozta pár hónapja Pep Guardiola. Guardiola 15 trófeát nyert, mióta elhagyta a Barcelona csapatát.

A spanyol klubnál egyébként 14 címet gyűjtött be.

Pep Guardiola a FA-Kupa trófeával pózol Forrás: AFP/Glyn Kirk

Egy pár évvel korábbi interjújában Guardiola elárulta,

hogy a következő nagy lépés a fociban a kapusok szerepének megnövekedése lesz a labdakihozatalokban.

A City csapatában jó példa erre a brazil Ederson, aki a kapujából kimozdulva sokszor lép feljebb szinte a védősorba a csapattársaihoz. Guardiolára az elkövetkező két és fél évben több feladat is vár: újjá kell építenie a csapatot a védelemtől a támadósorig, erősítenie kell a védelmen, javítani kell a csapat helyzetkihasználásán, pótolnia kell Fernandinhót, David Silvát és Kun Agüerót is.

Pep Guardiola csapata vezeti az angol bajnokságot, de a katalán edző szeme előtt egy másik cél is régóta lebeghet:

a tíz évvel ezelőtti BL-győzelem után újra megnyerni a csapatával a Bajnokok Ligáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!