A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Amikor 1903-ban a Ferencváros az első bajnoki címét ünnepelte a Bayer 04 Leverkusent (mint a nevében szereplő dátum is jelzi) még meg sem alapították. Amikor 1979-ben az első évét kezdte a német élvonalban, akkor a magyar csapat már 22-szeres bajnok volt. Amikor 1988-ban egyetlen nemzetközi sikerét elérte, akkor a Ferencváros már 23 éve elmondhatta magáról, hogy ugyanebben a sorozatban, a mai Európa-liga elődjében már a csúcsra ért.

1903 telén egy Wilhelm Hausschild nevű úriember, akit Ruhr-vidéki Minarik Edének lehetne aposztrofálni, tollat ragadott, és levelet írt. A címzett a Friedrich Bayer & Co nagyvállalat volt, és egy segítséget kért benne egy sportegyesület létrehozásához. A levelet rajta kívül 170 sportolni vágyó fiatal is aláírta, és elérte a célját. A már akkor is vegyipari óriás segítségével 1904. július 1-én megalakult TuS 04, melyben leginkább mindenki focizni szeretett volna, ám az elnökség a kevesebb feltételeket igénylő tornát favorizálta. Végül háromévnyi győzködés után 1907. március 31-én a Wiesdorfer Hof étteremben alakult meg a klubon belül a focicsapat.

23 lelkes sportoló, és 4 szimpatizáns volt ott a csapatalapítással egybekötött sörözésen, és még abban az évben, augusztusban lejátszotta a baráti társaság az első hivatalos meccsét a Ballspielverein Manfort ellen.

A Bayer gyár labdát kedvelő dolgozói egyre eredményesebben kergették azt, sajnos a gyors emelkedést egy időre megszakította az I. világháború. A békekötést követően a dolgozók munka után egy stadiont is összebarkácsoltak maguknak. Ám a német sporthivatal kőagyú illetékesei nem nézték jó szemmel, hogy egy tornaklubon belül egyesek labdát rúgnak, így 1923-ban a focisták kiváltak az anyaegyesületből. Azóta létezik a Fußballverein 04 Leverkusen, majd ez a név néhány évvel később Sportvereinigung Bayer 04 Leverkusenre változott.

A Bayer Leverkusen 1923-as csapata Forrás: Bayer 04 Leverkusen/Twitter

A kisebb sikerek sorban érkeztek. Velük jöttek az érdeklődők is, így a társulat lassan kinőtte az otthonát. Először 1932-ben költözött, majd 1956-ban a vezetőség rátalált arra a helyre, ahol a mai modern stadion is pompázik. 1956. április 23-án a klub akkori elnöke, Dr. Fritz Jacobi ásót ragadott, és ő kezdte el a földmunkákat a létesítmény építésénél.

A klub óriási balszerencséje az, hogy földrajzilag Európa legsűrűbben lakott területén, a Ruhr-vidéken van. Abban a térségben a sok gyár és bánya miatt a kemény fizikai munkát végzők elsőszámú kikapcsolódása a sportolás volt. A városka eleve a nagy Kölnhöz tapad, de 80-100 km-es környezetében rengeteg óriás klubnak helyet adó település található. A teljesség igénye nélkül: Dortmund, Bochum, Gelsenkirchen, Duisburg, Düsseldorf, Mönchengladbach, Krefeld. Sokáig képtelen volt kiemelkedni közülük, és a Bundesliga 1963-as alapításakor a helyek területi elven történő elosztása során „nem rúgott labdába".

Rengeteg gyárépület van a Ruhr-vidéken Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Dpa

A játékosai viszont egyre hatékonyabban rúgtak labdába, ám a felemelkedés záloga nem egy focista, vagy egy edző lett, hanem egy akkor még 28 éves, vagyis focistakorban lévő, ám sportemberre távolról sem emlékeztető menedzser lett: Reiner Calmund. Ám a kicsit sem sportos külső zseniális szervezőt takart. 1976-ban érkezett Leverkusenbe, és 28 éves munkálkodása során a sarkaiból forgatta ki a világot ott.

1979-ben a Bayer 04 bemutatkozott a legjobbak között, és azóta is folyamatosan ott szerepel. Náluk régebben csak a Bayern München van a német élvonalban.

A Calmund által sínre tett Leverkusen előbb stabilizálta a helyét a Bundesligában, majd 1988-ban megnyerte az UEFA Kupát. A nemzetközi szinten akkor még kis csapatnak minősülő gárda a döntőig vezető úton kiütötte az Austria Wient, a Toulouse-t, a Feyenoordot, a Barcelonát, a Brement. Egyik párharcban sem a Leverkusen volt az esélyes, de különösen a nagy Barca elleni továbbjutás volt szenzáció, hisz' ott más sztárok mellett Gary Lineker és a később éppen a Leverkusenbe igazoló Bernd Schuster is játszott. Mégis a Bayer ment tovább, és a döntőben a kisebbik barcelonai csapat, az Espanyol ellen szurkolói már a kupagyőzelemről álmodtak, de az első találkozón (akkor még kétmeccses volt az UEFA Kupa fináléja) idegenben elszenvedett 3-0-s vereség után ez már reménytelennek tűnt. Ekkor mondta a csapat játékosa, Christian Schreier: „Mindent megteszünk majd a visszavágón, de az, hogy megfordítsuk az eredményt, legalább annyira elképzelhetetlen, mint egy napon ünnepelni a húsvétot, a karácsonyt és az újévet."

Ezzel, és az ehhez hasonló nyilatkozatokkal sikerült kiénekelni a sajtot az Espanyol szájából, pedig még a szünetben is 0-0 volt. 90 perc után viszont már 3-0, és a 11-eseket a németek rúgták jobban. A Leverkusen az első csapat lett a történelemben, mely úgy hódította el az UEFA Kupát, hogy hazájában még semmit sem nyert. Akkor még nem titulálták őket örök vesztesnek.

Reiner Calmund, a Leverkusen legendás menedzsere Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Achim Scheidemann

Amikor 1994 őszén Magyarországon játszott, akkor sem. A dörzsölt Calmund mindenkinél gyorsabban tudta kihasználni a német egyesítés kínálta lehetőségeket, és az 1989 őszi határnyitás után néhány nappal lecsapott az NDK legjobb focistái közül kettőre, Ulf Kirstenre és Andreas Thomra. Előbbi háromszor lett a Bundesliga gólkirálya, utóbbi szerepelt az 1992-es Eb-n a német válogatottban. Egyikük sem játszott viszont a kispesti stadionban azon az 1994 őszi találkozón, melyet az UEFA Kupában rendeztek. A délutáni meccsen a kilátogatók mégis csodát láttak: a német labdarúgás történetének egyik legnagyobb zsenije, Bernd Schuster olyan előadást produkált, amilyet csak a legnagyobbak tudnak. Alig mozdult el a középkörből, mégis minden labdát úgy vonzott magához, mint mágnes a vasat. Kevés külföldi focistától láttunk ilyen mutatványt hazánkban. Elképesztő teljesítményének köszönhetően a Leverkusen 2-0-ra nyert a Honvéd ellen, a visszavágón meg 5-0-ra. Azon a mérkőzésen Kirsten mesterhármast szerzett.

Tudatos munkával olyan csapat épült fel a világhírű, ekkor már kizárólag a gyógyszergyártásáról ismert városméretű üzem mellett, mely a legnagyobbak közé emelkedett. 2002-ben Bajnokok Ligája-döntőt vívott. A nagy Real Madrid ellen uralta a mérkőzést, de csak egy gólt lőtt, viszont kapott kettőt. Azokban az időkben ő adta a német válogatott kulcsembereinek a felét. Ám éppen az említett évben ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligáján kívül a Német Kupában és a Bundesligában is.

Ekkor ragasztották rá a Lúzerkusen gúnynevet.

Hat év alatt négyszer lett második a bajnokságban, és története során háromszor elbukott a honi kupa fináléjában. Szerencséjére az UEFA Kupa-győzelem mellett 1993-ban elhódította a Német Kupát, így legalább van egy győzelme otthon is.

Michael Ballack volt a 2002-es Leverkusen legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Damien Meyer

Ám leginkább a „picit lemaradtunk" a jellemző rá. Nem véletlenül a gárdát 2004-ig formáló Reiner Calmund egy-két ironikus megjegyzéssel is bevonult a sporttörténelembe. A Bayern Münchennél tett évenkénti vizitről pl. így beszélt:

„Mi a Bayern elleni mérkőzéseinken már akkor elveszítjük, amikor a buszunk ráfordul az Olimpiai Stadionhoz vezető útra."

Ha majd egyszer megszavaztatják minden idők legnépszerűbb Bundesliga-szereplőjét, ez a 150-160 kilós versenysúllyal rendelkező ember biztos, hogy az élvonalban lesz. A német tv-sek imádták, ha fel kellett dobni a műsort, rá mindig lehetett számítani. A 60. születésnapjára azt az ajándékot kapta az egyébként dúsgazdag üzletember, hogy két percig bármiről beszélhetett a tv-ben. Könyvet is írt, „A kalória soha nem egyedül jön" címmel, melyben egyéb szórakoztató sztorik mellett elmeséli, hogy gyerekkorában annyira vékony volt, hogy állandóan hizlalni akarták. Öreg korára a könyvében megállapította, hogy „az a baj, hogy a kalóriák soha nem egyedül jönnek, hanem csomagban". llyen fickó az, akinek a Bayer04 gyakorlatilag mindent köszönhetett története során. Ha ma valaki meglátja a leverkuseni stadionban, nem biztos, hogy megismeri. Ugyanis tavaly, 72 évesen és 172 kilósan befeküdt egy speciális kezelésre egy klinikára, és onnan 100 kilóval könnyebben távozott. Ma már nincs szerepe a csapatnál, bár a fogyókúrája során mindig Bayer Leverkusen mezben lehetett látni.

A Leverkusen Reiner Calmund nélkül nem ugyanaz, mint vele volt. Bár a „nehézsúlyú menedzser" olyan alapokra helyezte, melyre lehet építkezni. A 2002-es BL-döntő óta csak négyszer nem tudta kiharcolni a nemzetközi kupában való indulás lehetőségét.

Kérdés, hogy az ebben az évtizedben a BL-hez szokott csapat mennyire veszi komolyan az Európa-liga csoportkörét. Ha esetleg tartalékjait szerepelteti, akkor akár még a Ferencváros is meglepheti. Ám motivált legjobbjaival szemben az egész mezőnyben kevés gárdának lenne esélye.

Patrik Schick az Európa-bajnokságon megmutatta, hogy életveszélyes támadó Forrás: AFP/Ina Fassbender

A támadó részlege különösen jó, és eredményes. A Bundesligában négy meccsen 12 gólt szerzett. Itt található az Eb egyik legjobb játékosa, a cseh Patrik Schick, a brazil olimpiai bajnok Paulinho, továbbá a német U21-es Európa-bajnok, Florian Wirtz. Elrettentésül talán elég is ennyi. Nem kell megemlíteni, hogy a keret tagja az a Karim Bellarabi aki 2014-ben a vb-diadalt követő hónapokban a legjobb német játékos volt, vagy az az argentin Lucas Alario, aki 100 Bundesliga-találkozón 36-szor tudott eredményes lenni. Talán védekezésben lehet zavarba hozni, mert a finn válogatott kapus, Lukas Hradeczky néha hajmeresztő hibákat tud csinálni, míg bármelyik kettő játszik a Tah-Tapsoba-Kossounou belső trióból, az megzavarható gyors támadással. A középpályát sokszor üresen hagyja a csapat, de ez leginkább a Bundesliga-ellenfelekkel szemben igaz. Nem biztos, hogy a belső védők, és az előttük játszó Andrich-Demirbay-Baumgartlinger hármasból éppen szereplők nem állítják meg már idejekorán egy Magyarországról érkezett csapat támadáskísérletét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!