A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Hihetetlen meglepetés: Madridban kapott ki a Real a BL újonca ellen

Madrid, 2021. szeptember 28. Eduardo Camavinga, a Real Madrid játékosa a földön a labdarúgó Bajnokok Ligája D csoportjának második fordulójában játszott Real Madrid - Sheriff Tiraspol mérkőzésen a madridi Santiago Bernabeu stadionban 2021. szeptember 28-án. MTI/EPA-EFE/Juanjo Martin
Vágólapra másolva!
A PSG hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Manchester City együttesét a Bajnokok Ligája csoportkör második fordulójának szuperrangadóján. A párizsiak Gueye góljával szereztek vezetést az első félidőben, majd a hatszoros aranylabdás Lionel Messi megszerezte első találatát új csapatában. A moldovai Sheriff Tiraspol hatalmas meglepetésre 2-1-re győzött a Real Madrid otthonában, míg a három magyar válogatott labdarúgóval, Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal felálló RB Leipzig 2-1-re kikapott a belga Club Bruggétől.

A labdarúgó Bajnokok Ligája 2021-22-es kiírásának favoritjai közül kettő, az utóbbi két döntő vesztese, azaz a Paris Saint-Germain és a Manchester City találkozott egymással a csoportkör második fordulójának keddi játéknapján, Párizsban.

A PSG idegenbeli döntetlennel, a Manchester City gólzáporos hazai győzelemmel mutatkozott be a főtáblán, amíg azonban az angol bajnok meggyőző formát mutat az elmúlt hetekben, addig a PSG megnyerte ugyan legutóbbi három meccsét, azokon viszont nem remekelt. A bombaerős párizsi keret kétszer minimális különbséggel bizonyult jobbnak hazai riválisánál, a Montpellier-t pedig 2-0-ra múlta felül szombaton. Ráadásul amíg az angoloknál szinte a komplett keret Josep Guardiola vezetőedző rendelkezésére áll, addig kollégája, Mauricio Pochettino eltiltás vagy sérülés miatt a PSG több rutinos játékosára kérdőjelesen vagy biztosan nem számíthat.

Ugyanakkor a csontzúzódással bajlódott Lionel Messi visszatért, és a kezdőben kapott helyet a párizsi együttesben.

Akárcsak az eddig kevés játéklehetőséget kapó Gianluigi Donnarumma, aki most először kapott lehetőség, hogy a BL-ben bizonyítson a PSG színeiben.

Guardiola szintén a lehető legerősebb kezdőt állította ki a párizsiak ellen, ami ismét Ederson nevével kezdődött. A brazil kapus immáron 200. alkalommal védhette a City kapuját.

A két edző párbajában előbbi áll jobban: 12 győzelem, öt döntetlen és három vereség a mérlege.
A PSG még soha nem győzte le a Cityt - két döntetlen mellett három vereség -, angol csapattal szemben pedig elbukta a legutóbbi három hazai fellépését. A Manchester a BL-ben legutóbb 2019. április 9-én a Tottenhammel szemben maradt alul vendégként – érdekesség, hogy a győztes csapatot éppen Pochettino irányította -, azóta tíz idegenbeli fellépésén maradt veretlen.

Remekül kezdte a mérkőzést a PSG, és már a 8. percben megszerezte a vezetést.

Mbappé adott középre a jobb oldalról, Neymár rosszul találta el a labdát, de így lett jó Idrissa Gueyének, aki elképesztő erővel lőtte ki a bal felső sarkot.

A szenegáli középpályás a hétvégi Montepillier elleni bajnokin is vezetést szerzett a párizsi együttesnek, és immáron szezonbeli negyedik gólját szerezte.

Gueye gólját ünneplik a PSG-játékosai Forrás: AFP/Franck Fife

A gól után a City igyekezett fokozni a tempót, de teljesen beszorította a PSG-t. A 20. percben Cancelo beadása után Nuno Mendes szabadított fel Bernardo Silva elől.

Az első félidő felénél ugyan valamelyest többet birtokolta a labdát a City, de ez csupán meddő mezőnyfölénynek bizonyult, ugyanis kapura egyáltalán nem volt veszélyes az angol csapat.

A 25. percben csupán centik hiányoztak a Citynek az egyenlítéshez, de

két másodpercen belül kétszer is a kapufa mentette meg a hazaiakat.

De Bruyne beadása után Sterling hét méterről a felső lécre fejelt, majd a kipattanót Bernardo Silva közvetlen közelről szintén a lécre lőtte, végül Kimbempe szabadított fel. A túloldalon Herrera nem sokkal lőtt a bal alsó mellé.

Az első félidőben közvetlen közelről sem tudott betalálni a City a PSG kapujába Forrás: AFP/Alain Jocard

A PSG nagyon sok hibával játszott, míg a Manchester City nyomása egyre csak nőtt, de Cancelo távoli lövését, majd Mahrez kísérletét is fogta Donnarumma. A PSG aztán két helyzettel válaszolt, előbb Herrera lövését tolta Ederson a kapu fölé, majd a szöglet után Mbappé lapos passzáról nem sokkal maradt le Marquinhos. A hajrában Gueye ápolása miatt állt percekig a játék, akit De Bruyne taposott meg sárga lapot érően.

A félidő hajrájában az angolok sorra alakították ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, de Donnarumma többször is bravúrral védett, így a szünetre egygólos hazai előnnyel vonultak a felek.

8GólIdrissa Gana Gueye
24Sárga lapJoao Cancelo
39Sárga lapKevin De Bruyne
74GólLionel Messi
77Sárga lapMarco Verratti
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A fordulás után sem változott a mérkőzés képe, lüktető iram jellemezte a játékot. A második félidő elején Sterling hagyott ki ordító helyzetet, majd De Bruyne lövését védte lábbal Donnarumma.

A PSG nem játszott szép futballt, ellenben nagyon eredményesen tette mindezt, és Neymar közel állt hozzá, hogy meglőjje csapata újabb gólját, azonban kissé kiszorított szögből a kapu mellé lőtt.

A 74. percben aztán az addig meglehetősen szürkén játszó Lionel Messi megvillant és tovább növelte a párizsiak előnyét. Mbappé sarokkal tette vissza az argentin sztárnak a labdát, aki mintegy 18 méterről lőtt a bal felsőbe.

A hatszoros aranylabdás klasszis a 121. gólját szerezte a BL-ben, és az elsőt a PSG-ben.

A sérüléséből visszatérő Messi megszerezte első gólját új csapatában Forrás: AFP/Franck Fife

A hátralévő időben Guardiola semmi újat nem tudott húzni, és meglehetősen hitehagyottan játszott csapata, így a PSG 2-0-ra nyerte korunk két legértékesebb csapatának összecsapását.

Az A csoport másik találkozóján a visszafogott szezonkezdetet produkáló RB Leipzig - amelyben a három magyar válogatott labdarúgó, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is a kezdőben kapott lehetőség – 2-1-re kikapott a Club Brugge együttesétől hazai pályán. A lipcsei együttes remekül kezdte a mérkőzést és már a 7. percben megszerezte a vezetést. Szoboszlai indította a leshatáron helyezkedő Forsberget, a svéd passza után Nkunku mintegy 14 méterről lőtt a hosszú alsóba. A partjelző ugyan lest jelzett, de a videobíró visszanézése után megadta a játékvezető a találatot.

A gól után a vendég együttes sokkal bátrabban futballozott és a félidő felénél ki is egyenlített. Bár a folytatásban a Lipcse játszott fölényben, a félidő hajrájában fordítani tudott a belga csapat. Egy bal oldali beadás után Vanaken kapáslövését még Mukieléről blokkolni tudta, de a kipattanó épp Rits elé került, aki közelről Gulácsi mellett a kapuba lőtt. A második félidőben Jesse Marsch igyekezett frissíteni csapatán, lecserélte Szoboszlait is. Ennek ellenére a Brugge játszott veszélyesebben a folytatásban is, és végül 2-1-re nyert.

A belgák nemzetközi kupameccsen több mint 18 év után tudtak ismét nyerni német riválissal szemben. Az RB Leipzig legutóbbi négy BL-meccsét elbukta.

A visszafogott szezonkezdetet produkáló RB Leipzig nem is emlékeztet tavalyi önmagára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A B csoport rangadóján az AC Milan a La Liga címvédőjét, az Atlético Madridot fogadta.

A milánói együttes sokkal aktívabban kezdte a mérkőzést, és a 20. percben meg is szerezte a vezetést Rafael Leao révén.

Néhány perccel később aztán emberhátrányba került a Milan, miután Franck Kessie elkésett belépőjét követően második sárga lappal kiállította a Cuneyt Cakir játékvezető. Az Atlético a szünet előtt kis híján egyenlített, de Suárez ziccert hibázott. A spanyolok hiába kerültek emberelőnybe, az első félidőben nem volt kaput eltaláló lövésük. A második félidőt sokkal aktívabban kezdte az Atlético, a hajrában pedig összejött az egyenlítés. A hazaiak kis híján góllal válaszoltak, de Florenzi kapáslövése a kapu bal oldala mellé ment. A spanyol csapat nyomása az utolsó percekben aztán ismét góllá érett, Suárez tizenegyesből állította be a 2-1-es végeredményt.

A kvartett másik mérkőzésén a Liverpool magabiztos, 5-1-es győzelmet aratott a Porto otthonában. Jürgen Klopp csapata Mohamed Szalah góljával szerzett vezetést, majd a félidő vége előtt Mané növelte a vendégek előnyét. A kétgólos előny birtokában sem vett vissza a Liverpool, és Szalah a 60. percben meglőtte saját maga második, míg csapata harmadik gólját. A Porto erejéből összejött a szépítés a hátralévő időben viszont Firmono kétszer is beköszönt a portugál csapatnak, így végül 5-1-es kiütéses győzelmet aratott a Liverpool.

A D csoportban a legtöbb BL-meccsel büszkélkedő, 280 találkozónál járó Real Madrid kínos vereséget szenvedett az újonc moldovai Sheriff Tiraspoltól, amelynek eddig egyetlen találkozója volt a főtáblán: a nyitókörben otthon 2-0-ra legyőzte a Sahtar Donyeck csapatát. A spanyol együttes a várakozásoknak megfelelően fölényben játszott, azonban

óriási meglepetésre a moldovai csapat szerzett vezetést a félidő derekánál.

A 25. percben Cristiano beadása után Jasur Jakhshibaev fejelt a Real kapujába, a szünetig pedig meg is őrizte előnyét. A második félidő derekánál Vinicius Junior esett el a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető kisebb habozás és videobírózás után megítélte a büntetőt.

A labda mögé Karim Benzema állt, és magabiztosan lőtte be a tizenegyest.

A 71. percben a Sheriff Tiraspol ismét gólt lőtt, de hiába talált be Bruno, a játékvezető les miatt nem adta meg. A Real Madrid végig nagy erőket mozgosított a győzelem érdekében, de

hiába próbálkozott a madridi csapat 31-szer kapuralövéssel, az utolsó percekben végül összejött a forduló legnagyobb szenzációja, ugyanis a BL-újonc 90. percben Thill bombagóljával megnyerte a meccset.

Hiába az óriási mezőnyfölény, a Real Madrid nem tudta megnyerni 100. hazai mérkőzését a BL-ben Forrás: Getty Images/Soccrates Images

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Paris Saint-Germain-Manchester City 2-0 (1-0)
RB Leipzig-Club Brugge 1-2 (1-2)

B csoport:
FC Porto-Liverpool 1-5 (0-2)
AC Milan-Atlético Madrid 1-2 (1-0)

C csoport:
Ajax-Besiktas 2-0 (2-0)
Borussia Dortmund-Sporting CP 1-0 (1-0)

D csoport:
Sahtar Donyeck-Inter (0-0)
Real Madrid-FC Sheriff Tiraspol 1-2 (0-1)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!