Vb-2026: újabb lehetséges helyszíneket látogatott meg a FIFA

Horizontal SOCCER BALL
An employee holds up a scarf with the hashtag for World Cup in 2026 at Soccer Canada Headquarters in Ottawa, Ontario on June 13, 2018, as Canada will co-host the 2026 World Cup with Mexico and the US. The 2026 World Cup hosted by Canada, Mexico and the United States will be "a great tournament," Canadian Prime Minister Justin Trudeau said Wednesday, setting aside a simmering trade dispute with Washington. "Good news this morning: The 2026 FIFA World Cup is coming to Canada, the US and Mexico," the prime minister said in a Twitter message. "Congratulations to everyone who worked hard on this bid –- it's going to be a great tournament!" / AFP PHOTO / Lars Hagberg
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség szövetségével (CONCACAF) közösen újabb lehetséges helyszíneket látogatott meg a 2026-os világbajnokság kapcsán. A végső döntés jövő tavasszal várható.

Az öt év múlva sorra kerülő tornának az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó ad otthont. A delegáció szeptemberben Bostonba,Nashville-be, Atlantába, Orlandóba, Washingtonba, Baltimore-ba, Philadelphiába, Miamiba és a New York-New Jersey régióba látogatott el, most pedig Kansas Citybe, Cincinnatibe, Dallasba, Denverbe, Houstonba, Monterrey-be, San Franciscóba és végül Seattle-be. November végéig még Mexikóvárost, Guadalajarát, Los Angelest, Edmontont és Torontót veszik górcső alá.

Újabb lehetséges helyszíneket látogatott meg a FIFA Forrás: AFP/Lars Hagberg

Colin Smith, a FIFA versenyekért és rendezvényekért felelős vezető tisztségviselője elmondta, hogy a helyszínek végső listája jövő március végén, április elején várható. A szakember hozzátette: minden egyes helyszín bejárása után úgy érzik, egyre nehezebb a dolguk, ami egyrészt gondot jelent, másrészt örömteli is.

A 2026-os világbajnokságon - a torna történetében először - 48 csapat vehet részt, a lebonyolítás a nagy mezőny mellett azért is jelent majd kihívást a házigazdák számára, mert soha korábban nem voltak ekkora földrajzi távolságok a helyszínek között. Smith azt mondta: jelenleg abban gondolkodnak, hogy 16 városban tartják majd a mérkőzéseket, de ez még nincs kőbe vésve.

A FIFA több olyan stadiont is potenciális jelöltként tart számon, amelynek pályája műfüves, de ez nem kizáró ok, annak ellenére, hogy a szabályok szerint a vb-meccseket természetes talajon kell megrendezni. Szükség esetén teljes gyepcsere vagy hibrid megoldás jöhet szóba.

Mindent egy helyen az Eb-ről