Vágólapra másolva!
A Chelsea győzelmével ért véget az idei Bajnokok Ligája idény Portóban. A Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató londoni együttes története során másodszor hódította el a legrangosabb európai klubtrófeát, miután Kai Havertz góljával legyőzte az angol házidöntőben a Manchester City csapatát.

Angol házidöntőt rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ugyanis a Manchester City és a Chelsea találkozott egymással Portóban.

Legutóbb 2019-ben fordult elő, hogy két angol csapat találkozott egymással a fináléban, akkor a Liverpool 2-0-ra nyert a Tottenham ellen, illetve 2008-ban a Manchester United tizenegyesekkel győzte le a Chelsea-t a moszkvai döntőben.

A januárban kinevezett Thomas Tuchel új lendületet adott a londoni együttesnek. A bajnokságban ugyanis a legjobb négybe kerüléssel biztosította helyét a Chelsea a BL következő idényében, szombaton pedig története harmadik fináléjára készülhetett a legrangosabb európai kupasorozatban: 2008-ban a Manchester Uniteddal szemben tizenegyespárbajban maradt alul, 2012-ben ugyanakkor tizenegyesekkel legyőzte a Bayern Münchent. Tuchel és Lőw Zsolt egymás után másodszor vezette csapatát a sorozat fináléjába – erre korábban még nem volt példa a legrangosabb európai kupasorozatban – egy évvel ezelőtt a Bayernnel szemben elvesztett döntőben ugyanis még a Paris Saint-Germainnél dolgoztak.

Porto rendezhette meg a finálét, amelyen 16500 néző lehetett jelen Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezzel szemben a City először szeretett volna a csúcsra érni a sorozatban. Pep Guardiola együttese az idei BL-szezonban veretlenül jutott el a döntőig, egy döntetlen mellett tizenegy mérkőzést nyert meg. A manchesteri együttes úgy léphetett pályára szombaton a portói fináléban, hogy győzelme esetén beállíthatja a Real Madrid 2001–2002-ben elért 12 nyert meccses sorozatát.

A Manchester City a bajnokság és a ligakupa megnyerése után idénybeli harmadik trófeájának megszerzésére készült, míg a Chelsea az elbukott FA-Kupa döntő után BL-győzelemmel szerette volna zárni a szezont.

A két csapat a szezon során már háromszor találkozott egymással: a bajnokságban Londonban a manchesteriek nyertek 3-1-re, míg Manchesterben a Chelsea örülhetett 2-1-es sikernek. Az FA Kupában Thomas Tuchel vezetőedző csapata 1-0-s győzelemmel búcsúztatta Guardioláékat.

Ami a kezdőcsapatokat illeti, az elődöntő visszavágóihoz képest mindkét oldalon egy-egy változás történt, a Citynél Raheem Sterling kezdett Fernandinho helyett, a Chelsea-nél pedig Andreas Christensent Reece James váltotta.

Guardiola az Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – Gündogan – Mahrez, Bernardo Silva, De Bruyne, Foden – Sterling kezdőnek szavazott bizalmat.

Thomas Tuchel pedig a Mendy – Azpilicueta, Thiago Silva, Rüdiger – James, Jorginho, Kanté, Chilwell – Mount, Havertz – Werner kezdőt jelölte ki.

Jó iramban kezdődött a találkozó. Az első percekben a Manchester City játszott fölényben, de helyzetet nem tudott kialakítani. Majd a 8. percben Raheem Sterling kapott egy remek kiugratást, de a Chelsea kapusa védte a ziccerét. Majd szépen lassan a Chelsea is felvette a ritmust és az első negyedóra után veszélyesebben játszott, mint ellenfele. A 14. percben Edersonnak kellett nagyot védenie Werner lövésénél, a német válogatott csatár egy perccel később az oldalhálót találta el.

Veszélyesebben játszott a Chelsea az első félidőben Forrás: AFP/Manu Fernandez

A folytatásban sem vettek vissza a csapatok, sorra alakultak ki a helyzetek mindkét kapu előtt. A 28. percben Phil Foden került helyzetbe szemben a kapuval, de Rüdiger parádés becsúszással menteni tudott, majd nem sokkal később Mahrez lövését fogta Mendy. A játékvezető még a szünet előtt ivószünetet rendelt el, a 39. percben pedig sérülés miatt véget ért a meccs Thiago Silva számára, akit Andreas Christensen váltott.

Thiago Silvát sérülés miatt kellett lecserélnie Thomas Tuchelnek Forrás: AFP/Michael Steele

A 42. percben aztán megszerezte a vezetést a Chelsea, Kai Havertz került ziccerbe Mason Mount kiváló kiugratása után, a német játékos elvitte a kapus mellett a labdát és az üres kapuba passzolt.

Havertz a 20. BL-meccsén először volt eredményes. Lars Ricken után pedig 21 évesen és 352 naposan a második legfiatalabb német focista lett, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája döntőjében. Német játékos egyébként nyolc év után lőtt gólt ismét a döntőben. Legutóbb 2013-ben a City középpályása, Ilkay Gündogan még a Borussia Dortmund színeiben talált be a Bayern München elleni fináléban, szintén először a legrangosabb kupasorozatban.

Az első 45 percben többet volt a labda Guardiola csapatánál, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani, ráadásul csupán egyetlen egy kaput eltaláló lövése volt, míg a londoni együttes ötször próbálkozott, ebből kettő kísérlet ment Ederson kapujára.

A második félidő első negyedórájának monotonítását Kevin de Bruyne sérülése szakította meg. A City belga karmestere Rüdigerrel ütközött, Guardiolának kényszerűségből kellett cseréni, így Gabruel Jesus állt be de Bruyne helyére.

Kevin de Bruyne könnyeivel küszködve hagyta el a pályát Forrás: AFP/Michael Steele

Majd Reece James kezezésgyanús szituációja után kisebb tömegjelenet alakult ki, de a játékvezető a videobíró segítségével visszanézte az esetet és úgy ítélte meg, hogy nem volt büntető.

A folytatásban leült a játék, így mindkét edző próbált frissíteni csapatán. Guardiola Bernardo Silva helyett Fernandinhót küldte be, a túloldalon pedig Wernert váltotta Christian Pulisic, aki az első amerikai BL-döntős játékos lett a férfiaknál.

A 69. percben Mahrez adta be jobbról középre a labdát, majd Gündogan elől mentett óriásit Rüdiger.
A folytatásban próbált nyomást gyakorolni a Chelsea-re, de a londoniak magabiztosan védekeztek. A 73. percben eldönthette volna a mérkőzést a Chelsea, de Havertz passza után Pulisic a kapu bal oldala mellé lőtt.

A hajrában Guardiola beküldte a City klublegendáját, Sergio Agüerót, aki az utolsó meccsén lépett pályára a manchesteri csapatban.

Az utolsó tíz percben is a Manchester City játszott fölényben, de a Chelsea akarata érvényesült, ha kellett tördelték a játékot vagy éppen gyors kontrákat indítottak, de az idő nekik dolgozott.

A 90. percben Phil Foden egyenlíthetett volna, de a lövését blokkolták a védők. A City hiába nyomott, a hét perces hosszabbításban már nem voltozott az eredmény, pedig még a 96. percben kis híján gólt lőtt Mahrez, a labda centikkel ment kapu fölé. Így a Chelsea megszerezte második BL-serlegét és 2012 után újra felért a csúcsra.

Bajnokok Ligája, döntő: Manchester City (angol) - Chelsea (angol) 0-1 (0-1)
Porto (Portugália), Estádio do Dragao, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerző: Havertz (42.)

A Chelsea nyerte a Bajnokok Ligája 2020/21-es szezonját Forrás: AFP/Michael Steele
1Sípszó (kezd + vég)
34Sárga lapIlkay Gundogan
35Sárga lapIlkay Gundogan
39Csere
42Gól
42GólKai Havertz
46Sípszó (kezd + vég)
48Sípszó (kezd + vég)
57Sárga lapAntonio Ruediger
57Sárga lapAntonio Ruediger
59CsereKevin De Bruyne
64CsereBernardo Silva
66CsereTimo Werner
77CsereRaheem Sterling
80CsereMason Mount
88Sárga lapGabriel Jesus
88Sárga lapGabriel Jesus
97Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék