Ilyen egyszerűen működik az új üvegvisszaváltó rendszer

Vágólapra másolva!
Forradalmasítja az újrahasznosítást ez az alkalmazás. A MOHU REpont applikációjával pofonegyszerű az üvegek és Pet-palackok visszaváltása.
Vágólapra másolva!

A környezettudatos életmód egyre inkább előtérbe kerül, és az újrahasznosítás az egyik legfontosabb módja annak, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Az PET-palack és üvegvisszaváltás ebben kiemelkedő szerepet játszik, hiszen az üvegek újrahasznosítása a környezettudatosság mellett jelentős mértékben hozzájárul a kommunális hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

környezettudatosság MOHU REpont
A környezettudatosság a MOHU REpont alkalmazásával pofonegyszerű

A hagyományos visszaváltási rendszerek azonban gyakran körülményesek és időigényesek lehetnek. Biztosan sokan emlékszünk a régi üvegvisszaváltási rendszere, amikor visszavittük az üvegeket egy-egy üzlet hátsó ajtajához, ahol egy unott alkalmazott kiválogatta közülük azokat, amiket valamiért nem vett vissza az aktuális üzlet, azokat ott helyben ki is dobhattuk. A maradékot összeszámolta, (jól-rosszul) összeadta az értük járó összegeket és ezt a végösszeget vagy ott helyben kifizette nekünk vagy egy bónt kaptunk, amivel a pénztárnál hozzájuthattunk a pénzhez. Ezek után talán nem csoda, hogy ha valakinek nem kellett nagyon az üvegekért kapott 5-20Ft, az inkább a kukába dobta az összes palackot, üveget, miután az kiürült. Ezen változtat az új üvegvisszaváltó rendszer, és vele együtt a MOHU REpont applikációja, amely modern és kényelmes megoldást kínál a környezetvédelem elkötelezett híveinek.
 

Az app csak egy része a MOHU visszaváltási rendszerének, ami a palackozott italok vásárlásakor indul, ugyanis ma már a legtöbb ital, ára tartalmaz egy 50 forintos betétdíjat, amit az üres palack visszaváltásakor a vásárló visszakaphat. Ehhez csak el kell őket vinnie a hozzá legközelebb található visszaváltó automatához és a REpont app segítségével visszaváltani őket.

Kivételt képeznek ez alól a tej alapú italtermékek csomagolásai, valamint a csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott italtermék csomagolása és a speciális alakja miatt automata visszaváltó berendezéssel nem visszaváltható italtermék csomagolása.

környezettudatosság MOHU REpont
Így néz ki a visszaváltó automata
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert 

A szemetes helyett a bankszámlánkra – Környezettudatosság könnyedén

A REpont applikáció bevezetése forradalmasítja az üvegvisszaváltást azzal, hogy digitálisan, egyetlen folyamatban teszi elérhetővé az egészet. Az applikáció használata rendkívül egyszerű és felhasználóbarát, ami nagyban megkönnyíti a mindennapi életben való alkalmazását. A felhasználók regisztrálhatnak az alkalmazásban, majd az üvegek leadása előtt az alkalmazásban megjelenő QR-kódot beolvastatják a géppel és már el is kezdhetik adagolni a palackokat, üvegeket és dobozokat a gépbe. Ez pedig felismeri azokat a rajtuk található vonalkódokról és ha visszaváltásra alkalmasnak ítéli meg azokat, már be is szippantja őket. Ha nem, akkor visszaadja őket, de ilyenkor, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, érdemes újra próbálkoznunk, mert ez a gép sem tévedhetetlen. Ezért nem szabad összegyűrni a palackokat, vagy leszedni róluk a címkét, mert így a gép nem tudja azonosítani őket és így már el is vesztettünk palackonként 50 forintot.

Ha viszont minden rendben ment, a gép kinyomtathat nekünk egy kupont, amivel a pénztárnál hozzájuthatunk a palackok ellenértékéhez, de ha az alkalmazást felületén megadtuk a bankszámlaadatainkat, akkor akár közvetlenül a számlánkra is utalhatja az összeget.

Ez az utalás egyébként szinte azonnal megjelenik a bankszámlánkon, így, ha nem a pénztárnál beváltható kupont kértünk, akkor is levásárolhatjuk az aktuális üzletben.  

Az applikáció egyik fontos szolgáltatása, hogy valós időben követhetjük nyomon, mennyi üveget váltottunk vissza, és mennyi pénzt kaptunk érte eddig. Ez nemcsak az átláthatóságot növeli, hanem motivációt is ad a felhasználóknak, hogy tovább folytassák a környezetvédelmi tevékenységeket. Az applikáció térképes funkciója megmutatja a legközelebbi visszaváltó pontokat, így bárki könnyedén megtalálhatja a számára legkényelmesebb helyeket az üvegek leadására.

környezettudatosság MOHU REpont
A Kerepesi út környékén például elég sok helyen válthatjuk vissza a palackjainkat

Összességében a REpont applikáció egy modern és hatékony eszköz, amely nagyban leegyszerűsíti az üvegvisszaváltást. Az egyszerű használatnak, az átlátható kifizetési rendszernek köszönhetően az applikációval bárki könnyedén csatlakozhat a környezetvédelemhez, és aktívan hozzájárulhat egy fenntarthatóbb jövő építéséhez. Az app itt tölthető le Android és iOS rendszerű telefonokra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide! 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!