Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Ferencváros hazai pályán hátrányból fordítva nagyszerű hangulatú mérkőzésen, telt ház előtt győzte 2-1-re az Újpestet a labdarúgó NB I 29. fordulójának rangadóján, ezzel a zöld-fehér csapat sorozatban a negyedik, összességében pedig a 33. bajnoki címét szerezte meg. Egy nappal a találkozót, és az ünneplést követően Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója adott interjút Lantos Gábornak a Sportrádió"Hazafutás" című műsorában. A sportvezető elmondta, hogy a szezon előtt kinevezett Peter Stöger egyáltalán nem volt mellényúlás, csak nem működött a kémia közte és a csapat között, Sztanyiszlav Csercseszovról pedig elárulta, hogy korántsem korbácsos edző, hanem egy nagyon jó humorú szakember, aki mindig tudja mikor kell szigorúnak lennie, és mikor kell viccelnie.

"Nehéz volt, aki látta a meccset, az tudja. Különleges meccs volt. Tavaly is az Újpest ellen sikerült, de az a koronavírus miatt teljesen más volt. A hét elején már nem lehetett jegyet kapni, pedig csak szombaton dőlt el, hogy a bajnoki címért játszunk. Az ősi rivális ellen bajnoki címet nyerni

óriási dolog" – kezdte Orosz Pál, aki hangsúlyozta, hogy a Fradi aranyszínű meze nem a bajnoki címnek megnyerésének szólt, hanem szimplán erre az időpontra volt beütemezve a Fradi harmadik mezének bemutatása.

A Fradi játékosai ünneplik a bajnoki címet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bajnok Fradi kiemeltként várhatja a Bajnokok Ligája nyári sorsolását.

Az elmúlt három szezonban csoportkörben voltunk, jó lenne most is bekerülni. De megeshet, hogy nem jutunk be, hiszen ez sport, amiben bármi megtörténhet."

Thomas Doll 2013 decembere és 2018 augusztusa között dolgozott a Fradinál. A német szakember egy bajnoki címet és három Magyar Kupát nyert a Fradival, de a nemzetközi szereplést nem tudta kiharcolni a csapattal.

"Ez egy folyamat. Amikor 11 évvel ezelőtt átvettük a labdarúgást, akkor financiálisan és sportszakmailag sem voltunk a topon. Nem nullából, de nagyon kevésből kellett ezt az egészet felépíteni. Minden posztra a legjobb szakembereket kell megtalálni. Itt nincs munkaidő, hanem feladatok vannak, amiket el kell végezni. Lényeg, hogy egység legyen, és ennek mindenki érezze meg az ízét, nem csak a pályán, hanem az irodában is. Sokszor megszóltak engem amiért márkának kezelem a klubot, de ezt így kell kezelni. Ha valaki hibázik, nem az az első, hogy elküldjük. Mondtam is mindig, hogy hamarosan csoportkörben leszünk, így kaptam a "Csoportkör Pál" nevet is. Thomas Dollal is szép eredményeket értünk el, de nem jött össze vele a nemzetközi szereplés. De vártunk vele öt és fél évet. Aztán eljött az a pillanat, amikor bár vezettük a bajnokságot, de nem láttuk, hogyan jöhetne vele össze a nemzetközi szereplés. Ilyenkor az ember beleharap az ujjába, és nehéz döntést kell hoznia a klub érdekében. Így kell építkezni, és akkor jönni fog a siker is."

Fradi, FTC - Újpest bajnoki mérkőzés, Groupama Aréna, foci, labdarúgás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tavaly nyáron az ukrán sikeredző, a sorozatban három bajnoki címet nyerő Szergej Rebrov helyére Peter Stögert nevezték ki a Fradi élére, de az osztrák szakembernek decemberben távoznia kellett, mert a csapat csak a harmadik helyen állt az NB I-ben.

"Peter fantasztikus ember, nagyon jó szakember, aki komoly helyeken dolgozott. Nem volt mellényúlás. Jól állt a munkához és hitt abban, hogy működni fog a szemlélete. Ez viszont nem mindenkinek ment át az öltözőben. De nem kell korbács a Fradi öltözőben. Szergej Rebrov és Sztanyiszlav Csercseszov is két teljesen eltérő karakter.

Rebrov inkább magába fordulós, Sztanyiszlav pedig egy humoros ember, aki persze szigorú is, de tudja mikor kell viccelni. Csalódás volt, hogy Peter Stögerrel nem működött a csapat, de sajnos nem működött a kémia.

A kinevezése majd az elküldése is a klub érdeke volt. Ő is biztosan kapni fog a bajnoki aranyéremből. Remélem, hogy személyesen adhatjuk oda neki."

Orosz Pál szerint jövőre a klubrekord beállítására tör a Ferencváros Fotó: Koncz Márton - Origo

Az FTC Zrt. vezérigazgatója elmondta, milyen irányelvek alapján fognak játékosokat igazolni.

"A klubnak komoly értéke már, hogy innen tovább lehet lépni egy komoly bajnokságba. Elég csak Muhamed Besic, Nagy Ádám, Somália, vagy Myrto Uzuni átigazolását nézni.

A Fradit sokat támadják azzal, hogy kevés a klubban a magyar játékos.

"A nemzetközi szinten is a légiósok dominálnak. Azok a magyarok, akik ki tudnának szorítani egy külföldit, azok komoly európai csapatokban játszanak. De ha meg akarunk szerezni egy ilyen játékost, akkor kétszer annyit kérnek.

Meg akartunk venni egy magyar játékost, és kétszer annyit kellett volna fizetni érte, mint amennyit Tokmac Nguenért fizettünk Norvégiában.

Ha a magyar elsőosztályú mezőnyt megnézem, a Fradi Magyarország legnagyobb klubja, több mint kétmillió kétszázezer szimpatizánssal. A Fradi arra van predesztinálva, hogy a magyar focit képviselje a nemzetközi sorozatokban. De ott van a Paks, amely fantasztikus szezont fut csak magyar játékosokkal, de nem is az a célja, hogy bajnokságot nyerjen. De felnevelt egy Böde Dánielt, aki eljött a Fradiba és fantasztikus sikereket ért el. A hiba ott van, amikor egy klub félre pozicionálja magát, ettől pedig megkeserednek a szurkolói, mert a vágyálmait nevezte meg célként reális háttér nélkül."

Orosz Pál szerint egy magyar játékosért annyit kellett volna fizetnie a Fradinak, mint amennyit Tokmac Nguenért fizettek Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradinak az idei szezonban nem volt komoly fővárosi vetélytársa (sem) a bajnokságban.

"Nekünk is az lenne a jó, ha minden meccsünk olyan lenne, mint a vasárnapi Újpest elleni. Ez készít fel a nemzetközi szintre is.

Jó lenne, ha az első háromban ott lenne egy Honvéd vagy egy Újpest, remélem, hamarosan így lesz. Akkor nekünk is nehezebb dolgunk lenne.

Sorozatban negyedszer lettünk bajnokok, ilyen 110 éve volt legutóbb. Ez egy fantasztikus siker, és ha jövőre is nyerünk, akkor beállítjuk a klubcsúcsot, mert az előző sorozatban négy bajnoki címet nyerő csapat az ötödiket is megnyerte. Nyilván nem tesz jót a bajnokságoknak, ha mindig ugyanaz a csapat nyeri a bajnoki címet."

Végezetül arra a kérdésre, hogy melyik számára a legkedvesebb bajnoki cím, a következőt mondta:

"Van az a mondás, hogy most kell szerénynek lenni, mert van mire. Amióta itt vagyunk, ez az ötödik bajnoki cím. Az első különleges, utána azt megvédeni még nehezebb volt. Az aktuális bajnokra mindenki ki van hegyezve, ezért nagyon nehéz nyerni. Mindegyiknek meg van a szépsége, amiért tudunk neki örülni."

Az FTC története során 33. alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, és sorozatban negyedszer végez az élen. Legutóbb az Újpestnek volt hasonlóan hosszú sorozata a bajnokságban, a lila-fehérek a 70-es években egymást követően hétszer végeztek az élen.

Mindent egy helyen az Eb-ről