Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Konferencia-liga selejtezőkörének második fordulójában a MOL Fehérvár FC 4-1-re legyőzte az azeri Gabala csapatát a sóstói MOL Arénában.

A MOL Fehérvár FC azt az azeri Gabalát fogadta, amely szintén bajnoki negyedik helyezettként került a sorozatba. A magyar csapatnak, amelynek még sosem volt azeri riválisa, a tavalyi fiaskó után mindenképpen javítani szeretne, mivel egy éve már a kvalifikáció első körében búcsúzott egy másik kaukázusi csapat, az örmény Ararat Jereván ellen.

A Vidi kezdője a Gabala elleni meccsen Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Jól kezdte a meccset a Vidi, és akár már a negyedik percben meg is szerezhette volna a vezetést. Egy szép támadás végén Marcel Heister bal oldali beadására Dárdai Palkó érkezett középen, de hat méterről kapu mellé pörgetett.

A folytatásban is a Fehérvár maradt támadásban, de aztán a 16. percben a semmiből szerzett vezetést az azeri csapat.

Egy hossz indítás után Rovlan Muradov verte meg Serafimovot a jobb oldalon, a középre tett labdáját Adrián Rus nem tudta kirúgni, a hosszún érkező Raphael Schorr Utzig pedig levette, majd Kovács Dániel lábai között a kapuba lőtt.

A bekapott gól után továbbra is a Vidi irányított, a Gabala pedig kontrákból próbált veszélyeztetni.

A 30. percben aztán egyenlíteni tudott a székesfehérvári csapat.

A magyar válogatott Nego Loïc kevergetett a jobb szélen, a középre lőtt labdáját Kenan Kodro vette le háttal a kapunak, majd befordult és 12 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A találkozó 33. percében megrázó jeleneteket láthattak a szurkolók.

Hiester ütközött Ilkin Qirtimovval, az azeri csapat játékosa pedig minden bizonnyal lenyelte a nyelvét.

Az azeri Ilkin Qirtimovot ápolják, miután összeesett Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Ezt követően a pályára siettek a mentősök, akik szerencsére gyorsan reagáltak, és kivették Qirtimov nyelvét a torkából, majd néhány perc után stabil állapotban tették fel a hordágyra. Az M4 sport információja szerint a Gabala játékosát agyrázkódással kórházba vitték kórházba.

Qirtimov ápolása miatt az első félidő végén nyolc perc hosszabbítást jelzett a játékvezető, az utolsó percben pedig kis híján fordított a Vidi. Ivan Petrjak bal oldali szögletére Rus robbant be, de a közeli fejese a felső kapufán csattant.

A második félidőt jobban kezdte a Fehérvár, és az 57. percben majdnem megszületett a második gólja. Egy hosszú indítás után Nego kapásból középre lőtte a labdát Kodro irányába, azonban a bosnyák csatár pár centivel lemaradt a labdáról.

A 66. percben aztán megfordította a meccset a Vidi.

Dárdai Palkó bal oldali szögletére Rus robbant be, és hét méterről a jobb alsó sarokba fejelt.

A bosnyák Kenan Kodro két gólt szerzett Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Ez után is a székesfehérvári csapat akarata érvényesült, majd a 74. percben eldőlt a mérkőzés. Dárdai gyönyörű keresztlabdája a beinduló Kodrót találta meg, aki egy remek labdaátvétellel a védője elé került, majd közelről a kapus lába között elgurította a labdát.

A 86. percben aztán eldönt a mérkőzés.

A Vidi megindult egy gyors kontrára, az ukrán Bohdan Ljednyev megcsinált egy cselt Murad Muszajev mellett, az azeri csapat játékosa pedig felrúgta a Vidi játékosát, ezért magkapta a második sárgáját, így a Gabala emberhátrányban fejezte be a meccset, és már esélye sem volt a szépítésre.

A 90. percben aztán jött még egy Vidi-gól.

A csereként beállt Budu Zivzivadze lépett ki két védő között, kapura vezette a labdát, majd higgadtan értékesítette a ziccerét, ezzel a székesfehérvári csapat háromgólos előnyt harcolt ki a visszavágóra és tulajdonképpen eldöntötte a párharcot.

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
MOL Fehérvár FC-Gabala SC (azeri) 4-1 (1-1)
Székesfehérvár, 4750 néző, v.: Sjöberg (svéd)
MOL Fehérvár FC: Kovács D. - Rus, Serafimov, Sabanov - Nego, Rúben Pinto (Lednyev, 64.), Fiola, Heister - Dárdai (Bamgboye, 78.), Petrjak (Zivzivadze, 64.) - Kodro (Makarenko, 78.)
Gabala: Agajev - Qirtimov (Ahmadov, 40.), Muszajev, Ruan, Iszajev - Abu Akal, Alimi - A. Mammadov (Omar Hani, 72.) - Muradov (Szafarov, 80.), Felipe Santos (Iszkandarov, 80.), Schorr
gólszerzők: Kodro (30., 75.), Rus (67.), Zivzivadze (90.), illetve Schorr (16.)
sárga lap: Petrjak (60.), illetve Iszajev (45.), Muszajev (69., 86.), Safarov (88.)
piros lap: Muszajev (86.)

A visszavágókat egy hét múlva rendezik, a magyaroknak három párharcot kell nyerniük a csoportkörbe jutáshoz.

Mindent egy helyen az Eb-ről