Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Konferencia-liga selejtezőjének harmadik fordulójában a MOL Fehérvár FC 5-0-ra legyőzte a moldovai Petrocub Hincesti csapatát a sóstói MOL Arénában.

A moldovai ezüstérmes az idei EKL-szezont is az első selejtezőkörben kezdte. A máltai Floriana együttesén 1-0-s összesítéssel léptek túl, míg az előző körben az albán FK Lacit búcsúztatták. Míg a Fehérvár a második forduló visszavágóján ugyan 2-1-re kikapott az azeri Gabala otthonában, de az első meccsen aratott 4-1-es sikerének köszönhetően 5-3-as összesítéssel továbbjutott.

Érdekesség, hogy mindkét együttes 2-0-s vereséggel kezdte hazája bajnokságát, a Vidi a Paks otthonában, míg a Petrocub az előző szezon negyedik helyezettjétől, a Sfintul Gheorghe csapatától kapott ki.

Michael Boris, a MOL Fehérvár FC vezetőedzője egycsatáros felállásban küldte ki csapatát a pályára, így

a székesfehérváriak a Kovács – Fiola, Stopira, Shabanov – Nego, Pinto, Bumba, Hangya, Dárdai, Petrjak – Kodro összeállításban kezdtek.

A vendégek kezdőjében egyetlen légiós sem kapott helyet, igaz, az egész keretben mindössze egyetlen külföldi labdarúgó szerepel, az ukrán Artem Fedorov.

Dárdai Palkó szerzett vezetést a Mol Fehérvárnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A meccset a 144. nemzetközi kupamérkőzésén szereplő Fehérvár kezdte aktívabban, de az első negyedóra igazán komoly helyzet nélkül telt. Ezt követően aztán felpörgött a játék, előbb a vendégek szerezhettek volna gólt, amikor egy kontratámadás után Ambros lőtt hatalmas kapufát, mintegy 18 méterről.

A 20. percben aztán megszerezte a vezetést a fehérvári csapat.

Nego esett el a tizenhatoson belül gyanús körülmények között, de a bíró a tovább engedte a játékot, a vendégek viszont nem tudtak felszabadítani, Kodro lövése még kijött a kapusról, de Dárdai Palkó közvetlen közelről az üres kapuba bombázott.

A gól után sem vett vissza a hazai együttes és két perccel később büntetőhöz jutott, miután Kodro lecsapott egy pocsékul hazaadott labdára, a kapus pedig elhúzta a lábát. A tizenegyest a sértett végezte el, a kapus ugyan bele tudott ütni, de a labda a jobb alsó sarokban kötött ki.

Kenan Kodro büntetőjébe beleért a kapus, de menteni már nem tudott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A vendégeket szemmel láthatóan megtörte a két gyorsan bekapott gól, Kovács kapujára nem tudtak komoly veszélyt jelenteni, az addig fegyelmezett és masszív védekezésükbe pedig több hiba is csúszott.

A 35. percben tovább növelte előnyét a hazai együttes. Dárdai szögletére Stopira érkezett remek ütemben, a közeli fejese után a labda a földről a jobb felsőbe pattant.

A magabiztos vezetés birtokában Michael Boris két helyen is változtatott a szünetben, a gólt és gólpasszt jegyző Dárdai Palkót Funsho Bamgboye váltotta, míg Kenan Kodro helyére Bubu Zivzivadze állt be.

A folytatásban is a hazaiak irányították a mérkőzést, a moldovai együttes szinte csak a védekezett. Az 55. percben Bumba lőhetett veszélyes helyről szabadrúgást, de vagy egy méterrel célt tévesztett, majd Funsho egy remek csel után 16 méterről próbálta meg átemelni a kapus fölött a labdát, nem sok hiányzott.

Magabiztos győzelmet aratott a Fehérvár a Konferencia-liga selejtezőjének harmadik fordulójában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 66. percben aztán jött még egy Vidi-gól.

Egy gyönyörű támadás végén Bumba cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd remek ütemben Funsho elé játszott, aki az alapvonalról középre adott, Petrjak pedig egy méterről nem hibázta el a ziccert.

A folytatásban Michael Boris együttese ugyan uralta a játékot, de felesleges kockázatot nem vállalt. A hajrára aztán ismét nagy erőket mozgosított a hazai csapat és össze is jött az ötödik fehérvári találat Zivzivadze büntetőjével. Ötgólos győzelmével a Vidi hatalmas lépést tett a továbbjutás felé.

Konferencia-liga, selejtező, 3. forduló, első mérkőzés:
MOL Fehérvár FC-Petrocub Hincesti (moldovai) 5-0 (3-0)
Székesfehérvár, 3365 néző, v.: Vilhjalmur Thorarinsson (izlandi)
MOL Fehérvár FC: Kovács D. – Fiola, Stopira, Sabanov – Nego (Kojnok, 82.), Pinto (Makarenko, 62.), Bumba (Pokorny, 70.), Hangya, Dárdai P. (Bamgboye, a szünetben), Petrjak – Kodro (Zivzivadze, a szünetben)
Petrocub Hincesti: Avram – Jardan, Mudrac, Platica – Revenco, Cotogoi, Poirniche, Iosioi, Bejan – Cojocaru, Ambros
Gólszerzők: Dárdai (20.), Kodro (23. – 11-esből), Stopira (35.), Petrjak (66.), Zivzivadze (88. – 11-esből)
Sárga lap: Sabanov (56.), Petrjak (68.), illetve Avram (22.), Jardan (40.), Cotogoi (45+2.)

A visszavágót egy hét múlva rendezik Moldovában, a továbbjutó csapatra a csoportkörért a német Bundesliga hetedik helyezettje, az 1. FC Köln vár.

Mindent egy helyen az Eb-ről