Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén a Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott az azeri Qarabag vendégeként. A mérkőzés képe alapján teljesen reális eredmény született, ami a magyar bajnokcsapatnak tökéletes, ugyanis egy hét múlva telt ház előtt harcolhatja ki a továbbjutást a Groupama Arénában. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai.

Az emberek gyakran hajlamosak lenézni az azeri labdarúgást, azonban a magyar bajnok Ferencvárosra rendkívül nehéz feladat várt a labdarúgó Bajnokok Liga-selejtező harmadik fordulójában, ugyanis azzal a Qarabaggal kellett megküzdenie, amely a lengyel Lech Poznan és a svájci Zürich búcsúztatásával már bizonyította erejét.

Ha a Fradi az elmúlt években már "hazajár" az európai kupaporondra, akor ez az azeri csapatról is elmondható, ugyanis a Qarabag már sorozatban nyolcszor szerepelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. Az elmúlt kilenc évben hatszor az Európa-liga, egyszer a Bajnokok Ligája és tavaly az akkor debütáló Konferencia-liga főtáblájára is bejutott. Utóbbi sorozatban a tavaszi kieséses szakaszt is megélte, ahol aztán az Olympique Marseille ejtette ki.

A Qarabag az utóbbi években letette a névjegyét Európában Forrás: Anadolu Agency/Resul Rehimov

Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője a Puskás Akadémia elleni vasárnapi NB I-es meccsen nyolc kezdőjátékosát is pihentetni tudta, így a magyar csapat legjobbjai rá tudtak készülni a találkozóra, azonban a bakui meccs előtt nehezítő körülmény volt a hosszú utazás és a kétórás időeltolódás. Erre még emlékezhetünk is a BL-selejtező első fordulójából, amikor a Fradi a kazah Tobol elleni idegenbeli fellépésen kifejezetten enervált volt. Igaz, az még hosszabb utazás volt, ráadásul négyórás időeltolódással.

A pihentetésnek (is) köszönhetően Sztanyiszlav Csercseszov a BL második fordulójának idegenbeli mérkőzésén, a Slovan otthonában történelmi győzelmet aratott

Dibusz - Botka, S. Mmaee, Knoester, Ćivić - Laïdouni, Esiti - Zachariassen - Tokmac, Traoré, Boli

összeállítású kezdőcsapatát küldte pályára, amely rendkívül szervezetten futballozott. Mivel ez az első meccs volt, a Fradinak nem volt szüksége arra, hogy nekirontson az ellenfélnek és fölösleges kockázatot vállaljon. Ennek ellenére

a zöld-fehérek már a 17. percben megszerezték a vezetést az elefántcsontparti Franck Boli góljával, akit az elmúlt héten a török Gaziantep csapatnának akart eladni a sportsajtó.

Boli az egyik legfontosabb játékos Sztanyiszlav Csercseszov rendszerében Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban a Ferencváros kontrollálta a meccset, a Qarabagnak nem volt kidolgozott helyzete, de a 34. percben egy szerencsés góllal mégis egyenlíteni tudott. Filip Ozobic kemény lövése Dibusz Dénes nyakára pattant, a kipattanót pedig Kwabwena Owusu közelről értékesítette. A második félidőben az azeri csapat csak labdabirtoklásban tudott dominálni, de az égvilágon semmi veszélyt nem jelentett a Ferencváros kapujára. A magyar csapat sem futballozott veszélyesen, de semmi szüksége nem volt arra, hogy felesleges kockázatot vállaljon, hiszen egy hét múlva a Groupama Arénában rendezik a visszavágót,

a Fradinak pedig ott lesz a 12. számú játékosa, vagyis a tábor, amely pokoli hangulatot fog teremteni a Qarabag játékosainak, ez pedig nagyon sokat érhet majd.

A lefújás után a Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy jobb helyzetkihasználással megnyerhette volna a csapata a meccset.

Ettől függetlenül a második félidőre nem azt kértem játékosaimtól, hogy védekezzünk. Sőt, ekkor is voltak helyzeteink, sajnálom, hogy ezeket nem használtuk ki" – értéket a meccs után a Fradi edzője, aki úgy gondolja, hogy a két csapatnak ugyanannyi esélye van a továbbjutásra még akkor is, ha a Fradi játssza hazai pályán a visszavágót.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dibusz Dénes, a magyar csapat kapitánya sajnálja, hogy peches gólt kapott, és sportszerűen kiemelte, hogy igazságos eredmény született.

„A játék képét tekintve reális az eredmény. Jól kontrolláltuk a meccset, nem volt benne a gól a hazaiak játékában. Sajnos a szabadrúgásnál a nyakamra pattant a labda szerencsétlenül.

Láthatjuk, ezen a szinten egy-egy hiba már nem fér bele, az ellenfél azonnal megbüntet minket. Minimalizálni kell ezeket a szituációkat.

Összességében a második félidőben az eredmény tartására voltunk berendezkedve. Nehezek voltak a körülmények, magas volt a páratartalom, a pálya mély és puha volt. Ettől függetlenül

– mondta az M4 Sport kamerája előtt Dibusz Dénes, a Ferencváros csapatkapitánya.

Dibusznak nem volt sok dolga a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi egyik legjobbja ezúttal is az elefántcsontparti Franck Boli volt, aki csatárként is rengeteg munkát tett bele a letámadásba, remekül tartotta meg a labdákat és fejelt egy rendkívül fontos gólt is

„Nagyon kemény ellenfél volt, minden erőnket be kellett vetnünk. Minden utasítását betartottuk az edzőnek. Hazai pályán nyernünk kell, velünk lesznek a szurkolóink" – mondta a Fradi gólját fejelő Franck Boli, aki a lehetséges eligazolásáról szól pletykára azt mondta, hogy jelenleg csak a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga főtábla van a szeme előtt.

Botka Endre a Slovan elleni pozsonyi siker után azt mondta, biztos volt benne, hogy ki fogják állítani, mert akkor hévvel lépett pályára. A magyar válogatott védő ezúttal azt emelte ki, hogy a csapat most rendkívül okosan futballozott, mert a helyzet éppen ezt kívánta meg.

Botka Ende bízik a Fradi továbbjutásában Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

„Ez volt az első meccs idegenben, így nem játszhattuk azt, mint Pozsonyban, nem ronthattunk nekik. Okosan kellett, az eredményre figyelve. A csapat minden tagja koncentrált volt, és azt játszottuk, amit kellett. Támadásban erősek, de védekezésben vannak hiányosságaik, úgyhogy bízom benne, hogy otthon nem lesz gond.

– értékelt a találkozó után Botka Endre, a Fradi jobbhátvédje.

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló, első mérkőzés:
Qarabag (azeri)-Ferencváros 1-1 (1-1)
Baku, 30 ezer néző, v.: Andreas Ekberg (svéd)
Qarabag: Mahammadalijev - Vesovic, Musztafazada, Huszejnov, Bajramov - Qarajev, Jankovic (Romao, 84.) - Owusu, Ozobic (Sejdajev, 79.), Zoubir - Wadji (Leandro Andrade, 93.)
Ferencváros: Dibusz - Botka, S. Mmaee (Thelander, 57.), Knoester (Kovacevic, 68.), Civic - Laidouni (Besic, 88.), Esiti - Nguen, Zachariassen, Traore - Boli (Vécsei, 68.)
gólszerzők: Owusu (34.), illetve Boli (18.)
sárga lap: Jankovic (27.), Musztafazada (67.), illetve Botka (61.), Kovacevic (82.)

A visszavágót jövő kedden rendezik a Groupama Arénában. A párharc győztesének következő ellenfele a moldovai Sheriff Tiraspol vagy a cseh Viktoria Plzen lesz a BL-selejtező negyedik fordulójában, amelynek mérkőzéseit augusztus 18-án, illetve 25-én rendezik.

A párharc vesztese az Európa-ligában folytathatja nemzetközi kupaszereplését: az ír Shamrock Rovers, valamint az északmacedón Skupi összecsapás győztesével találkozik.

Mindent egy helyen az Eb-ről