Vágólapra másolva!
Az európai nagy bajnokságok közül utolsóként a Bundesliga tér vissza a katari világbajnokságot követően. Tíz hét után látnak ismét bajnoki találkozókat a német pontvadászat hívei, ami rekord hosszúságú szünetnek számít arrafelé. A november 13-i, Freiburg-Union Berlin találkozó óta rendeztek labdarúgásban egy világbajnokságot, véget ért egy naptári év, elkezdődött egy új, és a nagy bajnokságokban már rengeteg mérkőzésen szurkolhattak a sportág rajongói. Pénteken a Bundesliga is befejezi szokatlanul hosszú téli álmát.

A Bundesligát régóta követők emlékezhetnek rá, hogy bő évtizeddel ezelőtt még hathetes volt a téli szünet. Vagy a karácsony előtti hétvégén ért véget az ősz, vagy egy héttel korábban. Majd február elején kezdődött a tavasz, esetleg egy kicsit korábban. Egy időben január végén élvezhettük a színvonalas teremtornákat, később a klubvezetők a szó legszorosabb értelmében

melegebb éghajlatra küldték beosztottjaikat,

hogy ott készüljenek a folytatásra. 2010 óta van ez a január közepi visszatérés, de ilyen hosszú téli szünetre még soha nem akadt példa, de ennek az idei speciális szezon a magyarázata.

Marco Rose Julian Nagelsmann ellen, avagy RB Leipzig-Bayern München a Bundesliga 2023-as rajtjánál Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Most viszont végre ismét itt van a Bundesliga, méghozzá az egyik létező legnagyobb rangadóval.
A harmadik helyezett a listavezetőt fogadja. A három magyar válogatott játékost soraiban tudó lipcsei gárda azt a bajor óriást látja vendégül, mely az elmúlt 10 bajnokságot sorozatban megnyerte.
És valószínűleg ez a széria májusban 11-esre bővül.

A Bayern Münchent vélhetően idén sem fogja senki letaszítani a trónról.

Ez akkor is igaz, ha játékosai nem pihenéssel töltötték az elmúlt heteket. A vb-re a Bayernből 17 játékos ment volna, ha Sadio Mané nem sérül meg, de így is 16-an rövidebb-hosszabb időt ott töltöttek. A francia Lucas Hernandez hamar megsérült (a szezon további részében sem lehet számolni vele), míg a hét német (Serge Gnabry, Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Jamal Musiala, Thomas Müller, Manuel Neuer és Leroy Sane) váratlanul korán, a kanadai Alphonso Davies és a kameruni Eric Maxim Choupo-Moting a vártnak megfelelően korán távozott Katarból, viszont az utolsó hétvégéig versenyben volt a három francia, Kingsley Coman, Benjamin Pavard és Dayot Upamecano, a marokkói Noussair Mazraoui és a horvát Josip Stanisic.

Julian Nagelsmann nem sok játékosával találkozott a vb idején Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

A Bayern pénteki ellenfelét, az RB Leipziget hét játékos képviselte a vb-n, közülük igazán emlékezetes teljesítményt csak egy nyújtott. Ő viszont a világbajnokság egyik nagy felfedezettje, Josko Gvardiol.

A 20 éves játékos a magyar válogatott Willi Orbánnal a tavasz legjobb védelmét alkothatja a Bundesligában,

és mivel 2027-ig van szerződése a szász klub annyi pénzt kaphat érte, amennyiért egy „mini-Bayernt" szerződtethet. Most persze még a bajor támadógépezetet kellene megállítania az Orbán-Gvardiol-duónak. Kiegészülve a két vb-n járt némettel, Lukas Klostermann-nal és David Raummal.

Gulácsi Péter még egy ideig csak a nézőtéren tapsolhat társainak Forrás: AFP/Javier Soriano

Sajnos Gulácsi Péter nem védhet a Bayern ellen (sem), az őszi súlyos sérülése után félő, hogy a szezon második felét is ki kell hagynia. Amikor néhány napja az Év sportolója gálán a legjobb csapatnak, a labdarúgó-válogatottnak ítélt díj átvételkor rövid beszédet mondott, akkor a jelenlévők mosoly kíséretében, empatikusan megtapsolták azon mondatát, hogy

minden sportolónak sérülésmentes évet kíván.

Rajta kívül a 2021-22-es szezon legjobb Bundesliga-játékosának választott Christopher Nkunkut is kénytelen nélkülözni a Leipzig, de a vb-t kihagyó Timo Werner talán már játszhat.

Ha minden jól alakul, akkor Szoboszlai Dominik is ott lesz 2023 első komoly Bundesliga-meccsén.

Ha majd minden támadója egészséges lesz a lipcsei gárdának, akkor a világ bármely csapata ellen lehet esélye.

Hiányoznak majd alapemberek a Bayernből is a „tavaszi rajton". Például a kapus, Manuel Neuer, aki a vb után síelés közben szenvedett súlyos sérülést, és az évadban már nem védhet. Ez a tény, illetve az ő pótlása adta a legtöbb témát a német foci iránt érdeklődőknek a holtidényben, ezzel is elterelve a gondolatokat a botrányos vb-(le)szereplésről.

Manuel Neuer a vb után lazításként síelni ment - súlyos következménye lett ennek Forrás: AFP/Ina Fassbender

Már-már Schwarzwaldklinik-szintű érdeklődést váltott ki Neuer balesete és műtéte, egy ország találgatta heteken át, hogy sikerül-e hazacsábítani a napfényes Monte Carloból az esős Münchenbe a kölcsönadott Alexander Nübelt, esetleg megszerzi-e a csapat a Gladbach kapusát, Yann Sommert. Előbbi addig játszotta a sértettet, és próbálta zsarolni a klubot, míg

az egykori kapuskirály, Oliver Kahn által irányított klub lemondott a visszahozataláról.

Ugyanis a már nem is éppen fiatal kapus csak akkor jött volna, ha ígéretet kap, hogy Neuer gyógyulása után is övé az első pozíció. A Neuerrel való összevetést talán akkor kellett volna végiggondolnia, amikor a Schalkét otthagyva aláírt Münchenbe.

Amikor Nübel aláírt a Bayernhez azt gondolta, hogy kiszoríthatja a kapuból a világ legjobbját, Neuert? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jurgen Fromme

Nübel elvetése után a figyelem Sommerre irányult, a Gladbach pedig ahhoz kötötte, a 10 millió körüli összegért való elengedését, hogy talál-e helyette megfelelő kapust. Szerdán végül az üzlet létrejött, de korántsem biztos, hogy ez a megfelelő megoldás a Rekordbajnok számára.

Ugyanis Sommer nem Bayern-színtű játékos.

Bravúrkapus, ezt az ősszel éppen a Bayern ellen bizonyította, de biztos, hogy nem ő a megfelelő helyettese Neuernek, mert Müncenben másra van szükség, mint Mönchengladbachban, vagy a svájci válogatottban.

Vajon megfelelően pótolja Yann Sommer Neuert? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Elmar Kremser/Sven Simon

Azokon a találkozókon, amelyeken nem megy lövés a müncheni kapura (vannak ilyenek), mindegy ki áll ott, a 2-3 kísérlettel próbálkozó ellenfelekkel szemben pedig nem biztos, hogy többet tud, mint az évek óta Münchenben tartalék Sven Ulreich, vagy az amatőröknél védő Johannes Schenk. Ám nyilván Oliver Kahn is emlékezett arra, amire a szurkolók is, hogy

2018-ban Ulreich milyen csúfosan megbukott élete legfontosabb mérkőzésén a BL-elődöntőben a Real ellen.

Ám valószínű, hogy ezen a szinten Sommer sem tud Neuer-szinten teljesíteni. Mert nincs hozzászokva, és 34 évesen már nem is fog hozzászokni. Ráadásul két és fél éves szerződést kötöttek vele, vagyis a Bayernnek Neuer gyógyulása után az ősszel lesz egy 37 és egy 34 éves kapusa.

2025 tavaszán pedig egy 39 és egy 36 éves.

Sommer ezért a fél évért feladja pályafutása további részét, és lehet, hogy csak két igazán komoly meccse lesz a Bayern mezében. A PSG elleni két BL-nyolcaddöntő.

Sven Ulreich nem tudta megfelelően helyettesíteni Neuert 2018-ban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Yann Sommer valószínűleg német bajnok lesz (mint már erről korábban is szó volt) és erre Gladbachban nem lett volna esélye.

Érdekes, hogy a november közepén megfagyott tabellán a Bayern mögött a „kis" Freiburg foglalta el a második pozíciót. A nyugodt csapat, melyet 2011 vége óta irányít ugyanaz az edző, Christian Streich, és melynek játékoskerete szokott a legkevesebbet változni nyaranta.

Sallai Rolandnak is ez az ötödik szezonja itt,

sajnos egy súlyos szemsérülés miatt ősszel sokat hiányzott, de (ha egészséges lesz) valószínű, hogy tavasszal minden mérkőzésen pályára lép. Nem 90 percre, mert Streich a támadói közül még Vincenzo Grifót sem tartja végig a pályán.

Sallai Rolandnak ez már az ötödik szezonja Freiburgban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Sallai egy jó tavasszal a szezon végén klubot válthat, de kérdés, hogy el kell-e neki innen igazolnia? Főleg, ha a Freiburg a Bajnokok Ligájában indulhat, mert elvileg most már érett lehet erre, bár évek óta mindig azt jövendöli mindenki, hogy előbb-utóbb a „helyére kerül" (értsd: a középmezőnybe, annak is a második felébe). Ha folytatja azt, amit másfél éve csinál (az ősszel a bajnokságban pl. csak a Bayerntől, a Dortmundtól és a Leipzigtől kapott ki) akkor tényleg lehetnek BL-meccsek a Bundesliga legfiatalabb szuperstadionjában.

Sallai Rolandot kedvelik a szurkolók a Fekete-erdőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Ha axiómának tekintjük, hogy a Németországnak járó négy BL-helyből hármat „elvisz" a Bayern-Leipzig-Dortmund trió, akkor Sallai Roland Freiburgjának az egyik kihívója az Union Berlin lehet, melynek „kipukkadását" ugyanúgy jósolja mindenki két és fél éve, ahogy a Freiburgét. A Schäfer Andrást is soraiban tudó „keletnémet" gárda valószínűleg hamarabb fog lejtmenetbe kapcsolni, mint a Fekete-erdei, bár addig is egy kedvelhető társulat volt, amíg nem igazolt oda a magyar válogatott focista. Így meg különösen kedves lehet nekünk, bár Schäfer jelenleg sérült, és talán csak a hónap végén térhet vissza. Esetleg az Ajax elleni Európa-liga találkozókon.

Remélhetően Schaefer András az Európa-liga folytatásában már játszhat Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Aki a két, magyar játékossal rendelkező csapatot megelőzheti a BL- indulást érő helyen, az a legutóbbi szezonban az Európa-ligát megnyerő Eintracht Frankfurt, esetleg a Wolfsburg lehet.

Az előbbit fantasztikusan összerakta Oliver Glasner,

akit hamarosan biztosan egy európai szinten is nagyobb csapat kispadján láthatunk majd, az utóbbi Niko Kovac irányításával szintén bejuthat a legjobb négy közé. A Gladbach eléjük kerülhetett volna, de onnan sokkal jobban fog hiányozni Sommer kapus, mint amennyire szükség van rá Münchenben.

A Leverkusen az átigazolási időszakban elkövetett hibái miatt nagy hátrányba került az ősszel,

az edzőcsere sem biztos, hogy segít rajta. Ráadásul ki tudja meddig nem játszhat a cseh Patrik Schick, és ugyan már egészséges a német foci egyik legnagyobb reménysége, a tinédzser Florian Wirtz, de ki tudja, hogy az ő korában mekkora visszaesést jelent a majdnem egy év kihagyás. Kiesési gondjai nem lesznek a Köln melletti kis település nagy gyógyszergyárához tartozó gárdának, de a Hoffenheimhez hasonlóan valószínűleg idén nem éri el a nemzetközi kupaindulást érő első hat (esetleg hét) hely valamelyikét.

Ma már a berlini derbinek Schäfer András csapata az esélyese Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A most szóba nem hozott nyolc csapat közül a Werder Bremennek (a vb-n a németek közül Jamal Musiala mellett még viszonylag jó teljesítményt nyújtó Niclas Füllkrug csapata) biztos helye lehet a középmezőnyben,

a többi hétnek nem lehet más célja csak a biztos bennmaradás.

Bizony, ide kell sorolni a Kölnt, melynél úgy tűnik megkopott a Baumgart-mágia, az évek óta stabil Mainzot, és az előző bajnokság egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltató Bochumot. Feljutása óta mindig itt a helye az Augsburgnak, amely rendre megmenekül a 33. fordulóra, de idén talán nem is érdemtelenül, mert az ősszel voltak jó meccsei is.

Szomorú kiesőjelöltként tekinteni a főváros legnagyobb csapatára, a Herthára, de muszáj,

szintén rossz itt látni a háromszoros Bundesliga-bajnokot, a Stuttgartot, és a 2011-ben még a Bajnokok Ligájában elődöntőt vívó Schalkét. Biztos, hogy ezen hét gárda közül kerül ki a három utolsó, ha tippelnem kellene én Schalke, Bochum, Hertha sorrendet mondanék - alulról nézve.

A BL nyolcaddöntőjében a Borussia Dortmund a Chelsea-vel találkozik Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Francis Gonzalez

A tavaszi beharangozó végén kerüljön szóba egy vidámabb hetes. Az a hét csapat, mely még tavasszal is képviseli a Bundesligát a nemzetközi kupákban. A Bajnokok Ligájában a Bayern a PSG-vel, a Dortmund a Chelsea-vel, a Frankfurt a Napolival, a Leipzig a Manchester Cityvel találkozik. Az Európa-ligában az Union az Ajax-szal, a Leverkusen a Monacóval játszik, míg a Freiburg ellenfele majd csak akkor derül ki, amikor a Ferencvárosé.

Ezen párharcok esélyeiről nyilván így első ránézésre mindenkinek megvan a maga véleménye, természetesen amikor közel kerülünk ezekhez az Origón mi is foglalkozunk majd ezekkel. Most még csak a tavaszt szuperrangadóval kezdő Bundesliga a fontos.

Mindent egy helyen az Eb-ről