A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy

Lehet, hogy vége a nagy Manchester Unitednek - innen nehéz lesz a visszaút

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE
Manchester United's Cameroonian goalkeeper #24 Andre Onana (R) celebrates after saving a penalty kick during the UEFA Champions League Group A football match between Manchester United and FC Copenhagen at Old Trafford, in Manchester, north-west England, on October 24, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag papírforma eredmények születtek a Bajnokok Ligája-csoportkör harmadik fordulójának keddi játéknapján, ám így is van miről beszélni. A Real Madrid 2-1-re nyert a Braga otthonában, így továbbra is százszázalékos. A legnagyobb izgalmakat a szezont borzalmas formában kezdő Manchester United szolgáltatta, miután drámai körülmények között szerezte meg idei első BL-győzelmét az A csoportban, amelyben a Bayern München a Galatasaray vendégeként folytatta szenzációs menetelését. A játéknap rangadóján az Arsenal 2-1-re győzte le az Európa-liga-győztes Sevillát. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Megmenekült a Manchester United az újabb blamától

Az A csoportban a szezont pocsékul kezdő, két kör után két vereséggel álló Manchester United azzal a tudattal lépett pályára a Köbenhavn ellen, hogyha ezúttal sem sikerül nyernie, akkor nagyon távol kerül a továbbjutástól. Az angolok a mérkőzés előtt búcsúztatták el a napokban elhunyt legendás Bobby Charltont, talán ennek is tudható be, hogy az angolok az első pecekben mintha a pályán sem lettek volna.

A legendás Bobby Charltonra emlékeztek a Manchester United BL-meccse előtt Forrás: AFP/Paul Ellis

A szervezett védekezésre építő Köbenhavn nem hagyott túl sok lehetőséget a manchesterieknek, sőt kis híján a vezetést is megszerezte, de Diego Goncalves a kapufát találta el. A hazaiak játéka igazán a második félidőre sem javult fel, ennek ellenére mindkét kapusnak akadt védeni valója. A csereként beállt Christian Eriksen viszont új lendületet adott a hazaiaknak, ráadásul egy szenzációs gólpasszt is kiosztott az utóbbi időben rengeteget kritizált Harry Maguire-nek.

Alighanem az angol védőtől senki nem várta, hogy hőssé fog válni az Old Taffordon, lévén, hogy 2022 februárja óta először szerzett gólt, és ez volt az első alkalom, hogy idén pályára lépett a BL-ben,

de minden sorozatot figyelembe véve is csupán ötödször számolt vele Erik ten Hag.

A korábban agyonszidott Harry Maguire mentette meg a Manchester Unitedet Forrás: AFP/Paul Ellis

Viszont a meccsnek volt egy másik főszereplője is. Ugyanis a hajrá komoly izgalmakat hozott és amikor már úgy tűnt, hogy kihúzza az utolsó perceket a MU, akkor tizenegyeshez jutottak a vendégek. A dráma viszont csak ezután következett, ugyanis a 97. percben Jordan Larsson büntetőjét kivédte André Onana, így a United megszerezte idei első győzelmét a BL-ben, és életben tartotta továbbjutási reményeit.

"Hihetetlen volt a vége. Kicsit pontosabbnak kell lennünk máskor, és előbb le kell zárnunk a meccset a második góllal. Erre most is számos lehetőségünk volt. Úgy érzem, a második félidőre sokkal összeszedettebben jöttünk ki. Fontos győzelmet arattunk.

Nehéz hét volt ez a számunkra. Egy olyan ember elvesztése, mint Sir Bobby, hatással van az egész klubra és az öltözőre is. Nagyon büszkék lehetünk erre a sikerre" – mondta a meccs után a győztesgólt szerző Harry Maguire a TNT Sportsnak.

Maguire mellett Andre Onana is főszerepet vállalt a United idei első BL-győzelméből Forrás: AFP/Paul Ellis

"Csak a munkámat végeztem. Fontos volt, hogy nyerjünk egy nagyon kemény csapat ellen. Örülök a győzelemnek, így kell folytatnunk. Nagyon rossz és nehéz időszakon mentünk keresztül, szóval ez a győzelem a lehető legjobbkor jött. Nem is lehetnénk boldogabbak. Volt olyan csapat, ahol nagyon jól kezdtem a karrierem, itt Manchesterben nem úgy úgy indult, ahogy szerettem volna, de ilyen az élet, nem lehetünk mindig a csúcson.

Nem könnyű a United játékosának lenni, komoly karaktert igényel, és folyamatosan erősnek kell lenni. Én ezt próbálom csinálni és most nagyon örülök.

Természetesen tovább fogunk jutni a csoportból, hiszen mi vagyunk a Manchester United, a világ egyik legnagyobb klubja" – vélekedett a United kapusa, André Onana.

- mondta az őrült végjátékról a manchesteriek edzője, Erik ten Hag. "Őrült meccs volt, a vége egészen idegtépő, de az eredmény szerintem jogos. Volt néhány helyzetünk, ám nem éltünk velük. Ilyen az, amikor egy védő előrehúzódik és zseniális gólt lő Christian Eriksen remek gólpasszából. Szerintem többet kellett volna kapura lőnünk, de tény, hogy a Köbenhavn is rúghatott volna párat. Összességében elégedett vagyok az eredménnyel, ráadásul gólt sem kaptunk. A tizenegyes nagyszerű lehetőséget adott Onanának, hogy megvédje a becsületét, és ezt meg is tette. Tudom, hogy nagyszerű kapus, de a Unitednél ezt minden meccsen bizonyítani kell. Most meccsről meccsre kell haladnunk. Most is láthattuk, hogy nincsenek könnyű mérkőzések. A dánok jól és szervezetten játszottak, így ha a koppenhágai találkozón hagyjuk, hogy a saját játékukat játsszák, akkor nem jutunk messzire. Ha tovább akarunk jutni, akkor pontokat kell gyűjtenünk, és még legalább két győzelemre van szükségünk" – mondta a holland tréner.

– méltatta az angolok gólszerzőjét Christian Eriksen.

"A második félidőben sok nagy helyzetünk volt, lezárhattuk volna a meccset, ehelyett a saját dolgunkat nehezítettük meg. Megvan az első győzelmünk – még kettőre mindenképp szükségünk van, hogy maradjon esélyünk továbbjutni. Koppenhábába is a győzelemért fogunk utazni. A meccs előtt ten Hag levetített nekünk egy videót arról, hogy mit jelent Sir Bobby Charlton a klub számára. A pályára lépéskor átéreztük ennek a súlyát. Csodálatos látni, hogy mekkora legenda ő ebben a klubban, és mennyit jelent mindenki számára" – mondta a mérkőzés emberének megválasztott Christian Eriksen.

"Mindannyian tudjuk, hogy olyan meccset játszottunk, ahol rászolgáltunk volna legalább az egy pontra. Nagy esélyünk volt az egyenlítésre az utolsó másodpercekben, szóval nagyon fáj, hogy nem sikerült. Nem hiszek a balszerencsében, a futballt fontos védések, vagy gólok döntik el, és ebből kifolyólag féltávnál egyik meccset sem tudtuk a magunk javára fordítani. Ezek a kemény tények és a szomorú valóság" – mondta csalódottan a dán együttes edzője, Jacob Neestrup.

Megszenvedett a győzelemért a Manchester United Forrás: AFP/Paul Ellis

A csoport kora esti meccsén a Bayern München - amelynek Lőw Zsolt a másodedzője - tovább folytatta szenzációs menetelését, miután 3-1-re legyőzte a török Galatasarayt.

A német rekordbajnok sorozatban 16. győzelmét aratta csoportmérkőzésen és immár 37 találkozó óta veretlen a csoportkörben.

A bajorok győzelmében ezúttal is főszerepet játszott Harry Kane, aki gólt és gólpasszt is jegyzett.

"Ez egy nagyon fontos győzelem volt. A Galatasaray otthonában nem könnyű pontot szerezni, hihetetlen hangulata van ennek a stadionnak, a szurkolók pedig fanatizálják a játékosokat. Ez kissé meg is nehezítette a dolgunkat, különösen az első félidőben. A fordulás után viszont valamivel nyugodtabbak lettünk, tartottuk a labdát és kihasználtuk a helyzeteinket is. Nagyon fontos, hogy három meccs után kilenc pontot tudtunk szerezni" - mondta a Bayern angol válogatott sztárja, Harry Kane.

A Bayernnek a rekordot jelentő 37 csoportmeccses veretlenségi szériában 34 győzelem és 3 döntetlen a mérlege.

Ismét Harry Kane volt a Bayern nyerőembere Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Elif Ozturk Ozgoncu

Hozta a kötelezőt a Real Madrid

A 14-szeres BEK/BL-győztes Real Madrid a portugál Braga otthonába látogatott, amely az előző játékhéten drámai győzelmet aratott az Union Berlin ellen. A két csapat története során először találkozott egymással tétmérkőzésen. A spanyol sztárcsapat a papírformának megfelelően már az első félidő nagy részében jobban és veszélyesebben játszott, Rodrygo góljával pedig a vezetést is megszerezte. A brazil támadó idei első találatot jegyezte a Bajnokok Ligájában, összességében pedig ez volt a 16. gólja a legrangosabb európai kupasorozatban, ami csupán eggyel kevesebb, mint ahányszor a La Ligában eredményes volt eddig (118 meccs 17 gól).

Rodrygo idei első BL-gólját szerezte a Braga otthonában Forrás: AFP/Miguel Riopa

A Braga előtt meg volt a sansz az egyenlítésre, igaz még a szünet előtt a Real is rúghatott volna újabb gólt, de Rodrygo gólját les miatt elvették.

Végül a Real Madid nyáron igazolt sztárja, Jude Bellingham növelte az előnyt. Az angol játékos szezonbeli 12 meccsén a 11 gólját szerezte, jól mutatja, mennyire csúcsformában van, hogy legutóbb 33 meccs kellett neki ugyanannyi találathoz. Bellingham egyébként a Bajnokok Ligája történetében mindössze a második játékos, aki az első három meccsén gólt szerzett. Korábban ez csak Christian Karembeu-nak sikerült 1998-ban.

A Real Madrid új sztárja, Jude Bellingham hihetetlen magaságokban jár Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Braga aztán a kétgólos hátrány ellenére sem esett össze, pillanatok alatt szépített, s ugyan a lefújásig volt még néhány nagy helyzete, - igaz a Realnak is volt egy les-gólja - Ferland Mendy tizenhatoson belüli kezezése miatt nem ítélt tizenegyest a hazaiaknak a játékvezető, így egyenlíteni már nem tudtak.

A Real sikerével megőrizte hibátlan mérlegét. A spanyolok kilencedik alkalommal kezdték három győzelemmel a Bajnokok Ligája csoportkörét, ráadásul az előző öt alkalommal (2010/11, 2011/12, 2013/14 (győztes), 2014/15 és 2022/23) legalább az elődöntőig meneteltek.

Talán nem tiszteletlenség a Bragával szemben, ha azt mondjuk, a Real rutinból lehozta ezt a meccset. A hazaiak nem játszottak rosszul, de Carlo Ancelotti csapata gyakorlatilag csak a koncentrációt tesztelte ezen a meccsen, így a 2-1 még a portugálokra nézve hízelgő, ugyanis nem tükrözi kellően, hogy a spanyol gigász mennyivel jobb csapat.

"Szerintem nem lehet azt mondani, hogy szenvedtünk volna, csupán arról van szó, hogy idegenben nyerni a Bajnokok Ligájában sosem egyszerű. Nagyon jól játszottunk, gólokat szereztünk, és még többet is lőhettünk volna. Háromból hármat nyertünk, az a feladatunk most, hogy tartsuk ezt a formát.

Boldog vagyok Rodygo gólja miatt. Ő olyan, mint a testvérem,

így teljesen mindegy, hogy én vagy ő szerez gólt, az mindig örömmel tölt el, ha gondot tudunk okozni az ellenfélnek. Szerintem jót tett ez a gól az önbizalmának – különösen az El Clásico előtt" – mondta a két gólpasszt adó Vinícius Júnior, akit a mérkőzés legjobbjának választottak meg.

Vinícius Junior tarthatatlan volt, hibátlan maradt a Real Madrid Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

"Rodrygo szupertehetség, apránként kezd lendületbe jönni, gólokat szerez, és ez nagyon fontos a számunkra. Összességében úgy gondolom, hogy jó játékot produkáltunk.

Addig jól kontrolláltuk a széleket a támadásaiknál, 2-1 után már kevésbé tudtuk. Bellinghamet nem kímélték, sok problémát okoztak neki, de reméljük, hogy jól van" – mondta a 89. percben lecserélt játékosáról Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője.

A C csoport másik mérkőzésén az olasz bajnok Napoli 1-0-ra legyőzte idegenben a Schäfer Andrást nélkülöző Union Berlint, így a BL-újonc továbbra is pont nélkül áll az utolsó helyen.

Nagy csatát nyert az Arsenal

A B-csoport rangadóján az Arsenal 2-1-es győzelmet aratott a Sevilla otthonában, ezzel közel hét év után tudott ismét nyerni idegenben a legrangosabb európai kupasorozatban. Legutóbb 2016. december 6-án nyert az FC Basel otthonában 4-1-re.

Az angolok már az első félidő hosszabbításának legvégén megszerezték a vezetést Gabriel Martinelli góljával. A brazil támadó érdekes statisztikát állított fel, ugyanis az Európa-liga, a Premier League és a ligakupa után immáron a Bajnokok Ligájában is gólt szerzett, amikor első alkalommal lépett pályára kezdőként.

Ha Gabriel Martinelli játszik, akkor képtelen veszíteni az Arsenal Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A szünet után Gabriel Jesus növelte a hazaiak előnyét, ezzel a brazil csatár sorozatban harmadik BL-mérkőzésén talált be. A Sevilla erejéből csak a szépítésre futotta, így Mikel Arteta együttese ezzel élre állt, mivel a csoport másik meccsén a francia Lens hazai pályán botlott a még nyeretlen PSV Eindhoven ellen.

- értékelt a meccs legjobbjának megválasztott Gabriel Jesus, aki a 41. BL-meccsén 23. gólját jegyezte.

"Mindent beleadtunk, nem tehetünk szemrehányást magunknak semmiért. Kissé szerencsétlenek voltunk, amikor a szünet előtt gólt kaptunk. Mentálisan rosszkor jött, nehéz volt rá reagálni, aztán rögtön megkaptuk a másodikat, így még nehezebb helyzetbe kerültünk. A Bajnokok Ligájában apróságok döntenek, továbbra is tanulnunk kell ezekből és fejlődnünk kell" - vélekedett az UEFA honlapján a Sevilla négyszeres BL-győztes védője, Sergio Ramos.

A világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Sergio Ramos nem volt elégedett a Sevilla újabb botlása után Forrás: AFP/Cristina Quicler

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Brais Mendez idei harmadik BL-gólját szerezte a Belfica ellen, ezzel ő lett a Real Sociedad történetének legeredményesebb játékosa a legrangosabb európai kupasorozatban.
  • Christopher Trimmel 36 évesen és 242 naposan mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, ezzel ő lett a legidősebb osztrák focista, aki debütált a BL-ben, megelőzve Michael Konselt, aki a Rapid színeiben 34 évesen és 189 naposan lépett pályára először 1996-ban.
  • Kingsley Coman a 2017/18-as szezon óta minden idényben betalált. Ez eddig csak Robert Lewandowskinak, Antoine Griezmannak és Kylian Mbappénak sikerült.
  • Ez volt a 30. tétmeccs, amelyen Gabriel Martinelli gólt szerzett, érdekesség, hogy az Arsenal mindannyiszor veretlen tudott maradni, amikor a brazil betalált (25 győzelem, 5 döntetlen).
  • A Sevilla a legutóbbi 11 hazai mérkőzéséből mindössze négyet veszített el angol csapat ellen a nemzetközi porondon (5 győzelem, 2 döntetlen).
  • Az Inter középpályása, Hakan Calhanoglu a hetedik BL-gólját lőtte a Salzburg ellen, érdekesség, hogy mindet hazai pályán szerezte.
    Nagy lépést tett a továbbjutás felé a tavalyi döntős Inter Forrás: NurPhoto via AFP/Tiziano Ballabio/NurPhoto/Tiziano Ballabio
  • Lautaro Martínez a Salzburg ellen játszotta a 250. BL-meccsét az Inter színeiben.
  • A Lens utóbbi 18 európai kupameccse közül mindössze egyet vesztett el hazai környezetben, míg a PSV immáron a 15. BL-csoportkörös találkozóján nem tudott nyerni.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
A csoport:
Manchester United (angol)-FC Köbenhavn (dán) 1-0 (0-0)
gól: Maguire (72.)

Galatasaray (török)-Bayern München (német) 1-3 (1-1)
gól: Icardi (30., 11-esből), illetve Coman (8.), Kane (73.), Musiala (79.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
Sevilla (spanyol)-Arsenal (angol) 1-2 (0-1)
g: Gudelj (58.), illetve Martinelli (45+4.), Gabriel Jesus (53.)

Lens (francia) - PSV Eindhoven (holland) 1-1 (0-0)
g: Wahi (65.), illetve Bakayoko (55.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Braga (portugál)-Real Madrid (spanyol) 1-2 (0-1)
g: Djaló (63.), illetve Rodrygo (17.), Bellingham (61.)

Union Berlin (német)-SSC Napoli (olasz) 0-1 (0-0)
g: Raspadori (65.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Benfica (portugál)-Real Sociedad (spanyol) 0-1 (0-0)
g: Mendez (63.)

Internazionale (olasz)-Salzburg (osztrák) 2-1 (1-0)
g: Sanchez (19.), Caéhanoglu (64.), illetve Gloukh (57.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!