A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Pénzeső az árulóra, levágott disznófej, Júdás a pályán

fbl Horizontal
A fake dollar note displaying a portrait of Paris Saint-Germain's Italian goalkeeper #99 Gianluigi Donnarumma lays on the grass before the UEFA Champions League 1st round group F football match between AC Milan and Paris Saint-Germain at the San Siro stadium in Milan on November 7, 2023. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Tudjuk jó ideje, hogy a szurkolói lélektan teljesen kiismerhetetlen. A fociszurkolók egy része megszállottan szereti a csapatát és a klub éppen aktuális játékosait, de a mai, modern futball sajátossága, hogy nem lehet tudni, hogy az, aki ma még a legnagyobb kedvenc, mikor igazol egy másik csapatba. Ha ez megtörténik, akkor három forgatókönyv lehetséges: jön a mezégetés, a játékos szinte teljes munkásságának kitörlése az emlékezetekből és a gyűlölködés, ha esetleg újra visszatérne a korábbi csapata pályájára. Ennek az ellenkezője is előfordulhat, ugyanis vannak olyan játékosok, akiket akkor is szívesen fogadnak, ha ellenfélként tér vissza és persze van olyan is, amikor a többséget hidegen hagyja, hogy az adott játékos korábban az ő csapatában is focizott. Ebben a cikkben most a szurkolók által árulóknak kikiáltott focistákkal foglalkozunk.

Pénzeső és levágott disznófej

Nem is olyan régen történt, hogy az olaszok Európa-bajnok kapusa, Gianluigi Donnarumma ellenfélként tért vissza Milánóba, az AC Milan Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-meccsre már a párizsiak kapusaként futott ki a gyepre.

Hiába a sok szép, közös emlék, a kapust ellenséges hangulat fogadta és a képével ellátott pénzkötegekkel dobálták meg a San Siróban.

Mindezt természetesen azért, mert a szurkolók szerint csak a pénz miatt lett a PSG játékosa és Milánóban „elfelejtették", hogy a ma már állami kitüntetéssel is rendelkező játékos 16 (!) évesen már az AC Milan felnőttcsapatában focizott, ott lett a liga legjobb kapusa, Európa-bajnok lett, ahol a torna legjobb játékosának is megválasztották. Egy dolgot nem tudnak neki megbocsátani, mégpedig azt, hogy ingyen igazolt a PSG-hez (arról persze nem csak ő tehet, hogy lejárt a szerződése), miközben a Transfermarkt szerint minimum 65 millió eurót ért akkor, ami kapusoknál csillagászati összegnek számít.

Gianluigi Donnarummát korábbi szurkolói alázták meg Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Donnarummából így lett Milánóban Dollarumma, aki a pénzkötegeket szedegethette a San Siróban a BL-meccs előtt.

Minden bizonnyal a világ legváratlanabb klubcseréje volt, amikor Luis Figo az FC Barcelonát a Real Madridra cserélte 2000-ben, nem véletlen, hogy azóta film is készült a történetről.

A portugált a Barcánál tiszteletbeli katalánná fogadták, szerették, tisztelték, még a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Ennek ellenére ő mégis elfogadta a királyi gárda ajánlatát,

és a barcelonaiak nem tehettek mást, mint hogy elengedték, lévén a Real kifizette a szerződésben szereplő összeget. Mint később kiderült, Figo jól döntött, hiszen új csapatával bajnoki címet nyert, majd később a Bajnokok Ligáját és az Aranylabdát is bezsebelte.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke vele kezdte meg a Galaktikus korszakot, ugyanis úgy indult az elnökválasztáson, hogy belengette, előszerződést kötött Figóval, és amennyiben őt választják meg, akkor a világklasszis Madridba költözik. Eleinte maga Figo is cáfolta a dolgot, még egy nappal az elnökválasztás előtt is, de végül kiderült, hogy Péreznek volt igaza. A transzfer 56,14 millió dollárba került a Realnak. Eleinte Figo sem akarta az átigazolást, csak így próbálta zsarolni a Barca vezetőit egy magasabb fizetés reményében, de a helyzeten már nem lehetett változtatni: a portugál a királyi gárda futballistája lett.

Talán mindenki emlékszik, aki látta, amikor Figo először tért vissza a Camp Nouba, a katalánok fanatikusai minden egyes labdaérintését kifütyülték, elképesztő tüntetést rendeztek ellene, repkedtek a tárgyak a pályára, még egy disznófej is landolt a gyepen, mikor szögletet akart rúgni.

Júdások a Premier League-ben

Az elmúlt évtizedekben Angliában is voltak olyan átigazolások, melyek sok szurkolót sokkoltak. Ez nem csoda, már csak a nagy számok törvénye alapján sem, hiszen a legtöbb pénzt a Premier League-ben költik el a csapatok, így előfordulnak meghökkentő transzferek is.

A Chelsea Roman Abramovics érkezése után szinte bárkit megvehetett, akit kinézett magának. Így esett a választás a balhátvéd posztján az angol válogatott Ashley Cole-ra, akinek soha nem tudtak megbocsátani az Arsenal szurkolói. Sokatmondó, hogy megkapta a Cashley becenevet, ami ugye a készpénzre utal. Cole a trófeák számát tekintve végül nem döntött rosszul, de mivel ő is ingyen távozott a csapatától, nem igazán tudta lemosni magáról a pénzéhség bélyegét és folyamatosan a szurkolói szidalmazások kereszttüzében volt.

Ashley Cole-t örökre megutálták az Arsenal szurkolói Forrás: AFP/Carl De Souza

Az Arsenalnak nem volt szerencséje a hirtelen meggazdagodott klubokkal, ugyanis a következő évtizedben a Manchester City fosztotta ki módszeresen a londoniakat: Samir Nasri, Gaël Clichy Emmanuel Adebayor, Kolo Touré és Bacary Sagna mind az Arsenaltól igazoltak a Cityhez és egyiküket sem várták vissza szeretettel a nézők. Emmanuel Adebayor esete marad talán a legemlékezetesebb, aki miután gólt lőtt korábbi csapata ellen, egészen az Arsenal-szurkolókig rohant, hogy térden csúszva froclizza őket, repült is felé minden, ami a szurkolók keze ügyébe került. Az már csak hab volt a tortán, hogy később az ősi rivális Tottenham csapatában is focizott.

Nem zárták a szívükbe a londoni drukkerek Robin van Persie-t sem, aki azért hagyta el az Arsenalt, hogy bajnoki címet nyerhessen és a Manchester United csapatát választotta. A holland nem döntött rosszul, tevékeny részese volt a United 20. bajnoki címének és a sorsolás szeszélye miatt úgy tért vissza Londonba, hogy már bajnok volt, ezért az Arsenal focistái díszsorfala fogadta. Ettől persze nem kedvelték meg jobban a csalódott londoni szurkolók.

Az Arsenal azonban nem mindig az áldozat szerepében volt, máig emlékezetes igazolás, amikor Sol Campbell a legnagyobb riválistól, a Tottenhamtől igazolt át és örökre Júdás lett a Spurs szurkolóinak szemében.

„Azt hiszem, minden Spurs-szurkoló felháborodna, ha az Arsenalba igazolnék, ezt pedig nem szeretném" – mondta még 2001 telén Campbell, aki nyáron már másképp gondolta és nyolc szezon után, szerződése lejártát követően ingyen igazolt a riválishoz. Campbellt az összes meccsen innentől kezdve igazi árulóként fogadták a White Hart Lane-en.

A Sol Campbellt fogadó barátságtalan üzenetek Forrás: AFP/Odd Andersen

Manchesterben sem gyakori, hogy a United és a City csapatából igazolnak közvetlenül a játékosok a másik klubba, de pontosan így tett 2009-ben az argentin Carlos Tévez, aki a piros mezt cserélte kékre. A vártnál kisebb botrány lett a dologból, ugyanis Tévez nem kapott elég jó ajánlatot Sir Alex Fergusontól és elmondása szerint ő csak nem akarta a gyerekeit más városba vinni, így nem maradt más választása.

Ennél sokkal érdekesebb volt Lee Clark esete, aki a Newcastle United helyi riválisához, a Sunderlandhez igazolt. Clark gyerekkori kedvenc csapatát volt kénytelen elhagyni, de lélekben nem váltott csapatot. Már két éve volt a rivális csapat játékosa, amikor 1999-ben úgy tekintette meg a Newcastle FA-kupa döntőjét a Manchester United ellen, hogy egy Sunderlandet pocskondiázó póló volt rajta. Nem meglepő, hogy többet nem lépett pályára a Sunderlandben.

Liverpool városában lett kétes hős az angol válogatott Nick Barmby, aki nem fogadta el az Everton mesés ajánlatát és 2000 nyarán a kékektől a Liverpoolhoz igazolt. Pár hónappal a két csapat bajnokiján ráadásul gólt is szerzett, amit vadul ünnepelt. Azóta minden magára valamit is adó Everton-drukker utálja ezért.

Még egy átigazolást emelnénk ki a briteknél, de ez már a skót bajnokságot érinti. Mo Johnston a '80-as évek végén a Celtic szurkolóinak kedvence volt, majd Franciaországba, a Nantes csapatához szerződött. Johnston nem érezte jól magát a kontinensen, ezért visszaigazolt Skóciába, csak éppenséggel az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a Celtic helyett inkább az ősi rivális Rangers focistája lesz. Az utóbbi, protestáns klub szurkolói sem fogadták szeretettel, lévén, hogy a katolikusok csapata a Celtic, a Rangers pedig hivatalosan nem is igazolt katolikus focistát az I. világháború óta, de ilyen kaliberűt biztosan nem. A pletykák szerint Johnston inkább Londonban élt, tartva a két szurkolótábortól, amelynek végül a saját fele akkor enyhült meg, amikor egy Old Firm derbin győztes gólt szerzett a Celtic ellen.

Haláldalok és Ibrahimovic árulásai

Térjünk át egy kicsit Olaszországba, hiszen már a cikk elején is kiderült, milyen lelkes és leleményes szurkolóik vannak a csapatoknak. Donnarumma esete mellett az elmúlt években az argentin Gonzalo Higuaín esete szolgáltatott még sok témát. Higuaín a Napoli gólkirálya volt, amikor 2016-ban elfogadta a Juventus ajánlatát, ami után nem csoda, hogy a temperamentumos déli szurkolók mezégetésbe kezdtek Nápolyban, leszedték a képeit mindenhonnan, sőt, pár étterem állítólag kedvezményt ajánlott arra az esetre, ha a csatár megsérülne új csapatában. Egy helyi rapper dalt is költött az árulóról, akinek halálakor lenne csak igazán nyugodt.

Roberto Baggióra ma már inkább az 1994-es világbajnoki döntőben kihagyott tizenegyese és a copfocskája miatt emlékezhetünk, de szépen végighaknizta az olasz élcsapatokat. A legnagyobb felzúdulást az váltotta ki, amikor a Fiorentinától a Juventushoz igazolt, pedig rekordösszeget kaptak érte a lilák. Komoly tömegjelenetek alakultak ki Firenzében, 50 ember megsérült, amikor téglákkal és Molotov-koktélokkal felszerelkezett szurkolók csaptak össze a rendőrökkel. A Fiorentina elnöke, Flavio Pontello bezárkózott a csapat stadionjába, az Artemio Franchiba, később pedig a klubot is eladta félelmében. Baggio egyébként később megfordult az AC Milan és az Internazionale csapataiban is.

Zlatan Ibrahimovic is megfordult a legnagyobb olasz csapatokban, így a Juventus, az Inter és az AC Milan csapatában is – utóbbiban többször is. Ibra leginkább azonban a torinói szurkolókat haragította magára, mert akkor ment el a csapattól, amikor zsinórban két bajnoki címet követően a Serie B-be száműzték a csapatot. A svéd távozása azért verte ki a biztosítékot a drukkereknél, mert olyan sztárok maradtak a másodosztályban is a csapat mellett, mint Alessandro Del Piero, David Trezeguet vagy Pavel Nedved. Ibra ráadásul jogi lépésekkel fenyegetőzött, mielőtt elengedték volna.

A Juventus szurkolói megutálták Ibrahimovcot Forrás: AFP/Paco Serinelli

Az utóbb idő egyik legjobban utált focistája lett Romelu Lukaku, aki azt a bravúrt érte el, hogy nem csak egy klub szurkolói utálják. Lukaku hivatalosan még a Chelsea focistája, de most épp az AS Roma játékosa. Két évet volt az Internél, majd megvették az angolok, de nem sokkal később már újra kölcsönben az Internél volt. Milánóban nyert bajnoki címet és eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is. Az isztambuli fináléban csereként állt be, el is dönthette volna a meccset, de végül a Manchester Cityé lett a trófea. Mindenki arra számított, hogy visszatér majd az Interhez, de közben a hírek szerint a Juventusszal tárgyalt Lukaku, így pedig már nem kellett az Internek. A Juve szurkolói tüntettek ellene, az Inter szurkolói pedig közleményt adtak ki, hogy többet nem akarják a csapatukban látni. Így csapott le rá José Mourinho és az AS Roma, amely csapattal már vissza is tért a San Siróba. A hazai drukkerek sípokat osztottak és elmondták mindenkinek, hogy akkor kell belefújni, amikor a belga csatár majd labdába ér.

Neuer árulása, verekedés a pályán

Németországban a Bayern München „nyomorította meg" a legtöbb csapat szurkolóját, miután egyeduralkodóként túlzás nélkül állítható, hogy végül azt szerez meg, akit csak akar. Lehetne sorolni a nagy neveket az elmúlt évtizedekből, elég csak Robert Lewandowski és Mats Hummels dortmundi elhozatalára gondolni, de a legnehezebben Mario Götze „elrablását" emésztették meg a dortmundiak.

Götze ráadásul a csapat BL elődöntője előtt jelentette be, hogy a következő szezonban már a Bayernben focizik, miközben a döntőben később ellenük kellett játszaniuk. Götze bejelentése után napokig rendőrök őrizték a dortmundi edzőpályát. Götzének szép lassan megbocsátottak, miután nem jöttek be annyira a számításai Münchenben, majd vissza is tért a Dortmundhoz.

Egy újabb eset, amit a Bayern követett el, amikor Manuel Neuert csábították át a Schalke kapujából. A szurkolók a mai napig nehezen emésztik a történteket, pláne, ha azt nézzük, milyen utat jártak be a felek. Neuer megnyert mindent, miközben a Schalke most éppen a másodosztályban van. Miután kiderült, Neuer Münchenbe megy, a szurkolók azonnal üzentek neki a lelátón, miszerint Júdásba is több becsület szorult, mint belé. Annyi mentsége legyen Neuernek, hogy a város szülötteként legalább 30 millió eurót hozott a nevelőklubjának.

Feladtad a származásod a pénzért és a címekért Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto

Az izraeli Eran Zahavi a Hapoel Tel-Aviv csapatában lett ismert focista. Innen vitte el az olasz Palermo, ahonnan azonban másfél év elteltével visszatért Izraelbe, csak most éppen a rivális, Maccabi Tel-Aviv csapatába. Amikor a derbin gólt lőtt korábbi csapata ellen, 2014 novemberében, a Hapoel egyik szurkolója úgy döntött, a pályán vesz elégtételt és óriási verekedés tört ki.

2015 januárjában a Standard Liege szurkolói borították ki korábbi játékosukat, Steven Defourt, aki ekkor már az Anderlechtben focizott. Defourt egy hatalmas koreográfia fogadta, ami fej nélkül ábrázolta, és egy felirat: "Red or Dead", azaz piros vagy halott. A szurkolók húzása bejött, a korábbi kedvenc piros lapot kapott, miután az ellenséges szurkolók felé rúgta a labdát.

v

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!