Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának utolsó fordulójában Horvátország 1-1-es döntetlent játszott Olaszország ellen. Az első félidőben mindkét oldalon adódtak jó lehetőségek, de gól nem esett. A második játékrészben előbb Luka Modric büntetőt hibázott, majd egy perccel később akcióból szerezte meg a vezetést. Ám ez sem volt elég a sikerhez, a 98. percben jött a dráma és Mattia Zaccagni, aki továbblőtte az olaszokat és nagyban segítette a magyar válogatottat is.

A két csapat eddigi kilenc találkozjából némi meglepetésre csak az elsőt nyerték meg az olaszok 1942-ben, azóta öt döntetlen mellett - a statisztikusok a szétlövéses sikert is ide számolják - háromszor az horvátok ünnepelhettek.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group B Croatia v Italy
Ivana Knöll természetesen újra feltűnt a lelátón
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Érdekesség, hogy a horvátok hat korábbi Eb-jükön kétszer nem "élték túl" a csoportkört, a kieséses szakaszban pedig még nem nyertek meccset. Az olaszok csak 1996-ban és 2004-ben búcsúztak az Eb-csoportkör végén, de még sosem zárták sereghajtóként az alapszakaszt.

A találkozó magyar szempontból is nagyon fontos volt - az albán-spanyol meccshez hasonlóan -, hogy a horvátok és az albánok se szerezzenek lehetőleg három pontot, mert akkor a B csoport harmadikja megelőzhette a magyar válogatottat. Azt is lehetett tudni, hogy ha a spanyolok és az olaszok is győzni tudnak, akkor  továbbjutás esetén Portugáliával játszik majd Marco Rossi csapata. 

Ilyen előzmények után a horvátok a Livakovic - Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol - Modric, Brozovic, Kovacic - Sucic, Kramaric, Pasalic összeállításban kezdték a meccset, míg Luciano Spalletti a Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian - Barella, Jorginho - Raspadori, Pellegrini, Dimarco - Retegui csapatot küldte a pályára.

Nem esett gól az első félidőben

A horvátok hatalmas labdabirtoklási fölényben volt a meccs elején, az 5. percben Susic meg is szerzhette volna a vezetést, de Donnarumma hatalmasat védett. Az olaszok próbáltak a lehető legkevesebbett kockáztatni, nekik ugyanis tökéletes eredmény volt a döntetlen. Így nem is volt meglepő, hogy az első negyedóra nem is hozott gólt. A 21. percben az olaszok is veszélyeztettek, de Retegui hat méterről kapu mellé fejelt, egészen pontosan Gvardiol blokkolt hatalmasat. Nem sokkal később ismét Retegui veszélyeztetett, de ezúttal a lövését blokkolták. 

A félidő közepe felé már a horvátok labdabirtoklási fölénye is csökkent, sokkal kiegyenlítettebb volt a meccs, sőt, inkább az olaszok voltak veszélyesebbek.

 A 27. percben elképesztő olasz-ziccer maradt ki, amikor jobb oldali beadás után Bastoni öt méterről fejelt, de Livakovic hatalmas bravúrral védte a léc alá tartó labdát. 

A 36. percben Pellegrini dolgoztatta meg a horvát kapust, aki nagyon jó napot fogott ki. A hátralévő időben sem esett gól, így 0-0-s döntetlennel mentek a csapatok a szünetre. 

A horvátok a második félidő elejét is megnyomták, de az olaszok ma (is) kiválóan védekeztek. Egyébként is teljesen más játékot lehetett látni Spalletti csapatától, mint a spanyolok ellen. 

Az 52. percben Kramaric lövése után a csereként beálló Frattesi kezéhez ért a labda, a holland Makkalie először nem ítélt büntetőt, de a videobíró segítségével megadta. Két perccel később Modric állt a labda mögé, de Donnarumma érezte az irányt és hárítani tudott. 

Egy perccel később azonban jött az újabb dráma, 

ugyanis Donnarumma Budimir ziccerét még megfogta, de a kipattanót Modric lőtte be öt méterről (1-0). 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group B Croatia v Italy
 Luka Modric gólöröme
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az olaszok a kapott gól után azonnal elkezdtek focizni, jöttek is a lehetőségek, a horvátok pedig kontrákból próbáltak veszélyeztetni. Húsz perccel a találkozó vége előtt egykapuzott a címvédő, az volt az ember érzése, csak idő kérdése, és jön az egyenlítő gól. Sorozatosan jöttek az olasz szögletek, szabadrúgások, beívelések, de jól állták a sarat a horvátok. 

Az utolsó tíz perchez érkezve még mindig 1-0-ra a horvátok vezettek, ami magyar szempontból nem volt jó hír. Ezekben a percekben sem változott a játák képe, az olaszok mentek előre az egyenlítésért, de a horvátok kontráiban is ott volt a veszély. A 87. percben óriási olasz helyzet maradt ki, Chiesa jobb oldali beadásáról centikkel maradt csak le a kapu torkában Scamacca. Makkalie nyolc perces ráadást rendelt el, így még maradt esélyük az olaszoknak a legvégén is. 

Olyannyira, hogy a 98. percben érkezett Mattia Zaccagni, aki gyönyörűen tekert a bal felsőbe, így 1-1-es döntetlen született. 

A horvátok a döntetlennel két ponttal zártak a harmadik helyen, így Marco Rossi csapata már biztosan megelőzi a vb-bronzérmest, míg az olaszok a második helyen mentek tovább.  

Eredmény, B csoport, 3. forduló:
Horvátország-Olaszország 1-1 (0-0)
Lipcse, 40 ezer néző, v.: D. Makkalie (holland)
gól: Modric (55.), ill. Zaccagni (98.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről