Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Véget értek a csoportkör második fordulójának küzdelmei a labdarúgó Európa-bajnokságon, így tisztább képet kaptunk arról, hogy hogyan kell alakulnia az utolsó körnek ahhoz, hogy Magyarország bejusson az Eb nyolcaddöntőjébe.

A magyar válogatott két vereséggel kezdte a németországi Európa-bajnokságot, hiszen a Svájc elleni 1-3-at követően a házigazda német válogatott ellen 0-2 lett a végeredmény Marco Rossi szövetségi kapitány együttese szempontjából. Az A csoport állása két kör után tehát: 
1. Németország 6 pont, 2. Svájc 4 pont, 3. Skócia 1 pont, 4. MAGYARORSZÁG 0 pont. 
Ez azt jelenti, hogy a vasárnapi, Skócia elleni mérkőzésen a harmadik hely megszerzése lehet a cél, az azonban adott esetben továbbjutást érhet a 24 csapatos Eb lebonyolítási rendszere miatt.

Magyarország, magyar válogatott, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, edzés, 2024.06.22.
A magyar válogatott egy Skócia elleni Eb-győzelemmel megszerezné a csoport harmadik helyét, és nagy lépést tenne a továbbjutás felé is
Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet

A nyolcaddöntőbe a csoportok első két helyezettjei kerülnek, mellettük pedig a hat kvartett négy legjobb csoportharmadikja is továbbjut – Szoboszlai Dominikéknak ez a cél, egy győzelemmel ugyanis meglenne a harmadik pozíció, és ezzel akár a legjobb 16 válogatott közé jutás.

Ezek a magyar válogatott továbbjutási esélyei az Eb-n

Először is lássuk a többi csoport állását (zárójelben azoknak a gólkülönbségei, akiknek lehet még legfeljebb 3 pontja, és emellett számíthatnak a csoport harmadik helye szempontjából):

  • B csoport: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Olaszország 3 (2-2), 3. Albánia 1 (3-4), 4. Horvátország 1 (2-5).
  • C csoport: 1. Anglia 4 pont, 2. Dánia 2 (2-2), 2. Szlovénia 2 (2-2), 4. Szerbia 1 (1-2).
  • D csoport: 1. Hollandia 4 pont, 2. Franciaország 4, 3. Ausztria 3 (3-2), 4. Lengyelország 0.
  • E csoport: 1. Románia 3 pont (3-2), 2. Belgium 3 (2-1), 3. Szlovákia 3 (2-2), 4. Ukrajna 3 (2-4).
  • F csoport: 1. Portugália 6 pont, 2. Törökország 3 (3-4), 3. Csehország 1 (2-3), 4. Georgia 1 (2-4).
Euro 2024: Poland - Austria
A jelenlegi csoportharmadikok közül Ausztria áll a legjobb mérleggel az Eb-n
Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A magyar válogatottnak jelenleg 1-5-ös, azaz –4-es a gólkülönbsége. Az látszik egyelőre, hogy a D és az E csoportban a harmadik helyezettnek minimum 3 pontja lesz, így ahhoz, hogy Magyarország ezen kvartettek harmadikját megelőzze, jobb gólkülönbséggel kellene végül rendelkeznie. Erre is van esély – noha jelenleg Ausztria +1-es, Szlovákia pedig 0-s gólkülönbséggel áll –, arra viszont jóval nagyobb, hogy esetleg legyen két olyan csoport, ahol nem szerez három pontot a csoportharmadik. Ez ugyanis (a magyar siker mellett) biztosan elég lenne a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

  • A B csoportban ez így lesz, ha Albánia nem győzi le Spanyolországot ÉS Horvátország nem győzi le Olaszországot.
  • A C csoportban ez így lesz, ha Szlovénia kikap Angliától – ebben az esetben ugyanis a dán-szlovén-szerb hármasból csak egynek lesz minimum 3 pontja.
  • Az F csoportban ez így lesz, ha Csehország nem győzi le Törökországot ÉS Georgia nem győzi le Portugáliát.

Az erőviszonyok alapján mindhárom pontban szereplő feltételeknek bőven van esélye, és ezek közül elég kettőnek teljesülnie ahhoz, hogy (skótok elleni siker esetén) meglegyen a magyar továbbjutás. És ha legfeljebb az egyik pont teljesül, akkor sincs minden veszve, hiszen például a törökök rossz gólkülönbsége, egy súlyos osztrák vereség vagy az E csoport kaotikus végjátéka is segíthet. Szoboszlaiék vasárnapi győzelme esetén tehát egyáltalán nem reménytelen, hogy 2016 után ismét Európa-bajnoki nyolcaddöntőbe jusson a magyar válogatott.

A Magyarország-Skócia mérkőzést vasárnap este 21 órától rendezik Stuttgartban, a találkozót az Origo élőben közvetíti.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről